Dezinteres pentru asigurarea locuinței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulți piteșteni  nici măcar n-au auzit că  din vară riscă amenzi dacă nu-și asigură locuința. Pentru majoritatea, asigurarea  obligatorie a casei sau aprtamentului  înseamnă doar un ban în plus scos din buzunar într-un moment nepotrivit.

Până la 15 iulie, fiecare proprietar de casă sau aprtament va trebui să-și asigure locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Este una din poverile pe care le aduce 2011, despre despre care puțini piteșteni au auzit și pe care și mai puțini o văd cu ochi buni

 “Dacă trebuie să scoatem alți bani din buzunar, nu ne trebuie! Ce asigurare?! Am trâit atâția ani fără asigurare și acum, dintr-o dată, nu se mai poate fără?! Să ne dea Guvernul bani să ne asigurăm casele și ne facem,”, spune Mariana Coman, 49 de ani.

“Parcă am auzit ceva de legea asta , da nu știu de când e valabilă. Eu, unul, nu-mi fac nicio asigurare, că n-am cu ce. La pensia mea amărâtă și la  toate cheltuielile astea cu utilitățile, ce să-mi mai rămână? Sper să se mai gândească o dată ce ne cer înainte să intre în vigoare legea, c-or să iasă oamenii în stradă”, spune Costel Nicolescu, 66 de ani

Din păcate pentru cei care și-au făcut astfel de speranțe, cale de întoarcere nu se întrevede. Polițele trebuie încheiate de către toți proprietarii de locuințe, altfel vor fi amendați de către Primărie cu sume între 100 si 500 de lei.

“ Nu avem o evidență a celor care și-au încheiat deja asigurarea dar din câte știm noi, numărul lor este foarte mic”, spune Mihai Anton, șeful Serviciului Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Pitești.

 “Începând cu 16 iulie putem  aplica amenzi celor care nu și-au îndeplinit această obligație. Legea mă obligă să fac asta!“ explică primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc care, la rândul său va fi pasibil de amendă în cazul în care nu aplică sancțiuni.

Cei care și-au făcut deja o asigurare a casei (cei care au credite bancare au fost obligați să semneze  o poliță  de asigurare a locuintei) trebuie să încheie o poliță de asigurare obligatorie a locuinței în momentul în care îi expiră valabilitatea poliței actuale.

 Câți bani scoatem din buzunar?


Prețul unei polițe este de 10 euro pentru locuintele de tip B , adică acele  construcții cu pereții exteriori din caramidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A , cele care au structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn (65%).

 Unde ne asigurăm locuința?


Încheierea asigurarii obligatorii se poate face la oricare din următoarele  13 firme : Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance și Platinum.
 Săptămâna viitoare,  Primăria va începe distribuirea unor pliante prin care piteștenii vor fi înștiințați asupra obligației privind asigurarea locuinței



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite