Piteşti: E criză de joburi pentru absolvenţii din acest an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3000 de foşti studenţi îşi vor căuta în această vară de lucru. Ofertele angajatorilor argeşeni sunt, însă, foarte puţine pentru cei cu studii superioare

Vin vremuri grele pentru absolvenţii din acest an ai facultăţilor din Argeş. Având în vedere că posturile sunt îngheţate în sectorul bugetar şi nici particularii nu stau mai bine, studenţilor le este deja dificil să-şi găsească un serviciu.

În timp ce locurile de muncă sunt din ce în ce mai puţine, absolvenţii ies din băncile facultăţilor pe bandă rulantă, mulţi dintre ei îmbrăţişând după cel puţin trei ani de facultate meseria de... şomer. În această vară,  aproximativ 3000 de studenţi din cadrul Universităţii de Stat din Piteşti  îşi vor termina studiile. Cei mai mulţi dintre ei provin de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi de la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative.

„Aceşti studenţi au ghinionul că termină facultatea într-un an de criză. Pot să spun că şi noi, la Universitate, am avea nevoie să oprim pentru a profesa aici pe câţiva absolvenţi foarte buni, dar din cauză că posturile sunt îngheţate, practic nu avem cum”, declară prof. univ. dr. Gheorghe Barbu, rectorul Universităţii din Piteşti.

Anca Eremia îşi încheie şi ea în această vară socotelile cu facultatea. Pentru că a vrut să studieze aprofundat, nu a preferat alternativa unui job pe perioada celor trei ani, ea beneficiind de susţinerea financiară totală a părinţilor. Viitorul sună însă rău pentru absolventa care se teme că nu-şi va găsi un loc de muncă pe măsura aşteptărilor şi pregătirii ei.

 „Aş fi vrut să-mi găsesc un post în învăţământ, pentru că am făcut pe perioada facultăţii şi un modul pedagogic. Dar, sincer, acum când văd câte probleme sunt în în toată ţara, cu locurile de muncă tare mi-e frică. Eu de învăţat, am învăţat, termin facultatea cu medie mare, dar nu ştiu dacă chiar şi aşa îmi voi găsi ceva de muncă după ce dau, în iulie, licenţa”, se teme Anca.

„Proaspeţii absolvenţi sunt nepregătiţi”
În timp ce unii nu-şi găsesc de lucru din cauză că angajatorii cer experienţă, calitate pe care studenţii care n-au avut un job pe perioada facultăţii nu au cum să o îndeplinească, alţii nu sunt de fapt pregătiţi pentru a face acest pas. La bursa locurilor de muncă din luna aprilie a acestui an, organizată de AJOFM Argeş, din cele 588 de posturi puse la dispoziţie de angajatori, doar 25 s-au adresat persoanelor cu studii superioare. Paradoxul este că la mai bine de o lună de la organizarea bursei,  doar trei argeşeni licenţiaţi s-au încadrat în muncă, deşi numărul celor interesaţi de joburi a fost mult mai mare.

„Condiţiile minime pe care le-am solicitat candidaţilor pentru posturile cu studii superioare au fost: diploma de licenţă, experienţa în domeniul vânzărilor şi cunoaşterea limbii române. Dacă la primele cerinţe majoritatea au fost acceptaţi, foarte mulţi au pierdut la cea de-a treia. Adică, practic, mulţi nu ştiu să vorbească bine şi corect, chiar dacă au terminat sau termină o facultate”, spune Cristina Dărnean, directorul unei agenţii locale de la o firmă de asigurări care a oferit două posturi de unit manager şi 14 de consultant, în cadrul bursei din aprilie.

Angajatorii se mai plâng de faptul că studenţii ies din facultate cu pretenţii prea mari pentru situaţia lor.

„Noi am avut posturi pentru care angajaţii primeau 1000 de euro. Cei care s-au prezentat, majoritatea absolvenţi proaspeţi, erau interesaţi de bani, dar nu erau dispuşi să facă nimic în schimb. Nici să înveţe, dar nici să facă muncă de teren”, mai spune Cristina Dărnean.

Bursa absolvenţilor, în toamnă

Cei care termină în acest an facultatea mai au o şansă de a-şi găsi un serviciu. În această toamnă, mai precis pe 23 septembrie, AJOFM Argeş organizează o bursă a locurilor de muncă special pentru cei cu studii superioare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite