Elevii argeşeni au refuzat imunizarea cu Cantgrip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% din dozele de de vaccin distribuite în Argeş au fost returnate Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Vaccinurile vor fi folosite în cea de-a doua etapă de imunizare care va începe luni şi care se va adresa celorlalte categorii considerate cu risc.

Liceului Teologic Penticostal Elim care a returnat încă de joi toate dozele de vaccin distribuite de Autoritatea de sănătate publică  Argeş, i s-au alăturat, ieri după-amiază, alte nouă grupuri şcolare şi licee care n-au folosit în prima etapă de vaccinare antigripală pandemică niciuna din dozele primite.

“Este vorba de Grupul Şcolar Armand Călinescu din Piteşti, Grupul Şcolar Ferdinand din Curtea de Argeş, Grupul Şcolar Forestier din Curtea de Argeş, Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Neagoe Vodă Basarab" din Curtea de Argeş, Grupul Şcolar Corbeni, Grupul Şcolar Industiral Construcţii de Maşini Dacia Piteşti, Colegiul National Pedagogic "Carol I" din Câmpulung Muscel, Liceul Naţional cu Program de Atletism Câmpulung Muscel şi Grupul Şcolar Stefăneşti care au returnat toate dozele primite.” , declară Maria Păun, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

 Teamă de reacţii adverse

Doar 918 din cei 14.500 de elevi cu vârste de peste 16 ani au acceptat vaccinarea. În majoritatea cazurilor, conducerea unităţilor de învăţământ a avut o consultare cu părinţii elevilor, care au invocat teama de reacţiile adverse la vaccin.

”Noi am stat de vorbă cu părinţii acestor copii şi toţi au refuzat imunizarea. Cei mai mulţi ne-au spus că le este teamă să-i supună pe copii acestui vaccin, mai ales după tot ce a apărut în presă. Noi avem 134 elevi de clasa  a XI-a şi 150 de clasa a XII-a şi niciunul nu a fost vaccinat.”, spune Ion Borcănescu directorul Colegiul National Pedagogic "Carol I" din Câmpulung Muscel.

 În schimb, 105 elevi de la Grupul Scolar de Chimie Industrială din Pitesti au acceptat vaccinarea. Si la Grupul Scolar Industrial I.C.Petrescu-Stâlpeni s-au făcut vaccinări, 82 de elevi fiind imunizaţi împotriva gripei porcine.

Acestora li se alătură alţi 78 de elevi de la  Grupul Şcolar Construcţii de Maşini Colibaşi şi alţi câţiva elevi din celelate unităţi de învăţământ liceal din judeţ care au fost vaccinaţi în prima etapă de imunizare.  Cea mai bună situaţie privind vaccinarea s-a înregistrat Grupul Şcolar Agricol din Măracineni unde au fost imunizaţi cu Cantgrip 200 de elevi cu vărste de peste 16 ani.

Luni, Direcţia de Sănătate Publică Argeş va intra şi în posesia dozelor de vaccin neutilizate de personalul medico-sanitar şi de cel din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe care le va redistribui odată cu cele returnate de licee, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare care va începe tot luni. În această etapă, imunizarea cu Cantgrip se va extinde şi la celelalte grupe de risc ale populaţiei, respectiv la pacienţii cu boli pulmonare (iunclusiv Astm), boli cardiovasculare, diabet, boli metabolice cronice, disfuncţii renale, la persoane infectate cu HIV, şi nu numai,care se pot adresa medicilor de familie pentru vaccinare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite