Piteşti: Festivalul Ţuicii de la Coşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grătar într-un cadru pitoresc, muzică populară, voie bună şi… multă ţuică de Coşeşti. Cea de-a noua ediţie a festivalului Ţuicii de la Coşeşti are loc mâine.

Poiana Păcurarului, din comuna Coşeşti va fi mâine gazda celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Ţuicii. Devenită deja o tradiţie, sărbătoarea reuneşte producători de ţuică din comună care vor prezenta datiniile şi tradiţiile, dar şi reţetele după care se obţine această licoare 100% naturală.

La 30 de kilometri de Piteşti, pe drumul Piscani-Domneşti, comuna Coşeşti este renumită pentru ţuica de prună care capătă un gust deosebit şi o culoare aurie după ce este păstrată în butoaie făcute din doage de dud, salcâm şi stejar.  Tradiţia producerii băuturii din prunele bine coapte, cultivate în livezile ţăranilor, întinse pe dealuri, datează de sute de ani.

Primele cazane folosite au fost simple şi rudimentare, amplasate chiar în curtea gospodarului. Înainte de 1900 au funcţionat circa 30 de cazane simple, pentru ca în vreme ocupaţiei germane, numărul lor să se înjumătăţească. Gospodarii au început apoi să construiască poverne pe malul apei, în prezent fiind câteva zeci astfel de mici “făbricuţe” de ţuică în comuna Coşeşti.

Festivalul Ţuicii a început ca o campanie de recunoaştere a ţuicii drept băutură tradiţională românească, pe 19 mai 2002 şi de atunci are loc în fiecare an în poiana de câteva hectare, devenită deja faimoasă.

Pe lângă producători de ţuică din Coşeşti, la festival mai vin şi meşteri populari care realizează manual, de-a lungul anului, produse artizanale pe care acum le scot la vânzare.
Voia bună şi jocul vor domni până seara, ansambluri şi cântăreţi de muzică populară fiind invitaţi să cânte la această sărbătoare.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite