Deţinuţii, şcolarizaţi pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţii vor putea lucra în atelierele de croitorie ale penitenciarului
Deţinuţii vor putea lucra în atelierele de croitorie ale penitenciarului

George Telenche are 36 de ani şi este condamnat la 7 ani de închisoare pentru tâlhărie. Mai are de ispăşit din pedeapsă încă cinci ani şi dacă tot stă după gratii, s-a gândit ca timpul petrecut aici să nu treacă în zadar.

Aşa că s-a înscris la primul curs de calificare destinat deţinuţilor, finanţat prin fonduri europene. Deşi a absolvit un liceu industrial, calificarea obţinută nu l-a ajutat până acum, aşa că s-a reprofilat şi vrea să devină croitor.


La cursul de calificare pentru meseria de croitor care durează până la sfârşitul acestui an participă 26 de deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi cu vârste cuprinse între 22 şi 53 de ani, din toate regimurile de detenţie, de la mazimă siguranţă, până la regimul deschis. Cursanţii participă zilnic la programul de formare profesională, iar partea practică o vor studia pe maşinile de cusut care vor fi achiziţionate din fonduri europene.

“Am vrut să nu irosesc degeaba timpul petrecut în închisoare şi am auzit că e lipsă de croitori în ţară. Sper ca atunci când o să ies să îmi găsesc mai uşor de muncă după ce urmez acest curs şi aşa învăţ şi eu să îmi cos hainele când se mai rup sau să îmi croiesc altele noi”, spune GeorgeTelenche.


În plus, după ce termină cursul de calificare, deţinuţii au anumite beneficii.


“După obţinerea diplomelor de absolvire a cursului de calificare, persoanele private de libertate vor munci în atelierele de croitorie ale penitenciarului. La absolvire persoanele private de libertate vor primi 30 de zile câştig, ce vor fi scăzute din pedeapsa pe care o mai au de executat”, a declarat inspector principal Raluca Dinişor, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite