Florentina Grigoraş, inginerul expert în proiecte europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În facultate s-a specializat în roboţi industriali dar a ajuns manager de proiect în propria sa afacere de succes, un  business pe care îl consideră de viitor şi pe care vrea să-l lase moştenire copiilor săi.

În 1995, absolvea o facultate  de maşini, unelte şi roboţi industriali, un domeniu în care Florentina Grigoraş nu avea să profeseze nici măcar o singură zi. Primul său job a fost la Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Argeş unde, după nouă ani de activitate a avut şansa de a participa la primele sale cursuri de formare profesională în domeniul managementului de proiect, un profil care a cucerit-o ! Din cei 30 cursanţi, Florentina a fost singura care a activat, ulterior, în managementul proiectelor. A făcut două mastere, a urmat cursuri, seminarii şi training-uri în România, Finlanda, Ungaria şi Austria şi, după ce a coordonat, pe rând compartimentul de protecţia mediului şi pe cel de managementul serviciilor utilitare din cadrul instituţiei în care a lucrat, s-a simţit pregătită să meargă pe cont propriu.

“Împreună cu sora mea, Carmen Grigoraş, am pus bazele unui business care se bazează pe accesarea şi implementarea fondurilor europene, într-un cuvânt, management de proiect. Alături de noi două, în echipa de proiecte îşi desfăşoară activitatea alte 8 persoane specializate în gestionarea de succes a proiectelor.”, explică Florentina, a cărei activitate constă într-o intermediere între persoanele fizice sau juridice care doresc să dezvolte o afacere, pe de o parte şi autoritatea de management care gestionează fondurile europene în cadrul programelor operaţionale (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor), pe de altă parte.

Finanţări pentru proiecte importante
Cel mai important succes al echipei sale a fost o finanţare obţinută pentru grupul de firme Romcarbon Buzău, însă Florentina se mai poate lăuda cu o serie de proiecte pentru promovarea produselor turistice din Argeş (Peştera Dâmbovicioara, Mănăstirea Cetăţuia, Muzeul Goleşti, Castrul Jidova, Poiana cu narcise de la Negraşi, Cetatea Poenari, Piatra de Albeşti, tradiţii şi folclor din Lereşti, Poenari de Muscel, Dragoslavele, Stolnici, Boteni).

Colaborază cu  celebrităţi

Există însă şi multe produse turistice naţionale care au prins contur în echipa sa. “Promotorii unora dintre aceste proiecte sunt trupe pop româneşti (Sistem, Hara, Holograf), vedete cunoscute (Dana Săvuică, Corina Dănilă, Cornelia şi Lupu Rednic) şi nu în ultimul rând, asociaţii şi fundaţii cu profil turistic precum Renaşterea Bucovineană, Astur Mureş, Artex, Fundaţia Sulina, Fundaţia pentru promovarea obiectivelor turistice ale Romaniei.”, explică Florentina.

Secretul său: comisionul de succes
Un amănunt deloc de neglijat, care o face pe Florentina un manager de succes şi care ia propulsat afacerea este faptul că cel care-i este client plăteşte doar dacă proiectul obţine finanţare.
“Este vorba de ceea ce se numeşte comision de succes. Nu ştiu câte alte firme de profil îl mai practică. Ne asumăm şi riscuri, însă din 2008 şi până în prezent, din cele 130 de proiecte pe care le-am realizat, doar 6 au fost respinse.”, precizează Florentina.

Pe lângă faptul că este o afacere bănoasă, business-ul în care  face carieră îi aduce şi satisfacţii  sufleteşti “..mai ales atunci când vine vorba de promovarea unor obiective turistice cum ar fi Curtea Domnească - Târgovişte, Cetatea de Scaun a Sucevei, Sighişoara, Râşnov, Deva, Enisala şi Sarmisegetuza”. Florentina este managerul proiectului “Sistem şi prietenii - respect pentru trecut”, promovat de Trupa Sistem, proiect care îşi propune  crearea unui brand pentru Poenari, dar şi pentru multe alte cetăţi din ţară.

Profil
: Născută: 3 iulie 1972, Brăila
Studii:  Facultatea TCM – Maşini, unelte şi roboţi îndustriali, Bucureşti 1995. Are un master în protecţia mediului şi un altul în managementul serviciilor publice.
Familie: divorţată, doi copii: Elena, 13 ani, Lucian, 15 ani
Ce-i place: Îmi place să-mi petrec timpul rămas alături de copiii mei, îmi plac foarte mult călătoriile, ador să descopăr locuri noi şi îmi place shoping-ul.
Ce nu-i place: Nu-mi place ipocrizia. Nu-i plac oamenii care una spun şi alta gândesc şi încerc să stau cât mai departe de astfel de persoane.

Întrebări şi răspunsuri

Câte finanţări aţi obţinut pentru mediul de afaceri argeşean?  Este vorba despre 24 de proiecte privind dezvoltarea serviciilor medicale (ginecologie, stomatologie), IT, turism şi de agrement. Activităţile proiectelor vizează înfiinţarea unor spaţii moderne dotate cu echipamente de ultima generaţie. De referinţă va fi un centru medical de ginecologie al cărui standard se va alinia, de departe, cu cel european şi achiziţionarea unei scene mobile pentru trupa Holograf care este colocatară, ca sediu, în Piteşti, cu membrii echipei noastre.

Aţi avut şi timp liber vara aceasta?
Destul de puţin. Echipa noastră a mers pe litoral, dar nu pentru plajă ci pentru întocmirea dosarului de finanţare pentru realizarea  unor centre de informare turistică în Mangalia, Venus, Olimp, Saturn, Jupiter şi Cap Auroara.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite