La Piteşti vom avea gară suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire de peste 1.000 de metri pătraţi, cu două etaje, prin demisolul căreia vor trece patru linii de cale ferată! Peroane acoperite , pasaje de trecere pietonală, garduri de restricţionare a accesului la linii şi zone speciale pentru persoanele cu handicap, asta îşi propune Ministerul Transporturilor în privinţa Gării Piteşti. Investiţia de aproape 50 de milioane de lei va înlocui actualul edificiu ridicat în secolul XIX

Gara Piteşti se află pe lista celor 16 gări vizate de Ministerul Transporturilor pentru modernizare . Proiectul, finanţat din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană a primit, deja, de la Primăria Piteşti certificatul de urbanism şi, cel mai devreme , lucrările ar putea începe în vara acestui an.
“E o investiţie de 48,52 milioane de lei, potrivit documentelor înaintate către noi de Ministerul Transporturilor, însă suma ar putea fi chiar mai mare. “  a declarat Cristian Glojeanu, şeful Serviciului Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Piteşti.

Este vorba despre o nouă clădire cu demisol, parter şi două etaje, construită pe  1.035 de metri pătraţi. Edificiul va avea o suprafaţă desfăşurată de 3.481 de metri pătraţi şi va fi ridicat deasupra liniilor de cale ferată.

“Practic, este vorba despre o clădire suspendată, care va înlocui vechea gară, prin care vor trece, la propriu, trenurile. Construcţia va începe din Bulevardul Republicii şi va ajunge până în Cartierul Tudor Vladimirescu. Patru din linii se vor găsi în interiorul construcţiei, restul, în afară!”, explică viceprimarul Piteştiului, Cornel Ionică .

Parcare de 200 de locuri


Noua gară va avea peroane acoperite, pasaje de trecere pietonală, garduri de restricţionare a accesului la linii, grupuri sanitare moderne, zone speciale pentru persoanele cu handicap şi nu numai, iar în imediata vecinătate va fi amenajată o parcare şi un parc.

“Pentru că suntem parteneri în acest proiect am venit cu ideea amenajării unei piaţete, cu băncuţe, spaţii verzi cu plante ornamentale şi arbuşti, iluminat public şi tot ce-i trebuie unui parc. Noua gară, va avea o parcare generoasă, de peste 200 de locuri, de-o parte şi de alta a liniilor de cale ferată.”, spune viceprimarul precizând că, cel mai devreme,  lucrările ar putea începe în a doua jumătate a acestui an, termenul de finalizare putând ajunge până la 36 de luni. În tot acest timp, însă, trenurile vor putea opri la Piteşti.

Vechea construcţie va fi demolată

Actuala clădire a Gării Piteşti datează din 1874 iar autorităţile locale spun că nu mai prezintă siguranţă. Clădirea are aproape 140 de ani, este din paiantă iar pentru ea nu mai există nicio soluţie de renovare.”, a declarat  Cornel Ionică.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite