Decebal Floroaica, un tată fericit cu 37 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă îl întrebi pe părintele Floroaica câţi copii are îţi va răspunde din suflet: 37. Trei fete sunt ale lui, iar restul de 34 sunt copii instituţionalizaţi în Centrul de Tip Familial Găvana din Piteşti pe care acesta îl conduce.

Terminase facultatea şi lucra la o firmă de cadastru când s-a ivit postul de asistent social la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. Şi-a întrebat duhovnicul, părintele Napoleon Dabu, ce ar fi bine să facă şi acesta i-a răspuns: “Dacă vrei să-I slujeşti lui Dumnezeu, vei sluji la aceşti copii”.Aşa că în iulie 2002 a devenit asistent social, în urma examenului.

Prima dată când lucrat cu copiii o să-şi amintească mereu.  “Primul contact a fost cu copii cu handicap de la Tigveni. M-am speriat prima dată, dar uşor-uşor am început să-i înţeleg. Erau foarte violenţi. Ascundeau mâncarea pe sub pat, prin pături. Dar uşor- uşor m-au acceptat şi am început să mă înţeleg cu ei. Îi duceam la biserică, la zoo, în parc şi ne-am împrietenit. Am lucrat 2 ani cu ei. “


A devenit preot datorită copiilor care aveau nevoie de un duhovnic

Apoi a lucrat cu copiii proveniţi din familii defavorizate.În 2003 la centrul Sfântul Andrei a venit un domn ale căror vorbe l-au marcat mult pe Decebal Floroaica. Acesta a reproşat faptul că oamenii din centru se ocupă doar de trupurile copiilor, nu şi de sufletele lor. Atunci asistentul social a luat iniţiativa să se ocupe şi de spiritual micuţilor, iar printr-o adresă trimisă de şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului către Episcopie s-a luat decizia ca Decebal Floroaica să fie hirotonit ca preot. Astfel şi-a început activitatea divino-umană ca misionar la centrele de plasament.


“E o bucurie, o desfătare să lucrezi cu copiii de la centru, eşti pus în slujba lui Dumnezeu acolo să faci treabă. Cu cei mari trebuie să fi tolerant, să le oferi modele de viaţă, trebuie să îi formăm şi pe ei, să-i reintegrăm în societate. Noi locuim în bloc cu oameni, suntem într-o familie”, spune directorul centrului.


Preotul discută în fiecare dimineaţă cu copiii, îi vizitează, le ascultă problemele şi încearcă să-I mulţumească pe cât posibil. Când e ziua vreunuia dintre micuţi, acesta sărbătoreşte alături de prieteni cu tort, la fel ca într-o familie.  Decebal Floroaica consideră locul de muncă a doua casă, iar fetiţa lui cea mare ia parte la toate activităţile alături de copiii de la centru.


Este mândru de copii care s-au realizat singuri
Directorul este cel mai mândru de tinerii care au reuşit să se realizeze în viaţă după ce au părăsit centrul de tip familial. “Una din fetele din centru a intrat la master şi după ce l-a terminat a reuşit prin propriile-i forţe să-şi facă o firmă de calculatoare şi astfel am văzut-o realizată”, mărturiseşte părintele Decebal.


Singurul regret al preotului este că familia se află pe ultimul loc. Cel mai mult timp îl petrece la centru. Dar deşi consideră că este o meserie grea şi uneori se simte neputincios în faţa copiilor care nu pot fi ajutaţi, Decebal Floroaica a făcut multe lucruri frumoase pentru micuţii de la Centrul de Tip Familial din Găvana. De cinci ani organizaează faza naţională a olipiadei de religie pentru copiii din centrele de plasament şi anul trecut a înregistrat un CD cu colinde cantata de micuţii instituţionalizaţi.

Centrul are şi o echipă de fotbal, iar în anul ce urmează împreună cu cei mici părintele vrea să modernizeze parcul de joacă al centrului, să ecologizeze râul Argeş, dar şi să ofere o cană de ceai cald şi un sandviş oamenilor străzii.


Va face o biserică pentru oamenii nevoiaşi
În plus, părintele Floroaica vrea să construiască pe Strada Crinului o biserică special pentru oamenii nevoiaşi, cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, lângă Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul in Dificultate cu acelaşi nume. Lăcaşul sfânt va avea la demisol o cantină social sau un adăpost pentru oamenii străzii.

Profil:
Născut: 13 decembrie 1973, Piteşti
Studii: Facultatea de Teologie în cadrul Universităţii din Piteşti, promoţia 2002
Masterat în Administraţie Publică în cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu din Piteşti, anul 2007
Experienţă profesională:
-    2002 – instructor de educaţie şi mai apoi asistent social
-    2004 – Directorul Centrului de Tip Familial Găvana din Piteşti
-    Din 2005 - preot la biserica Sfânta Vineri din Piteşti
-    Profesor de religie la Colegiul Tehnic Dimitrie Dima din Piteşti şi la seminarul teologic Neagoe Basarab din Curtea de Argeş timp de 2 ani
-    Preot onorific al Consiliului Judeţean pe probleme sociale în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş


Familie: Este căsătorit cu Gabriela şi au împreună trei fete: Maria Andreea (6 ani), Irina Elena (2 ani) şi Ioana Antonia (4 luni).
Ce-i place: Îmi plac foarte mult copiii. La mine acasă e mereu agitaţie, o dulce povară. Îmi place să citesc cărţi religioase, viaţa sfinţilor. Îmi plac călătoriile şi muntele, natura, să pescuiesc, dar n-am mai avut timp de cinci ani să dau la peşte pe baltă.
Ce nu-i place: Nu-mi place când oamenii se ceartă, când nu există consens, nu-mi place că părinţii nu sunt constrânşi să lucreze în favoarea copiilor lor.


Întrebări şi răspunsuri:
Care este cel mai dificil caz cu care v-aţi confruntat?

D.F.: Este cel al unui copil care fură, bate, nu merge la şcoală, nu vrea să fie consiliat. Am încercat să ajung la sufletul lui dar nu am reuşit. Are 17 ani şi jumătate şi în curând va trebui să plece din centrul nostru. Mă tem pentru viitorul lui.


Dacă ar fi să alegeţi, care dintre cele două meserii aţi practica-o?

D.F.: N-aş putea alege una singură pentru că prin amândouă tot lui Dumnezeu îi slujesc şi îi mulţumesc, la fel ca şi sfântul Vasile cel Mare care şi el era preot şi asistent social. Un asistent social trebuie să fie şi moral, să cunoască învăţătura creştină. Una fără cealaltă nu se poate.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite