Facturile pentru căldură s-ar putea dubla în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul intenţionează să taie în totalitate suvenţiile pentru agentul termic, ceea ce ar putea duce la dublarea facturilor la căldură pentru iarna viitoare. Pentru cei mai săraci acest lucru ar însemna  să îngheţe în casă pentru că nu-şi mai pot pemite să plătească facturile.


Autorităţile piteştene spun, însă, că subevnţiile se vor acorda pentru cei care într-adevăr au nevoie. Până atunci, oamenii deja sunt panicaţi şi fac cereri pentru debranşare de la sistemul centralizat piteştean.


Facturi duble?

Dacă subvenţia ar fi tăiată, atunci preţul pe care populaţia ar trebui să-l plătească pentru o gigacalorie ar fi de 370 de lei, faţă de 190 cât este acum. Acest lucru ar duce la dublarea facturilor pentru iarna 2010-2011. „Nu credem că se va ajunge la dublarea facturilor. Oricum, cei mai săraci trebuie în continuare să primească subvenţii şi trebuie găsită o soluţie în acest sens.”, spune directorul Serviciului Public Local de Termoficare Piteşti, Aurelian Niţă. Deisgur că ar exista soluţii pentru a reduce costurile pentru căldură, iar una dintre ele este în desfăşurare la Piteşti, şi anume realizarea de centrale de cartier. „Este nevoie să investim în aceste centrale pentru a menţine un preţ mai scăzut la gigacalorie”, spune Aurelian Niţă.


Oamenii vor să se debranşeze în masă

Până pe 15 august se primesc cererile pentru debranşări, astfel încât până în toamnă, SPLT să aibă o situaţie exactă a celor care au rămas în sistem. În acest moment, la sistemul centralizat mai sunt legate 38.000 de apartamente. Până în prezent, s-au depus 1000 de cereri pentru debranşarea de la sistemul centralizat, un val al debranşărilor începând odată cu vestea că iarna următoare factura la căldură ar putea fi dublă. Nici pentru cei care se debranşează, situaţie nu este prea roz pentru că numai redimensionarea instalaţiilor pentru centrală termică de apartament costă în jur de 2400 de lei. „Nici pentru cei care vor trece pe centrală tremică de apartament nuvav fi uşor de suportat preţul gazului, care tocva creşte 20% de la 1 iulie”, spune Aurelian Niţă.


Soluţii...mult întârziate de autorităţi
Reprezentanţii proprietarilor spun şi ei că nu văd fi posibilă o tăiere 100% a subvenţiilor şi nici dublarea facturilor la căldură. Ei văd însă exact are ar fi fost soluţiile, chiar dacă sunt pe termen lung şi presupun investiţii majore. „Nu cred că se vor tăia subvenţiile în totalitate, pentru că nu există o argumentaţie solidă în acest sens, oricât de mult ar vrea Guvernul să aducă bani la buget.”, spune Constantin Băjenaru, preşedintele Asociaţiei ASO 6 din Piteşti şi preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari din Argeş (proaspăt înfiinţată, pe 1 iulie îşi va primi personalitatea juridică). „Şi aşa, asociaţiile au probleme în plata facturilor pentru agentul termic şi nu numai. Dacă dublezi preţul, pur şi simplu nu vor mai putea plăti şi aceasta nu este o soluţie. Soluţia ar fi reabilitarea termică a blocurilor şi apoi sistemele de cartier”, spune Cosntantin Băjenaru. Acesta acuză autorităţile locale piteştene de lipsă de implicare pe tema reabilitărilor termice. „Nu este posibil ca nici măcar un bloc din Piteşti să nu fie reabilitat termic prin programul guvernamental. Prin aceste reabilitări s-ar câştiga foarte mult. Este vorba de 7, 8 grade Celsius pe apartament”, spune acesta.

Costuri pentru agentul termic
Tip de apartament    Costuri 2009 în sistem centralizat    Costuri posibile 2010 în sistem centralizat    Costuri centrală proprie pe gaz 2009
Garsonieră    100-150 de lei lunar    200-250 de lei lunar    Aprox. 100 de lei lunar
Două camere    150-200 de lei lunar    300-400 de lei lunar    Aprox. 150 de lei lunar
Trei camere    250-300 de lei lunar    500-600 de lei lunar    Apro . 200 de lei lunar
Patru camere    400 de lei lunar    750-800 de lei lunar    Aprox. 350 de lei lunar

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite