Piteşti: Emilian Cortea a lăsat sportul pentru teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:  Emilian Cortea a lăsat sportul pentru teatru
Piteşti: Emilian Cortea a lăsat sportul pentru teatru

 Regizorul şi actorul Emilian Cortea se simte la teatru ca acasă. A pus în scenă zeci de piese de succces şi a interpretat peste 100 de roluri. Este “Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie” iar din 2007 este Fiu al Argeşului, titlu despre care spune că îl onorează. Iubeşte sportul şi nu ar renunţa la mişcare pentru nimic în lume.


Înainte de a face artă, Emilian Cortea a făcut atletism de performanţă. ”Şi sportul este tot un spectacol, aşa că, ceea ce făceam atunci nu era foarte diferit  de ceea ce fac acum. Încurajările publicului, fie el în arenă sau în sala de spectacol, m-au impulsionat întotdeauna.”, spune maestrul. Deşi avea rezultate pe plan sportiv, Emilian Cortea a simţit o mai mare înclinaţie către artă. ”Teatrul m-a fascinat din adolescenţă şi pentru el a trebuit să renunţ la sport.”, mărturiseşte artistul.

Proaspăt absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Emilian Cortea ajunge, în 1971, să profeseze la Teatrul de Stat din Turda. “Am avut şansa să lucrez cu celebrul regizor Aureliu Manea, cel care m-a distribuit în  “Roata în patru colţuri”, piesă după care marele critic de teatru, Valentin Silvestru, s-a arătat surprins să descopere în mine, aşa cum domnia sa a mărturisit, un actor de un umor şi un haz deosebite ”.

Aici debutează şi ca regizor, cu spectacolul pentru copii “Vrăjitorul din Oz”.  Maestrul devine, la vârsta de 22 de ani, cel mai tânăr director de teatru din istoria teatrului românesc.

 De 34 de ani, pe scena Teatrului Alexandru Davila

În 1975, Emilian Cortea era transferat la Piteşti unde în prezent activează ca actor, regizor şi director artistic al Teatrului Al. Davila. ,,Am rămas la Piteşti pentru că aici mi s-a oferit dreptul legal de locui într-un partament. Valentin Nocolescu, primarul de atunci al Piteştiului,  mi-a oferit o locuinţă şi acest aspect m-a ţinut aici, pentru că aveam în sfârşit un loc al meu. Mai era şi familia care mă dorea aproape, iar pe scena piteşteană mă simşeam ... acasă. Aşa m-am stabilit definitiv la Piteşti!“

Aici a avut şi cel mai mare succes ca regizor, cu spectacolul “Soacra cu trei nurori, unicat în mişcarea teatrală de după Revoluţie, spectacolul având peste 150 de reprezentaţii. ”Au urmat Chiriţa în teritoriu, de asemenea un adevărat succes şi Proful de franceză, spectacol controversat dar care a obţinut din partea publicului nota 10.”, povesteşte regizorul.

 Luptător pentru Victoria Revoluţiei

În decembrie 1989, Emilian Cortea se afla în fruntea plutonului de militari care elibera Spitalul Judeţean, ceea ce i-a adus titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie”, remarcat pentru fapte deosebite.

“Prin poeziile patriotice pe care le-am recitat în mai multe rânduri de la balconul Prefecturii, mi-am dorit, şi, cred eu, am şi reuşit să menţin viu spiritul revoluţionar.”, povesteşte maestrul care mărturiseşte că este mândru de titlul primit, la fel cum mândru este, din 2007, şi de faptul că a fost numit Fiul al Argeşului.

 Ce-i place

 “ În primul rând iubesc oamenii care sunt cu adevărat oameni“. Îi place natura, îi place să picteze icoane pe lemn, iubeşte pescuitul sportiv şi cuvintele încrucişate şi-i plac foarte mult animalele, mai ales câinii.

 Ce nu-i place

 “Nu-mi plac derbedeii şi impostorii care nu reuşesc să-mi provoace decât dezgust şi o stare e jenă”.

 Întrebări şi răspunsuri

Aţi avut vreodată regrete pentru că aţi renunţat la atletism?

 Nu, pentru că teatrul mi-a adus împlinirea. În plus, n-am renunţat niciodată  să fac sport. Alerg zilnic câte două ore alături de takelul meu,Teky pe care ador.  Nu voi renunţa la mişcare niciodată.

 Oamenii spun despre dvs că sunteţi o persoană foarte religioasă. Este adevărat?

 Sunt un om profund credincios. Cred în Bunul Dumnezeu şi în Fiul Său, Iisus Hristos. Iubesc oamenii şi le dăruiesc toată viaţa mea.

 Profil
 Născut  27 iunie 1949, Schitu Goleşti, Argeş
Studii: Liceul cu Program Special de Educaţie Fizică, Câmpulung-Muscel
 Institutul de Artă Teratrală şi Cinematografică IL Caragiale, Bucureşti
 Familie:  Este căsătorit. Are doi copii: Codruţ şi Alin şi trei nepoate:  Vera, Anisia şi Ioana-Maria.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite