Elena Stoica i-a învățat pe americani să picteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de desen din Corbeni a obținut, împreună cu elevii cercurilor de pictură pe care le coordonează, sute de premii în țară dar mai ales în străinătate. Puștii cărora le-a deschis orizonturile au predat alături de Elena Stoica, lecții de artă plastică elevilor din California, Arizona, Atlanta, New Mexico și New Hampshire.

Am găsit-o pe talentata pictoriță, la Muzeul Viticulturii și pomiculturii de la Golești alături de opt dintre cei mai buni elevi ai săi, în atelierul de creație deschis cu prilejul Zilelor Argeșului și Muscelului, intitulat, nu întâmplător,   "Elena Stoica şi micii pictori de la Corbeni". Modestă, răbdătoare și zâmbitoare, oferindu-le puștilor câte o sugestie sau corectându-le din mers, micile scăpări. Un dascăl apropiat de elevii pe care-i îndrumă, cu o metodă de predare ce face din elevii săi mai degrabă prieteni decât discipoli. Elena Stoica are, după cum însăși mărturisește, pictura în sânge.

Talentul său nu este o  moștenire de familie, ci un dar cu care a înzestrat-o divinitatea. “Mi-am descoperit pasiunea pentru desen, de mică. Mi-amintesc cum, pe clasa I învățătoarea a creat un fel de concurs. Avea o cutie cu creioane colorate și a promis-o aceluia dintre noi care desenează cel mai frumos. Am făcut mai multe schițe: flori și copaci înfloriți (pentru care și acum am o anumită fascinație) și câteva elemente decorative cu tematică religioasă și așa am câștigat premiul iar asta m-a stimulat să perseverez în ceea ce fac, spune pictorița care mulți ani mai târziu, după ce s-a perfecționat la Timișoara, a ales să predea această artă copiilor din zona sa natală. A deschis un atelier de desen și pictură la Albeștii de Argeș și un altul, la Corbeni. Prima expoziție a elevilor săi în SUA, la Los Angeles, i-a uimit pe americani cărora nu le-a venit să creadă că operele de artă pe care le aveau în fața ochilor erau realizate de copii.

„Anul următor au venit în România să se convingă că lucrările erau create chiar de micii artiști pe lare i-au văzut la lucru și așa, la inițiativa lor, a luat ființă organizația Romanian Children Artists”, organizație prin  intermeduiul căreia Elena Stoica împreună cu micii săi artiști a călătorit, din 1996, în fiecare vară, în SUA pentru a-i iniția pe elevii mai multor școli particulare din California, Arizona, Atlanta, New Mexico și New Hampshire, în arta desenului și picturii.” Am folosit metoda mea de creativitate care pleacă de la ideea că toți copiii sunt talentați și pot învăța desenul, la fel cum învață scrisul, numai că așteaptă să fie provocați iar pentru asta e nevoie de anumite jocuri de creativitate. Faptul că le-am deschis apetitul pentru artă elevilor din școlile americane a căror pregătire pune accent pe tehnică și că i-am ajutat să descopere că și arta are un rol important în educație, mi-a dat un sentiment foarte plăcut. În plus am avut și avantaje: cu banii strânși, eu și elevii mei, ne-am cumpărat de acolo, cele mai bune materiale pentru pictură iar copii s-au bucurat că am avut atâtea locuri de vizitat. Am fost chiar martorii filmării unor scene din Baywatch !” spune profesoara care, împreună cu elevii săi, a fost invitată la CNN de însuși celebrul Red Turner.

Elevii Elenei Stoica au impresionat nu numai în America ci și în Europa. Au expus în Belgia, la Bruxelles, în incinta Parlamentului European dar și în  Franța, în Portugalia, în Italia sau Macedonia. Elevii cercurilor Elenei Stoica au obținut sute de premii la concursurile și festivalurile naționale și internaționale.

Ce-i place: Îi place muntele, îi place natura, în general și adoră florile.
 
Ce nu-i place: ”Nu-mi place că românii încă n-au învățat să păstreze curățenia și să respecte mediul înconjurător”.



 Întrebări şi răspunsuri

Dacă n-ați fi ales să deveniți profesor de desen, ce altceva v-ați fi văzut făcând?

Mai mult ca sigur, arhitectură

Vi s-a făcut vreodată vreo ofertă să predați în străinătate?

Da, în California și mi s-au oferit condiții foarte atractive însă n-am putut să renunț la țara mea, la locurile mele natale, la oamenii dragi pe care-i am aici.


Ce impresie v-au făcut românii din America?

Aceea că sunt o comunitate dezbinată. Un singur român, din California, inginer la NASA, a avut curiozitatea să ne cunoască. Îl chema Stoica, ca și pe mine, iar curiozitatea i-a fost stârnită chiar de nume.

Profil:
Născută 31 octombrie 1949, Corbeni
Studii: Facultatea de Arte Plastice - Universitatea Timișoara
Familie: căsătorită, fără copii.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite