Facturi şi murături cu bani din CAR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ghilencea
Vasile Ghilencea

Fie că iau bani ca să-şi plătească facturile la intreţinere, mărite odată cu intrarea în sezonul rece, fie că se împrumută ca să-şi pună murături la borcan, pensionarii apelează la cea mai la-nemână soluţie: CAR-ul. 

Sezonul rece înseamnă şi pentru pensionari, ca pentru toată lumea, cheltuieli mai mari. Căldura, fie că vine de la sistemul centralizat de termoficare, fie că e de la centrala de apartament sau de la soba pe lemne, costă, iar bugetele bătâneilor nu prea fac faţă, aşa că, mai toţi se-mprumută.

 “N-ai cum să treci de iarnă doar din pensie. Asta e realitatea. Cu cei  500 de lei ai mei şi 450 ai soţiei, e imposibil să te descurci. Şi, ca să nu riscăm să rămânem cu restanţe şi să ne taie de la utilităţi, luăm câte un împrumut.  Noiembrie e prima lună din sezonul de iarnă când plăteşti mai mult. De, ca să nu tremuri ! Şi iarna ţine până-n martie! Nu poţi să crăpi de frig în casă şi s-ajungi, apoi, la spital , că dai în altele. Aşa că, ce să faci, te-mprumuţi!”, spune  Vasile Ghilencea, unul dintre clienţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

 “Îmi trebuie bani pentru lemne, că la început de iarnă sunt cheltuieli mari. E musai să  faci, acolo, un stoc, s-ajungi teafăr în primăvară. Dacă nu cumpăr acum, mai spre iarnă, lemnele se scumpesc. Şi, cheltuieli mai sunt:  castraveţi  şi varză pentru murat, cartofi de băgat în cămară şi multe, multe, altele.  Poate o să iau şi bani pentru un purcel,  dar mai spre Crăciun. Te împrumuţi şi strângi, apoi, cureaua, da’  nu mori de frig sau foame!” spune  Marin Ţăpoi, un bătrîn de 73 e ani care a venit la Piteşti tocmai de la Ungheni, ca să se împrumute.
 
Numărul solicitărilor de împrumuturi a crescut odată cu venirea toamnei


 Conducerea Casei de Ajuror Reciproc a Pensionarilor se aşteaptă ca pe măsură ce ne apropiem de iarnă, numărul celor care apelează la astfel de soluţii , să crească.

 “În perioada aceasta trec pe la noi cam 60 de pensionari pe zi, în jur de 1200 pe lună iar de la începutul anului au solicitat CAR cam 9000 de persoane.Vin aici pentru  că dobânda e mică,  doar 8% pe an şi nu sunt alte comisioane sau taxe, ca la bancă. Iar pentru pensionari, asta e convenabil. Motivele sunt diverse iar banii nu se-ajung niciodată.Cei mai mulţi iau credite pentru  întreţinere  sau pentru că  acum e periaoda lucrărilor de anvelopere termică. Vin şi pentru hrană şi medicamente sau ca să-şi ajute copiii ori nepoţii .”, spune Ion Frâncu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piteşti.
 Este  şi cazul  Aureliei Dumitrescu, o bătrînică de 71 de ani care a făcut împrumut nu pentru ea ci pentru fiul ei.

 “Eu, ca eu, mă mulţumesc cu ce am, nu cer mai mult. Cât am, atât consum, da’ vreau să-mi ajut băiatul să-şi ia mobilă nouă.”, spune femeia, aranjând ,cu grijă, în potrtofel, bancnotele.


 Ca să devină membru al CARP Piteşti , un pensionar trebuie să se prezinte la sediul din B-dul Republicii cu buletinul, un cupon de pensie şi să plătească o taxă de 1% din cuantumul pensiei .Programul  de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 08.00 şi 15.00. CARP  Piteşti numără, în prezent , 20.000 de membri.


Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite