Expoziție națională de icoane, în Săptămâna Patimilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările expoziției - concurs „Rugămu-ne Ţie!” pot fi admirate până la Paște. La Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” dinPitești sunt expuse nu mai puțin de 146 de icoane ale unor artiști, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, din întreaga țară. 


În 1999, la sărbătorirea a 640 de ani de la aşezarea primului scaun mitropolitan al Ţării Româneşti la Curtea de Argeş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş organiza prima ediţie a Expoziţiei-concurs naţională de icoane „Rugămu-ne Ţie!”.

“Manifestarea  s-a născut din dorinţa domnului director   Costin Alexandrescu, a domnului prof. Corneliu Lamba şi a regretatul artist plastic Gheorghe Pantelie de a pune în evidenţă o artă cu adânci rădăcini în arealul cultural argeşean – arta icoanei. Cu toată greutatea începutului, prima ediţie a fost un succes, şi, mai mult, o încântare.”, povestește Sorin Mazilescu, directorul C.J.C.P.C.T. Argeş

Începând cu a treia ediţie a evenimentului ,  s-a decis ca  vernisajul Expoziţiei-concurs naţională de icoane „Rugămu-ne Ţie!” să aibă loc în fiecare an, în vinerea Floriilor.

Iconari din întreaga ţară

Expoziția  vernisată  la  Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” cuprinde icoane  realizate pe diferite suporturi de  61 de artiști icnari  (consacrați sau amtori) . Cele 146 de icoane cu care se mândresc organizatorii  pot fi admirate pe toată durata Săptămânii Patimilor.
 
 “Încăpăţânarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş şi râvna Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi a celorlalţi ostenitori adunaţi în jurul manifestării, s-au dovedit a fi cu folos pentru o artă care se vrea la noi moştenitoarea strălucitei culturi a vechiului Byzantion şi păstrătoare a învăţăturii Bisericii în egală măsură. Expoziția este binevenită,  mai ales în contextul în care demnitatea creştină este călcată în picioare în numele modernităţii şi al toleranţei prost înţelese”  explică pr. Cosmin Bloju, responsabilul manifestării.

Organizatorii cred  că  și ediția din acest an a concursului își va atinge, la fel ca precedentele,  țelul: acela de a sensibiliza publicul  care, în preajma Sărbătorilor Pascale, va trece pragul  galeriei de artă. 

“Expoziţia-concurs naţională de icoane „Rugămu-ne Ţie!” are de acum amploarea, dar şi vigoarea unui eveniment naţional reprezentativ în acest domeniu și  sperăm ca  vizitatorii să o aprecieze la adevărata sa valoare ” , spune  directorul C.J.C.P.C.T. Argeş
 
Aaprecierile au venit încă de la vernisaj!         
  

“E o expoziție  minunată, cum nu se poate mai potrivită pentru această perioadă  de dinaintea Sărbătorilor Pascale iar exponatele sunt adevărate opere de artă.”,  este de părere Mariana Iancu, unul dintre primii vizitatori ai expoziției

 Cele mai frunmmoase  icoane vor  pleca, după închiderea expoziției, la Curtea de Argeș, unde se desfășura  festivitatea de premiere  a câștigătorilor concursului  propriu-zis.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite