Piteşti: Cornel Iliescu, omul pe care Dobrin l-a băgat în poarta lui FC Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul portar şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la FC Argeş, unde a fost adus de Nicoale Dobrin, în 1982.

Trecut şi prezent lui Cornel Iliescu se rotesc, ca mingea de fotbal, în jurul lui FC Argeş. Aici şi-a petrecut cea mai mare partea a carierei de portar şi tot aici lucrează în prezent, ca antrenor la echipa a doua a clubului alb- violet.

De fotbal, s-a apucat relativ târziu, la 17 ani, după ce în prealabil şi-a încercat norocul la handbal, în echipa şcolii.


A fost mai întâi portar la handbal
„ Mai întâi, am jucat handbal. Eram portar la echipa liceului din Curtea de Argeş şi, totodată, apăram şi poartea echipei de handbal a Universităţii Piteşti”, dă timpul înapoi Cornel Iliescu. Către gazon a fost atras de profesorul de sport de la liceul unde învăţa, numai că în fotbal a debutat ca atacant.

 “Ştiam cu mingea şi îmi plăcea să dau goluri, astfel că mi-am început cariera ca atacant, la echipa oraşului Curtea de Argeş. După o perioadă, profesorul Viorel Diaconu, care m-a adus la fotbal, mi-a spus că locul meu este în poartă. Ştiam că fusesem portar de handbal şi a văzut că am calităţi pentru acest post. Am debutat în fotbal la 17 ani”, povesteşte Cornel Iliescu.

 De atunci, nu a mai ieşit dintre buturi până la vârsta de 37 de ani, perioadă în care a activat la mai multe echipe.Cel mai mult a stat la FC Argeş, club la care a ajuns în 1982, când antrenor era Nicolae Dobrin. 

“În aceea peiroadă, eram legitimat la Dacia Piteşti, în Liga a III-a şi jucam mai mereu meciuri amicale cu FC Argeş. Antrenor la FC Argeş era Nicoale Dobrin, care m-a văzut la câteva meciuri şi m-a adus la echipă.”, spune fostul portar născut în localitatea Stroeşti (Argeş).

La FC Argeş, Cornel Iliescu a avut însă ghinionul să-l întâlnească pe Gheorghe Cristian, care era pe atunci şi portarul echipei naţionale. Astfel, din 1982 până în 1986, când a plecat de la FC Argeş pentru că nu mai suporta statutul de rezervă, a apărat doar în tricoului echipei piteştene.

 “Titular în poarta lui FC Argeş era Gheorghe Cristian, care era totodată portarul echipei naţionale. Eu apăram doar în meciurile de Cupa României şi de fiecare dată am primit calificative bune din partea jurnaliştilor. Pe atunci, fotbaliştii nu primeau note. Cei care se evidenţiau în timpul unui meci, aveau scrise cu majuscule numele în ziare”, afirmă Cornel Iliescu.


Două promovării ca antrenor

În 1990 a ajuns la Dacia Piteşti, iar un an mai târziu a revenit la FC Argeş, formaţie pe care a ajutat-o să revină în Liga I.

“FC Argeş tocmai retrogradase când m-am întors eu. Mai rămăseseră doar 7-8 jucători din vechea gardă când a început reconstrucţia. În 1993 am revenit cu FC Argeş în Liga I şi aici mi-am încheiat cariera în 1996, la 37 de ani”, conchide Cornel Iliescu.

 Meseria de antrenor şi-a început-o tot în curtea lui FC Argeş,la Centrul de Copii şi Juniori, după  ce a absolvit Şcoala de Naţională de Antrenori de la Bucureşti.

A urmat apoi pasul către Târvovişte unde a fost “secundul” lui Telu Stancu. De clubul Dacia Mioveni se leagă însă primele succese ale sale ca technician. Cu Dacia a promovat în Divizia B, după care şi-a mai trecut în cont o promovare în Divzia C, cu Juventus Bascov.

Actualemnte, Cornel Iliescu s-a întors la prima dragoste, fiind antrenor la echipa a doua a lui FC Argeş cu care se află pe primul loc în Liga a III-a. 

“Sper ca la finalul acestui sezon să promovăm în Liga a II-a”, spune Cornel Iliescu.

Întrebări şi răspunsuri

Are FC Argeş forţa să revină anul viitor în prima ligă?


Sunt pe primul loc în Seria a II-a şi după părerea mea au cel mai bun lot din Liga a II-a. Deci, ca valoare suntem peste toate echipele din eşalonul second şi suntm favoriţi la promovare. Să sperăm că în cel mai scurt timp se va revolva şi problema financiară, astfel ca la finalul acestui sezon FC Argeş să revină în prima ligă, acolo unde îi este locul.

Este adevărat că un penalty nu se apără, ci se ratează?


Este relativ. Din punctul meu de vedere, contează foarte mult intuiţia portarului în astfel de situaţii, dincolo de execuţia jucătorului. De obicei, înainte de executarea unei lovituri de la 11 metri, portarii se uită în ochiii jucătorului care urmează să tragă la poartă în încercarea de a ghici unde va bate lovitura.

Ce-i place
“ Cel mai mult îmi place să-mi aranjez grădina. De doi ani m-am mutat la casă şi atunci când am timp luber merg în grădină. Tund gazonul, gardul viu, aranjez florile, fac cam tot ce ţine de gospodărie”, subliniază Cornel Iliescu

Ce nu-i place
“ Nu-mi place să ies din casă, să călătoresc, să fac excursii, nu este genul meu. Sunt greu de urnit din casă. Spre exemplu, dacă trebuie să merg înt-ro vizită, nu stau plecat mai mult de o jumătate de oră”, precizează fostul portar al lui FC Argeş


   
Profil: Cornel Iliescu
Data naşterii: 30 ianuarie 1956 (Stroeşti- Argeş)
Studii: Şcoala Naţională de Antrenori- Licenţa A
Experienţă: antrenor
Familie: căsătorit, un copil


După FC Argeş, următoarea destinaţie pentru fostul goalkeeper a fost Metalurgistul Slatina, în Liga a II-a. Revoluţia l-a prins Chimia Rm. Vâlcea, cu care a ratat promovarea în primul eşalon în favoarea Jiului Petroşani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite