Echitaţie şi tradiţii, la muzeele mari din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Goleşti şi Muzeul Judeţean îşi întâmpină vizitatorii cu obiective care atrag toate privirile. Un sat arhaic, un parc de echitaţie, dar şi un Planetariu modern sunt motivele pentru care, în acest weekend, puteţi să vă petreceţi timpul liber într-o instituţie de cultură.

Cele două muzee mari ale Argeşului pot fi locurile potrivite pentru petrecerea acestui sfârşit de săptămână. Luaţi-vă copiii şi familia şi mergeţi să le arătaţi frumuseţile locurilor de la Muzeul şi Viticulturii Goleşti, din Ştefăneşti şi de la Muzeul Judeţean Argeş, din Piteşti.

Sat românesc cu 40 de căsuţe

Complexul Muzeal Naţional Goleşti se află la aproximativ 10 kilometri sud-est de Piteşti şi a fost înfiinţat la 7 iunie 1939 de către regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul “Dinicu Golescu”. Este alcătuit din două departamente: Conacul Goleştilor, unde pot fi admirate secţia memorială a familiei Golescu, şcoala de la Goleşti şi secţiile de istorie, etnografie şi artă populară, şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare şi constă într-un sat arhaic românesc, în care au fost aduse, an de an, aproape 40 de case din toată ţara. Fiecare gospodărie viticolă sau pomicolă înglobează în cadrul ei atât casa de locuit, toate dependinţele şi uneltele de lucru specifice, cât şi cele necesare diferitelor îndeletniciri: agricultura, creşterea animalelor, albinăritul. Pentru a-l vizita, adulţii vor plăti 7 lei, iar copiii şi pensionarii 2 lei.

“Este un sat deosebit de frumos care ne arată ocupaţia, tradiţiile şi obiceiurile româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea”, spune Filofteia Pally, directoarea muzeului. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 18.00.

Parc de echitaţie

Una dintre bucuriile cele mai mari ale copiilor care vin la Muzeul Goleşti este parcul de echitaţie. Patru ponei şi şase cai mari sunt puşi la dispoziţia tuturor. Pentru 10 minute, copiii care călăresc poneii vor scoate din buzunar 12 lei, iar caii mari pot fi închiriaţi pentru o jumătate de oră, preţul fiind de 30 de lei.

“Îi aşteptăm pe toţi argeşenii să vină la cursuri de iniţiere în echitaţie. Le recomandăm să vină cu ehipament sportiv, iar de aici le vom da cască şi vestă de protecţie”, spune Aurelian Vidroiu, administratorul parcului.

Expoziţii permanente la Muzeul Judeţean

La Muzeul Judeţean din Piteşti, cinci expoziţii permanente îşi aşteaptă vizitatorii: Muzeul Sportului argeşean, cu obiecte care au aparţinut lui Mutu şi Dobrin, “Comorile adâncurilor”, Secţia de istorie, cea de Ştiinţele naturii şi Cabinetul numismatic. Pentru a le vizita, veţi plăti 4 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, programul fiind de marţi până duminică, între orele 9 şi 17.00. În plus, puteţi vizita şi Planetariul care momentan se află în vacanţă. Proiecţiile vor reveni sub cupola Muzeului Judeţean la începutul lunii septembrie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite