Expoziţie de carte dedicată lui Mihail Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Începând de mâine, timp de 10 zile, Biblioteca județeană Dinicu Golescu  va găzdui  expoziția Mihail Kogălniceanu – ctitor al României moderne

Este vorba despre o expoțiție de carte  dedicată marelui om politic, gazetarului, scriitorului şi istoricului Mihail Kogălniceanu, reprezentant de frunte al generaţiei paşoptiste (06.09.1817 – 20.06.1891)

Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentați reprezentanți ai generației pașoptiste. Era urmaș al răzeșilor de pe Kogălnic însă asta nu l-a împiedicat în niciun fel să facă studii strălucite în Franța și Germania. În 1839, redactează "Foaea sătească a prințipatului Moldovei". În mai 1840 a anunțat apariția a 6 tomuri din Letopisețele Valahiei și Moldaviei și, în același an a pregătit apariția unei publicații de documentație istorică, intitulată „Arhiva românească”. Publicația a apărut în 1841. La nouă ani de la Revoluția din 1848, Kogălniceanu participă ca deputat de Dorohoi la adunarea ad-hoc de la Iași unde este chemat să se pronunțe în privința Unirii. Sfetnic al domnitorului Al.I.Cuza, ministru, apoi prim-ministru al României, în perioada 1863 – 1865, Kogălniceanu a avut un rol hotărâtor în adoptarea unor reforme cruciale. Ca ministru de externe al țării în 1867 și în perioada 1877–1878, Mihai Kogălniceanu și-a legat numele de actul proclamării independenței de stat a României.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite