Piteşti:Alarmant: Explozie de viroze respitatorii la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Alarmant: Explozie de viroze respitatorii la copii
Piteşti:Alarmant: Explozie de viroze respitatorii la copii

Doctorii susţin că s-a triplat numărul de prichindei care ajung la spital cu febră şi nas înfundat. Temperaturile scăzute din ultimele zile au gerenat cozi la consultaţii, la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.  

Virozele respiratorii au pus stăpânire pe Piteşti. Din cauza temperaturilor neobişnuit de scăzute pentru această perioadă, tot mai mulţi copiii ajung la spital cu febră, dureri de cap şi nas înfundat. Cei mai afectaţi de noul val de viroze sunt preşcolarii, spun medicii.


„În prezent sunt internaţi 44 de copiii cu infecţii acute ale căilor respiratorii. Dublu faţă de o perioadă normală. Majoritatea sunt preşcolari“, precizează Lucian Matei, director medical la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.


Cadrele medicale au mult de muncă în această perioadă, mai cu seamă că numărul celor care vin la consultaţii s-a triplat. „În ultimul weekend, am avut în medie 80 de consultaţii pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât de obicei“, spune Lucian Matei.


„Sunt internată de două zile în spital cu fetiţa mea de 5 ani. Când am luat-o de la grădiniţă avea febră şi îi curgea nasul. Prababil a luat răceala de la un alt copil”, spune Melania (28 de ani).


Antibiotice, doar în formele dificile ale bolii
Alarmaţi de numărul mare de pacienţii din ultimul timp, medicii recomandă spălatul pe mâini cât mai frecvent, aportul suplimentar de lichide şi izolarea celor virusaţi. „Trebuie să se evite contactul cu colectivitatea pentru cei care acuză febră, dureri de cap şi celelalte simptome ale răcelii“, conchide doctorul.


Atenţie însă şi la medicamentaţie. „ Dacă febra depăşeste 38 de grade, folosiţi paracetamolul sau agocalminul. Antibioticile nu sunt recomandate decât în formele cele mai dificile ale răcelii şi numai la sugestia unui medic avizat“, subliniază Lucian Matei.


25 de cazuri de penumonie
Din totalul copiilor internaţi în ultimele zile, 25 au fost diagnosticaţi cu penumonie, având nevoie de mai multe zile de tratament. „Nu există medicament care să combată pe loc răceala. În general, virozele respiratorii îşi fac efectul în organism pe durata a şapte zile.

Cazurile mai complicate, cum sunt pneumoniile, necesită o perioadă de tratament de minim două săptămâni“, este de părere medicul Lucian Matei. În general, virozele respiratorii se transmit prin aer, un simplu strănut într-un spaţiu închis fiind suficient ca virusul să fie transmis unei alte persoane.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite