Pitesti: Ioan Florea – tânăra speranţă a aeromodelismului argeşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Ioan Florea – tânăra speranţă a aeromodelismului argeşean
Pitesti: Ioan Florea – tânăra speranţă a aeromodelismului argeşean

Piteştiul este centru puternic al aeromodelismului, lansând noi talente în acest sport. Unul dintre aceşti copii talentaţi este Ioan Florea. Deşi este foarte tânăr, a participat şi a câştigat premii la concursuri importante.

Ioan Florea reprezintă una din marile speranţe ale aeromodelismului argeşean. În vârstă doar de 13 ani este pasionat de aeromodelism de la vârsta de 7 ani. „Când vedeam avioanele pe cer simţeam o senzaţie plăcută. Mi-am dat seama atunci că vreau să aflu şi să reuşesc să construiesc şi eu aşa ceva. Pasul spre aeromodelism a venit de la sine. Am început cu avioanele de hârtie şi carton. De 4 ani fac parte din echipa profesorului de aeromodelism multiplu campion mondial, Marian Popescu, în cadrul Palatului Copiilor.”,  povesteşte Ioan Florea.

Sport pretenţios
Construirea unui planor necesită mult timp, materiale şi bani. „ Materialele necesare realizării unui astfel de aeromodel sunt: bot din plastic, aripă din lemn balsa, folie colorată, fuselaj din carbon, penaj din lemn balsa şi carbon pentru rezistenţă, motor de regulă Brochel şi staţie radio-comandă. Un astfel de planor costă între 300-400 lei. Durează mult să duci la bun sfârşit un astfel de proiect. Dacă îmi planific câte două şedinţe pe săptămână la Palatul Copiilor sub îndrumarea profesorului meu, termin un planor performant cam în 1-2 semestre. Însă, merită acest efort, chiar dacă în timpul zborului se pot defecta repede.”, spune micul creator.

Bronzul la Naţionale
Ioan a participat la numeroase concursuri de aeromodelism. În 2009 a participat la Concursul judeţean câştigând locul I la proba propulsoare B1 şi locul II la proba radio-comandă RC. La concursul Naţional de aeromodelism „Memorialul Aurel Vlaicu”, a obţinut medalia de bronz la proba propulsoare B1. La acest concurs au participat concuremţi din 28 de oraşe. Medalia de bronz la categoria propulsor B1 a câştigat-o şi la Cupa României „Memorialul L.Berceanu”. „Am participat şi la Parteneriatul educativ: România – Franţa – Cehia, 10-18 iulie, sub genericul „Bucuria activităţilor în mijlocul naturii”. A fost un curs de aeromodelism, turism şi ecologie. Vara aceasta am fost selectat, în urma rezultatelor obţinute,  împreună cu alţi doi colegi valoroşi să mergem în tabăra naţională e Aeromodele, la Săliştea Sibiului. Rezultatele pe care le-am obţinut nu puteau fi posibile fără ajutorul profesorului meu, Marian Popescu. ”, afirmă puştiul.

Nu neglijează nici şcoala
În paralel cu aeromodelismul, Ioan se descurcă bine şi cu şcoala. „Colegii şi profesorii ştiu despre pasiunea mea şi mă încurajează. Îmi plac mult materiile ca: engleză, matematică, tehnologie şi sport. Însă marea mea pasiune rămâne aeromodelismul. Mă trec fiorii când văd cum planorul meu se înalţă sus pe cer până nu se mai vede.”, spune Ioan Florea.

Întrebări şi răspunsuri
Cum decurge proba unui concurs de aeromodelism?
Trebuie să îţi înalţi din mână nava şi în decurs de 6-7 minute să îl dirijez pentru a ateriza întreg într-o zonă delimitată de juriu.
Care este ultima ta creaţie?
Ultima mea creaţie este un avion pe care îl dirijez prin radio telecomandă.
Ce-i place?
Îmi place să descopăr noi lucruri frumoase şi interesante. Îmi place sportul în aer liber (plimbări cu bicicleta şi în pădure).
Ce nu-i place?
Nu îmi place să fiu distras de lucruri nesemnificative. Nu suport să pierd vremea aiurea.

Profil
Născut: 20 martie 1996 Piteşti
Studii: clasa a 7-a Colegiul Naţional Liceal „Alexandru Odobescu”
Experienţă: 4 ani de aeromodelism în cadrul Palatului Copiilor Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite