Ei au adunat gunoaiele într-o zi. Vouă cât vă ia să le ridicaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sacii cu gunoaiele adunate în Campania „Let's do it Romania!" zac pe marginea drumurilor

Priimăriile care trebuiau să îi adune „aruncă pisica" la firmele de salubrizare care nu şi-au făcut datoria. Cert este că sacii zac la marginea drumului, aşteptând să fie ridicaţi.

Campania de ecologizare „Let's do it, Romania!", desfăşurată sâmbătă, în tot judeţul, a implicat un număr de 10.800 de voluntari care au adunat peste 17.000 de saci de gunoaie din 100 de localităţi. Nu toţi argeşenii s-au arătat însă dornici să scape judeţul de gunoaie.

Dacă mii de oameni au fost deschişi şi au participat la această acţiune, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei care aveau de făcut o muncă uşoară şi mai puţin „murdară". În timp ce voluntarii înfruntau ploaia mocănească şi frigul pentru a aduna deşeurile menajere abandonate pe câmpuri şi prin păduri, cei care trebuiau să ridice sacii adunaţi de ecologişti nu au fost de clintit din case nici măcar atunci când vremea s-a îndreptat.

Georgiana Curea, coordonatorul proiectului „Let's do it, Romania" din Argeş spune că tremenul limită de ridicare a acestor gunoaie colectate este de o săptămână, dar nu toţi vor reuşi să se încadreze în el. „Unii probabil că nu vor reuşi să le colecteze într-o săptămână. Sunt primării care s-au mişcat bine, au reuşit să-i ridice imediat, alţii nu au posibiltăţi, mai ales că reciclatori sunt puţini şi firme care fac transportul sunt puţine, deci este dificil. Să sperăm că se vor încadra cu toţii".

Gunoaiele zac pe marginea drumului

Un exemplu despre cum se pasează responsabilitatea dintr-o parte într-alta este în comuna Lunca Corbului. Pe lângă faptul că localnicii din comună, în frunte cu primul gospodar nu au fost în stare să-şi cureţe singuri comuna, fiind nevoie de o campanie de ecologizare pentru strângerea deşeurilor, aceştia nici măcar nu ridică sacii lăsaşi pe marginea drumului. Astfel, pe DN 65, Piteşti-Slatina, la intarea în satul Lăngeşti din Comuna Lunca Corbului priveliştea este dezolantă. Gheorghe Drăganu, primarul din comună aruncă pisica în curtea firmei de salubritate RomPlast.

„Nu am reuşit încă să ridicăm sacii adunaţi pentru că, iniţial, au spus cei de la firma Romplast că vin şi ridică ei. De asta nu am ridicat. Dar dacă până mâine dimineaţă nu vin să-i ia, atunci o să-i car eu într-un loc sigur să nu fie împrăştiaţi. Ne vom ocupa noi de asta", a declarat în această-dimineaţă primarul comunei Lunca Corbului, Gheorghe Drăganu.

Alţi primari nu s-au bazat pe firmele care ar fi trebuit să colecteze gunoaiele, ştiind foarte bine că sunt foarte puţine şi riscă să stea cu sacii neridicaţi zile întregi.

„La noi s-a rezolvat mai rapid că le-am cărat noi la rampa de gunoi cu maşinile noastre, nu am stat să aşteptăm nicio firmă pentru că şi aşa sunt puţine şi nu pot căra totul într-o zi. Din păcate însă, ne-am fi dorit mai mulţi voluntari în acest proiect, am avut doar vreo 40, am fi dorit să vină şi elevii şi profesorii jumătate de zi pentru a pune accent pe component educativă", a declarat primarul comunei Cuca, Gheorghe Cernătescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite