Femeile de la ţară au învăţat cum să-şi deschidă o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de femei din 13 comune din Argeş au participat la cursuri pentru specializare în Managementul Proiectelor oferite gratuit prin proiectului „Un viitor mai bun pentru femei”.

Cursurile s-au încheiat în această săptămână, lăsând doamnele din zona rurală foarte aproape de îndeplinirea visurilor, cu planuri de proiecte comunitare deja conturate.

Proiectul marchează crearea Asociației Naționale a Femeilor, denumită “Un viitor mai bun pentru femei”, care va sprijini implicarea femeilor din comunităţi dezavantajate în proiecte comunitare şi va facilita participarea acestora pe piaţa muncii, în domenii preponderent ocupate de bărbaţi precum gestiunea unei afaceri.

Proiectul co-finanţat de Uniunea Europeană are ca scop promovarea unui rol activ pentru femeile din mediul rural şi din oraşele mici cu economie preponderent agrară prin pregătirea şi sprijinirea acestora în iniţierea şi gestionarea de mici afaceri sau proiecte comunitare.

Proiectul a fost iniţiat si este implementat de compania de consultanţă Depro Inovaţie în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială și Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED).

Cursurile oferite gratuit grupurilor ţintă în cadrul proiectului sunt: cursuri de formare de formatori, cursuri de antreprenoriat şi competenţe manageriale şi cursuri de management de proiect. Prima sesiune de instruire oferită de proiect cuprinde cursurile pentru formare de formatori. Participanţii la cursuri vor primi, în urma examinării, diplome recunoscute de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), iar beneficiarii vor primi consultanţă  specializată până în momentul finalizării unui plan de afaceri viabil sau a unui proiect de dezvoltare comunitară.

Procentajul persoanelor casnice din mediul rural reprezintă 53,1% din totalul de persoane inactive şi este alcătuit exclusiv din femei. Obiectivele proiectului sunt creşterea competenţelor femeilor şi facilitarea accesului la angajare, sprijinirea acestora în deschiderea unei afaceri care să creeze noi locuri de muncă, schimbarea mentalităţilor cu privire la rolul femeilor în comunităţile tradiţionale, crearea unei asociaţii care să sprijine implicarea femeilor din comunităţile dezavantajate în proiecte comunitare şi facilitarea participării acestora pe piaţa muncii.

Proiectul a demarat în luna noiembrie 2008 şi implică informarea unui număr de 4.000 de femei cu privire la potenţialul de dezvoltare a afacerilor sau de proiecte comunitare în medii defavorizate, constituirea a 100 de grupuri comunitare care vor susţine activităţi de promovare a egalităţii de şanse şi acreditarea a 20 de formatori în managementul afacerilor. Un număr de cel puțin 700 de femei au luat parte la cursurile de formare ce vor contribui la dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, iar 100 de proiecte de afaceri şi de proiecte comunitare vor fi asistate pe parcursul pregătirii lor.

De asemenea, în cadrul proiectului „Un viitor mai bun pentru femei” au fost puse bazele unei reţele formale care să sprijine implicarea femeilor din colectivităţile rurale în proiecte comunitare şi să faciliteze participarea acestora pe piaţa muncii. O altă miză a proiectului este cooptarea femeilor în activităţi antreprenoriale prin informare, consiliere şi intermediere de legături cu organizaţii similare şi instituţii publice.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite