Pitesti: Epoziţie de tabouri pe patru paliere în scara blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Venera Maria Toma, alături de una dintre icoanele pictate de ea şi expuse pe scara blocului
Venera Maria Toma, alături de una dintre icoanele pictate de ea şi expuse pe scara blocului

O argeşeancă pitează şi expune numai de dragul artei. O pictoriţă care se bucură de aprecierea Casei Regale  a României s-a hotărât să schimbe lumea, puţin câte puţin.

 Deşi are numeroase expoziţii organizate în ţări precum Danemarca, Suedia, Australia sau Norvegia, pictoriţa face muncă de voluntariat pe lângă centrul “Hercules” din Costeşti.



De dragul artei. Şi-a expus peste 50 de tabouri în scara imobilului din oraşul Costeşti, acolo unde locuieşte. Are 76 de ani şi o dorinţă de a piicta care a însoţit-o încă de când era copil. Niciodată, de când pictează, nu a dat pe bani nicio lucrare de-a ei. Toate au fost donate.


Expoziţia din scara blocului
Vrea să facă lumea în care trăieşte mai frumoasă, atât pentru ea, cât şi pentru oamenii din jurul ei. Vrea să împărtăşească şi altora din frumuseţea pe care o pictează, tocmai de aceea a făcut o expoziţie în toată regula pe scara blocului, în acel spaţiu de cele mai multe ori rece şi cenuşiu. Peste 50 de tabouri, În afară de cele cinci paliere din scară unde tablourile ei pot fi admirate de către oricine, lucrările ei mai sunt expuse şi la Casa de Cultură din Costeşti. Românii nu o cunosc atât de bine pentru că lucrările ei au fost mai mult expuse în străinătate, dar artista a considerat că le poate face viaţa mai frumoasă vecinilor ei şi tuturor celor care intră pe scara blocului. “oamenii de aici, vin se uită şi trec mai departe, dar strănii apreciază altfel munca mea. Totuşi, am vrut să fac lumea mai frumoasă şi să le împărtăşesc celor de lângă mine puţină frumuseţe”, spune Venera Toma, pictoriţa din Costeşti.


Diplomă de la Principesa Margareta

Venera Toma pictoriţa de 76 de ani din Costeşti, a primit o diplomă de excelenţă din partea Principesei Margareta, pentru talentul ei şi pentru implicarea socială de care dă dovadă. Artista ţine cursuri de pictură pentru copiii de la centrul de îngrijire a persoanelor defavorizate “Hercules”, din Costeşti. Munca ei este una de voluntariat, depusă pentru copii fără posibilităţi şi în numele frumosului. “Fac această muncă pentru copii, pentru ei vin zilnic la Centrul Hercules.”, spune artista. „M-am născut pentru a-mi transpune emoțiile și trăirile în artã, pictînd... M-am fãcut sluga pensulei, sora pînzei, cununîndu-mă cu șevaletul. De cînd mă știu am iubit pictura. Pe cînd aveam nouă ani, am făcut primul meu tablou. Am continuat să pictez și să le împărtășesc și altora dragostea pentru artă. “, spune Venera Toma, cea care la vârsta de nouă ani a pictat primul ei tablou.”, explică artista. A pictat, de-a lungul carierei sale artistice, mii de tabouri, iar peste 50 dintre ele sunt puse pe scara blocului de patru etaje în care pictoriţa locuieşte.


Frig în casă, dar puţin mai cald în suflet

Pe scara unde locuieşte Venera Toma locuiesc şi alţi oameni simpli, cu nevoi şi probleme tipice, cu frig în case, explozia de culoare din tablourile vecinei lor de la etajul I le aduce puţină bucurie în suflet. “Oamenii se bucură puţin de fiecare dată când urcă sau coboară aceste scări, dar nu numai ei au admirat tablourile, ci şi mulţi alţii, aflaţi în treacăt sau veniţi special să vadă tablourile mele din scara blocului.”, spune artista de 76 de ani. 


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite