Evacuaţi din blocul săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Mihai riscă să fie evacuată pentru fals în declaraţii
Familia Mihai riscă să fie evacuată pentru fals în declaraţii

13 familii riscă să fie date afară din blocul social G1, din cartierul Războieni după ce au fost date în judecată de Primărie. Şapte dosare sunt pe rol pentru restanţe la plata utilităţilor şi a întreţinerii, iar alte şase pentru chiriaşii care au fost depistaţi că deţin o altă locuinţă în proprietate.

Scara C a blocului G1 din cartierul piteştean Războieni, s-a schimbat la faţă, în ultimii nouă ani, de când imobilul a fost preluat de primărie.

Scara C a blocului G1 din cartierul Războieni

Scara C a blocului G1 din cartierul Războieni - foto: Raluca Nicula

Construcţia lăsată de izbelişte de fostul proprietar, care ajunsese celebră în oraş sub numele de “ghetoul nefamiliştilor”, a început să se transforme, uşor-uşor, într-una primitoare, în care au fost amenajate sau, după caz, reabilitate 177 de unităţi locative sociale, din care 151 de garsoniere şi 26 de apartamente, cărora li s-au construit balcoane şi li s-au amenajat sufragerii.

În ultimele cinci luni, însă, şase camere au fost evacuate, după ce patru chiriaşi nu şi-au plătit restanţele la plata întreţinerii şi alţi doi au fost depistaţi că au deţinut anterior în proprietate o locuinţă, ceea ce a însemnat fals în declaraţii. Spaţiile însă nu au rămas goale, ci au fost repartizate de Primăria Piteşti altor persoane, prin intermediul comisiei de specialitate.

Familii în pericol de a rămâne sub cerul liber

Acum, când sezonul rece bate la uşă, alte 13 familii se află în prag de a fi date afară din locuinţe. Primăria Piteşti a dat în judecată şapte chiriaşi pentru restanţe la plata chiriei şi a întreţinerii şi încă şase au fost depistaţi cu fals în declaraţii, după ce au deţinut anterior în proprietate o locuinţă.
Ecaterina Mihai locuieşte la etajul trei al blocului G1, într-o garsonieră de 27 de metri pătraţi. A aflat de curând că riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului şi este disperată, deoarece atât ea cât şi soţul grav bolnav nu ar avea unde să se ducă.

“Totul este o neînţelegere. În 2002, când ni s-au repartizat locuinţele, eu am stat nouă luni cu soţul în spital. A făcut fiica mea, Ionela Onasă, actele şi a luat pe numele ei, dar tot pe numele ei fusese şi înainte acest spaţiu, şi din acest motiv figurează cu o altă locuinţă. Am încercat să trecem pe numele soţului, că el n-a avut, săracul, nicio casă în posesie. De mult timp ne rugăm de domn’ primar şi degeaba. Fiica noastră nici nu stă cu noi, ea e măritată, are apartamentul ei”, explică femeia care are toate utilităţile plătite la zi şi este una dintre chiriaşii model, după cum spun vecinii.

“Înainte dormeam pe ziare, în gară”

Cei şapte chiriaşi care au fost daţi în judecată pentru că nu şi-au plătit chiria şi întreţinerea au acumulat restanţe care pornesc de la 2403 lei şi se opresc la 13.918 lei, datoria totală a acestora fiind de 51.416 lei.

Vecinilor le este milă de situaţia în care se află cei care vor fi aruncaţi în stradă, dacă instanţa va decide acest lucru.

„E greu să n-ai unde să stai. Eu nu ştiu ce m-aş fi făcut dacă nu prindeam această garsonieră. Înainte dormeam pe ziare în gară şi lumea mă lua la băşcălie. Aici avem gaze, căldură, e foarte bine, suntem mulţumiţi. Plătim chirie puţin peste 30 de lei la o garsonieră”, spune Elena Din, de 52 de ani, care locuieşte în G1 de opt ani. Din salariul de 600 de lei pe care îl încasează de la Administraţia Domeniului Public Piteşti, femeia întreţine atât existenţa ei şi a soţului, dar şi a fiicei, împreună cu cei patru copii, care convieţuiesc într-o altă garsonieră de la etajul trei.

Chiriaşi care urinează pe coridoare

Pe coridoarele lungi de la cele cinci etaje ale blocului, mirosul de mâncare ieşit pe uşile aşezate una lângă alta se îmbină cu un altul aproape irespirabil.

„Alte trei dosare se află pe rolul instanţei pentru tulburarea liniştii publice, plângerile penale fiind depuse la Secţia 3 de Poliţie. Am făcut din aceste spaţii unităţi de confort unu, dar sunt unele persoane care distrug mult, tulbură liniştea, chiar urinează pe coridoare. Am pus camere de supraveghere, dar degeaba”, a spus primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.

CIFRĂ: 8,26 de milioane de lei a costat reabilitarea blocului G1 din cartierul Războieni, lucrările fiind gata în noiembrie 2010.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite