Piteşti: Filofteia Nencov face păpuşi admirate de întreaga Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Filofteia Nencov  face păpuşi admirate de întreaga Europă
Piteşti: Filofteia Nencov face păpuşi admirate de întreaga Europă

Filofteia Nencov, o fostă poștăriță din comuna Brădet, confecționează păpuși tradiționale. Creațiile ei și ale urmașelor ei au văzut Strasbourgul și au trecut pe la majoritatea târgurilor și expozițiilor de profil din țară.


Această femeie vrednică și plină de viață din Brădet s-a găndit să valorifice cât mai bine  plăcut materialele textile vechi pe care le avea în gospodărie și bucăți din costumele populare. Cu multă imaginație și pricepere, a dat o nouă formă unor lucruri care unui om obișnuit pot să-i pară inutile.  


Prima păpușă a făcut-o din câlți
Filofteia Nencov s-a apucat de confecționat păpuși îmbrăcate în costume populare acumm opt ani. Cu zece ani ăn urmă s-a pensionat, după ce, timp de două decenii, a fost poștărița comunei.

Fiind o femeie energică, muncitoare și pricepută într-ale creației și cusutului, s-a apucat să facă păpuși din material textil, toate unicat și lucrate manual. Prima păpușă realizată de ea a fost făcută pentru a-și ajuta nepoatele la orele de creație e la școală.

„Acum opt ani am făcut prima păpuşă pentru nepoate. Era din câlţi şi fetele mă întrebau mirate Mamaie, a ce miroase păpuşa asta?”, îşi aminteşte Filofteia Nencov.


Coase costume populare de la 12 ani
Când vine vorba despre modele şi imaginaţie, despre putere creativă, Filoteia Nencov dispune de toate acestea din plin. La 12 a învăţat să coasă costume populare, pentru ă aşa învăţau toate fetele pe atunci. I-a plăcut foarte mult să-şi croiască şi să-şi împodobească singură hainele. O parte dintre cele deteriorate, bucăţi din ele, sunt acum folosite pentru a face originalele păpuşi.

„Cos de la 12 ani că aşa era pe vreme aia. Îmi era drag rău să cos. Uite că aşa îmi vin acum în minte şi modelele pentru păpuşi. Sunt ca nişte mici modele populare. Una dintre ele este făcută dintr-o fotă veche de peste 100 de ani.”, spune femeia, arătând păpuşa îmbrăcată în cel mai vechi costum.  


Păpuşile ei au văzut Europa
Pentru că păpuşile ei sunt adevărate opere  de artă populară, directorul Muzeului Goleşti, Filofteia Pally, a dus păpuşile  Filofteiei Nencov la Strasbourg, de Ziua Europei. Una dintre fetele creatoare de păuşi din Rucăr a mers şi a expus creaţiile în faţa europenilor.

„Fata mea a dus păpuşile la Strasbourg. A mers cu doamna Pally de la muzeu. Străinii erau încântaţi de păpuşile mele, dar, din păcate, a fost o expoziţie fără vânzare şi nimeni nua putut cumpăra, ci doar le-au privit”, spune femeia.   


La păpuşi lucrează şi urmaşele ei
Filofteia nencov se pricepe foarte bine la cusut, la făcut modele, dar la partea de pictură a feţelor păpuşilor mai pricepute sunt fetele ei. Fmeia vorbeşte cu mândrie de urmşele ei pentru că toate, şi fetele şi nepoatele, iubesc tradiţia populară, fac cu drag obiecte de artizanat populare şi sunt dornice să înveţe cât mai multe în acest domeniu.

„Eu fac corpul păpuşilor, partea de costum, de ansamblat şi ales modelul, cusăturile. De cap se ocupă fetele mele, adică de pictura feţelor. Fetele şi nepoatele mele fac şi ele potcoave împodobite cu trandafiri făcuţi din foi de porumb, linguri din lemn ămpodibite şi altele,” se mândreşte rucăreanca. 


 „Eu nu ştiu să vorbesc frumos, eu ştiu să lucrez frumos.”


„Păpuşile astea nu seamănă una cu alta. Nu mi-e drag să le fac, dacă le fac pe toate la fel.”

Ce-i place:
Muzica populară și ușoară, doinele. Îi plac brânzeturile, doar vine din zona cașcavalului de Brădet.
Ce nu-i place:
Oamenii mincinoși și fățarnici, cei care nu sunt naturali. Omul care minte, va și fura. Confecționează păpuși îmbrăcate în costume populare de mai bine de opt ani.


Două întrebări:
Când v-ați apucat să confecționați păpuși?
Am început să le fac acum opt ani, la puțin timp după ce am ieșit la pensie. Aveam și timp și materiale și îmi place să cos. Rezultatul îl vedeți aici și știe toată ţara, chiar și Europa, pentru că păpușile au mers și la Strasbourg.


Fetele au preluat și ele aceată îndeletnicire?
Lucrează și ele, dar mai puțin la cusut. Ele fac alte obiecte, potcoave de cai împodobite, linguri de lemn împodobite cu foi de porumb și flori uscate și, la păpuși, ele fac capul, părul și figurile. Fetele și nepoatele mele iubesc tradiția.

Profil
Născută:  4 decembrie 1944, Sat Brăduleț, comuna Brădet
Studii: opt clase la școala generală din Brăduleț
Experiență: 20 de ani a fost poștăriță în comună, de 10 ani este pensionară
Stare civilă: căsătorită, două fete și două nepoate

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite