Piteşti: UPDATE: Una dintre minorele sinucigaşe, trasferată la un spital din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fata, de doar 14 ani, nu mai ieşea din comă, iar medicii au luat decizia transferului către Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”

UPDATE: 13 AUGUST, ORA 11.30

Alexandra, una dintre cele două minore care au încercat miercuri seara să se sinucidă înghiţind pastile, a fost transportată azi-noapte la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din  Bucureşti.

În urma celor 25 de pastile de Carbamazepin ingerate, fata, de doar 14 ani, a reacţionat mai greu decât cealaltă care era sub tratament cu acest medicament.

Au mai încercat să se sinucidă

„Medicii de la noi au luat decizia trimiterii fetei la Bucureşti la spital, pentru că nu mai ieşea din starea comatoasă în care a fost adusă.Din câte ştim noi, supradoza acestui medicament duce la o stare de comă de 3-4 zile. Nu am vrut să riscăm, am făcut asta spre binele ei”, spune doctoriţa Florina Gheorghe, director al Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Medicii spun că cele două fete de la centrul Casa Noastră din cartierul piteştean Prundu au mai încercat să se sinucidă, fiind recunoscute în cadrul spitalului ca persoane cu mai multe tentative suicidale.

Alexandra a venit în apartamentul de tip familial „Casa Noastră” din cartierul Prundu în mai 2008, din cauză că părinţii ei sunt divorţaţi şi niciunul nu-şi permite să o întreţină.

Mama ei a fost anunţată de gestul fiicei sale de către conducerea centrului, dar, pentru că nu are posibilitatea să meargă la Bucureşti să o viziteze, o va vedea pe Alexandra atunci când se va externa şi se va întoarce în Piteşti.

Una dintre sinucigaşe e depresivă
Mili, de 12 ani, copila care şi-a revenit din starea în care a fost adusă la spital era sub tratament cu Carbamazepin de patru luni, medicament care se aplică în tratarea depresiilor.

Cele două fete, care sunt foarte bune prietene, şi-au premeditat gestul în urmă cu câteva zile.

„Medicamentele de la centru sunt ţinute într-un dulap, cu lacăt. Fetele au urmărit când îngrijitoarea nu era atentă şi i-au furat cheia, sustrăgând din cabinet un flacon de Carbamazepin. După ce au înghiţit amândouă pastilele, una dintre ele i-a spus unei colege isprava lor, iar aceasta l-a anunţat pe educatorul de serviciu, care a sunat imediat la Salvare”, relatează scena sinuciderii Gabriela Matei, şef centrul rezidenţial „Casa Noastră”.

„Fetele sunt frustrate afectiv, cu un cod moral de referinţă fragil. Simt lipsa unei relaţii parentale, sunt nemulţumite de situaţia lor. Probabil au făcut acest gest pentru a atrage atenţia într-un mod mai dramatic asupra lor”, explică dr. Victoria Irimia, medic primar psihiatru.

Conducerea centrului spune că sinucigaşele vor fi incluse într-un program de consiliere psihologică imediat ce vor fi externate. În apartamentul cu patru camere, din care provin fetele, mai sunt internate alte cinci adolescente, de vârste apropiate.

Joi, 12 august, ora 12.00:

Două fete, în vârstă de 12, respectiv 14 ani au vrut să-şi ia viaţa şi  au înghiţit câte 25 de pastile de Carbamazepin.

Minorele, care provin din Centrul Casa Noastră din cartierul piteştean Prundu se află acum în stare critică la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pediatrie din Piteşti, una fiind în  comă, iar cealaltă conştientă.

„Fetele au fost aduse în stare gravă, după ce au înghiţit câte 25 de pastile de Carbamazepin. Li s-a făcut lavaj, una este într-o stare comoasă de somnolenţă. cealaltă este conştientă”, spune medicul Eduard Morlova, de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

Fetele şi-au premeditat sinuciderea
Până în acest moment se crede că fetele şi-au premeditat sinuciderea, în acest sens au observat când îngrijitoarea nu e atentă şi i-au furat cheia de la dulapul cu medicamente, luând de aici un flacon întreg de Carbamazepin.

Una dintre ele, după ce a ingerat pastilele şi-a anunţat o colegă de ceea ce a făcut.

Aceasta l-a chemat imediat pe educatorul de serviciu, care le-a dus pe amândouă la baie şi le-a obligat să vomite, asta după ce sunase deja la ambulanţă.

Cele două adolescente le-au spus medicilor că au recurs la acest gest din cauza neînţelegerilor cu celelalte colege şi pentru că de multe ori au fost acuzate de lucruri pe care nu le-au făcut.

În replică, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în subordinea căreia se află acest centru, spun că niciodată nu au fost probleme la Casa Noastră, toate fetele internate aici înţelegându-se bine.

„Totul era OK între ele. Chiar nu înţeleg de ce au recurs la acest gest. Până nu se trezesc ele să ne spună ce s-a întâmplat, nu avem de unde să ştim”, spune Gabriela Matei, de la D.G.A.S.P.C Argeş.

Dacă se justifică motivaţia de sinucidere a fetelor, atunci vor intra pe fir şi poliţiştii.

“În aceste cazuri, întâi face Direcţia o anchetă proprie apoi ne semnalează, în funcţie de ce au descoperit. Noi aşteptăm o sesizare oficială”, ne-a spus subinsp. Robert Radu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite