FOTO Un preot din Piteşti a împlinit 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A muncit mult, a iubit viaţa sănătoasă, mişcarea şi are o mare credinţă în Dumnezeu. Acestea au fost ingredientele care i-au dat viaţă lungă şi bună unui piteştean care a împlinit 100 de ani.

GALERIE FOTO: CEL MAI LONGEVIV PITEŞTEAN ALĂTURI DE CÂŢIVA DINTRE URMAŞII SĂI

Ion Stănescu, un preot care locuieşte la Piteşti este cel mai longeviv piteşean. Nu are probleme de sănătate şi în această seară îşi scoate familia în oraş, la restaurant. A avut nouă copii, 15 nepoţi şi 15 strănepoţi, iar una dintre fiicele lui a venit tocmai din SUA, acolo unde ste stabilită de 25 de ani, pentru a sărbători ziua de naştere a tatălui ei. 

Ion Stănescu s-a născut în localitatea Deagurile, judeţul Argeş şi mai are alţi cinci fraţi, trei dintre ei devenind preoţi. Longevitatea este, se pare, o trăsătură de familie, pentru că majoritatea fraţilor lui Ion Stănescu au trăit până apropae de 100 de ani sau chiar au depălit această vârstă. „Fratele lui de la Roşiorii de Vede împlineşte în mai, anul acesta, 103 ani", explica Emilia, una dintre fiicele preotului.

A ridicat o biserică

În satul unde a slujit prima dată, la Satu Nou, judeţul Argeş, preotul a ridicat o biserică, iar după anul 1961 a mers în judeţul Teleorman, în localitatea sSecarea de unde s-a şi pensionat, în anul 1976. Acum locuieşte la unul dintre fiii săi, Emanuel Gabriel pentru că are nevoie de sprijin chiar dacă starea lui de sănătate este una foarte bună. „Niciodată nu a  suferit de nimic, nu a fost bolnav. Mergea foarte mult pe jos, mânca sănătos, de la ţară, şi are o mare credinţă în Dumnezeu", spune Emilia, fiica sa. „Am o mare credinţă în Dumnezeu şi sunt patriot. Iubesc România care trebuie să fie văzută mai bine în lume. La biserică merg să mă împărtăşesc, aici, la Sfântul Spiridon, în prundu, dar mă mai duc şi pe la Mavrodolu pentru că sunt prieten cu părintele paroh de acolo, părintele Onu. „Eu îi spun lui că e ca un patriarh pentru bisericile din Piteşti şi el mie îmi spune Papa Ioan Paul al II-lea, în glumă", spune preotul care împlineşte azi 100 de ani.

Familia pe primul loc

Pentru Ion Stănescu familia a fost întotdeauna pe primul loc. Îşi ştie după nume pe toţi copii, nepoţii şi strănepoţii şi se mândreşte cu ei. „Copiii sunt cea mai mare împlinire a mea", spune el cu mândrie. Soţia lui a plecat de pe lume la vârsta de 83 de ani, dar a rămas pentru el „o eroină".  „Soţia mea a fost o harnică, o eroină pentru mine", spune preotul cu nostalgie şi respect.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite