UPDATE Mama siamezelor nu-şi abandonează fetiţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Stroe, mama siamezelor din Mioveni, internate la spitalul "Grigore Alexandrescu"
Maria Stroe, mama siamezelor din Mioveni, internate la spitalul "Grigore Alexandrescu"

Mama celor două siameze care împart acelaşi ficat a fost externată joi. Ea a declarat că nu s-a gândit nicio secundă să-şi abandoneze micuţele şi speră într-o minune în cazul fetiţelor.

UPDATE, ora 9.00, 31 decembrie: Mama siamezelor nu-şi abandonează fetiţele

Maria Stroe, femeia de 21 de ani din Mioveni care a dat viaţă la două gemene siameze în cea de-a doua zi de Crăciun, a declarat pentru Antena 3 că îşi doreşte fetiţele şi vrea să le fie alături.

Mai mult, mama le-a scos certificatele de naştere micuţelor care vor purta numele Adelina Ştefania şi Raluca Andreea.

„S-a spus la televizor că le voi abandona. Nu este adevărat, nu le voi părăsi. Sper ca faptul că s-au născut într-o zi sfântă să ne aducă o minune, iar fetele să fie bine", a declarat mama siamezelor pentru Antena 3.

UPDATE, ora 16.00, 29 decembrie: Mama siamezelor a ieşit din spital

Mama celor două gemene siameze născute la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti a fost externată, joi dimineaţa.

"Se simţea bine, aşa că a fost externată ca orice lehuză care s-a refăcut normal, adică la trei zile de la naştere. Cu siguranţă că primul drum pe care îl va face va fi la Bucureşti, ca să-şi vadă fetiţele", a spus Amalia Neacşu, asistent şef al maternităţii din Piteşti.

UPDATE, ora 20.46: Direcţia Copilului s-a autosesizat în acest caz

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş s-a autosesizat în cazul siamezelor născute la maternitatea din Piteşti şi va face o anchetă pentru a preveni un eventual abandon.

„Nu am reuşit să vorbim cu mama, ci cu medicul de la naştere. Acesta nu ne-a dat elemente care să indice o situaţie de risc social. Deocamdată mama este în spital, iar copii sunt în spital. În  faza aceasta nu se pune problema de a nu-şi vizita copiii. Rămâne totuşi în atenţia noastră în cazul în care apar elemente noi, care ar induce o situaţie de risc social”, ne-a declarat Adrian Macovei, director al DGASPC Argeş.

UPDATE, ora 16.30: Mama gemenelor siameze va ieşi, mâine, din spital

Părinţii celor două fetiţe siameze născute la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti evită să facă publice detaliile sarcinii. Mai mult, cei doi le-au interzis şi asistentelor sau medicilor să divulge vreo informaţie legată de acest caz. Cu toate acestea, conducerea spitalului susţine că medicul Adrian Mihăilă, care s-a ocupat de monitorizarea sarcinii, a făcut tot ce i-a stat în putinţă.

„Malformaţiile se pot depista prin intermediul unui ecograf 3D performant, de care unitatea noastră spitalicească nu dispune şi nici părinţii nu-şi permiteau mai mult. Din punct de vedere medical, doctorul Adrian Mihăilă a făcut tot ce i-a stat în putinţă, naşterea a decurs normal, iar malformaţia nu s-a văzut la ecograful nostru”, ne-a declarat Mariana Badiu, director îngrijiri în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti.

Joi, mama va fi externată. Aceasta are 21 de ani şi este din Mioveni.

27 decembrie, ora 11.59:

Cazul i-a uimit pe medicii de la Pitești, care au decis să le transfere pe cele două fetițe la Spitalul “Grigore Alexandrescu”din București pentru investigații medicale amănunțite.

Cele două gemene siameze au venit pe lume prematur, în a doua zi de Crăciun, după 35 de săptămâni de sarcină și cântăresc împreună 2,8 kilograme. Mama lor, o tânără de 21 de ani din Mioveni, a născut pe cale naturală, “spontan” și nu prin cezariană, prezentându-se la spital când intrase déjà în travaliu.

Medicul neonatolog care s-a ocupat de fetițe spune că siamezele sunt unite în zona toracelui și a abdomenului și impart ficatul, posibil și alte organe.

“Noi am presupus și colegii la care le-am trimis au confirmat după investigațiile preliminare că ar avea în comun ficatul.Investigațiile sunt la început, dumnealor vor face mult mai multe ca să știe date mai precise. Eu, la primul examen, dar nu am certitudinea, am ascultat două inimioare”, a declarat dr. neonatolog Corina Matei.

Medicii spun că fetițele este posibil să aibă două inimi, separate, dar totuși unite, însă nu pot ști cu siguranță acest lucru decât după alte investigații medicale care le vor fi făcute nou-născutelor după ce vor fi stabilizate.

Medicii de la Spitalul “Grigore Alexandrescu” care le au în grijă au declarat că fetițele sunt internate la secția de Terapie Intensivă Neonatologie, iar starea lor este stabilă, dar gravă. Șeful secției ATI, dr. Florin Rusu, a declarat că fetițele suferă de o malformație cardiacă și hepatică.

"Unele malformaţii se descoperă greu, deci şi faptul că fetiţele sunt siameze putea să nu fie depistabil", a mai declarat medicul neonatolog Corina Matei. Mama fetițelor este afectată de cele întâmplate și se află într-o "stare mai labilă". Doctorul care a avut-o sub supraveghere pe mamă pe parcursul sarcinii, Adrian Mihăilă a spus că femeia a făcut două ecografii, însă acestea nu au relevant faptul că gemenii sunt siamezi.

Medicii de la maternitatea din Pitești s-au mai confruntat cu un astfel de caz în anul 2005 când o femeie de 40 de ani a adus pe lume două fetițe gemene, siameze. Fetițele s-au născut atunci la șase luni și erau unite tot în zona toracelui, însă nu au supraviețuit, nefiind suficient dezvoltate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite