Piteşti: Debranşaţii de la termoficare fac credite să-şi pună centrale şi termopane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care s-au debranşat de la sistemul public de termoficare a sărit de 2000 de piteşteni, speriaţi de facturile de la iarnă. Chiar şi aşa, soluţia pentru căldura de la iarnă nu este la îndemână şi nici ieftină. Cei ma imulţi dintre cei care se debranşează vor să-şi pună centrale individuale, pentru care se vor împrumuta cu sume de la 4000 la 7000 de lei.

Încă un credit... pentru centrală
 „Fac credit şi-mi iau centrală. Mă costă 4000 de lei aproximativ, orice fa, dar la ăştia nu mai stau. Anul trecut m-a costat întreţinerea 400 de lei la două camere pe lună, anul ăsta nu mai am de unde să plătesc, e clar”, spune  Nicolae Militaru, de 64 de ani, din Piteşti, unul dintre cei care tocmai au făcut cerere de debranşare. Costurile pentru o entrală termică de apartament sunt cuprinse între 4000 şi 6000 de lei, în funcţie de model şi de mărimea apartamentului. Pentru o lună de iarnă, la un apartament cu trei camere se plăteşte în jur de 300-350 de lei factura la gaze, în cazul în care vă veţi încălzi cu centrala proprie de aparament. Pe lângă centrale individuale, piteştenii mai apelează şi la alte soluţii pentru a cheltui mai puţin cu încălzirea la iarnă. Este vorba despre izolări termice ale blocurilor, izolări individuale ale apartamentelor şi geamurile de termopan. „Am investit deja vreo 3000 de lei în termopane, vreo 600 în izolare termică exterioară, pentru apă caldă îmi iau boiler elecrtic şi pentru căldură câteva calorifere tot electrice. Am făcut un calcul şi ies mai ieftin cu factura decât cu centrală şi sistemul public. Pentru o parte din bani m-am împrumutat, dar ce-i drept, de lucrat am lucrat eu şi am scutit manopera”, spune Ştefan Dobre, de 30 de ani, din Piteşti.


Vor fi acordate ajutoare de încălzire

Pentru cei care vor petrece iarna tot în sistemul centralizat de termoficare ar putea avea surprize cu privire la factura din această oarnă, care ar ar putea fi calculată la un preţ al gigacaloriei de 250 sau chiar 300 de lei. Primarul Tudor Pendiuc spune însă că nu se poate calcula preţul unei gigacalorii acum, pentru că nu se cunosc preţurile la gaze şi păcură. „Nu ştiu cât va costa gigacaloria la iarnă pentru că nus se cunosc preţurile la păcură şi gaze. Dar vom asigura confortul termic şi se vor da şi nişte subvenţii pentru cei cu venituri sub salariul minim pe economie,” a spus primarul Tudor Pendiuc.


Au crescut vânzările de centrale şi termopane
Cei care efectuează lurări de izolaţii termice, termopane şi care vând centrale au de câştigat de pe urma situaţiei create. Vor avea câteva mii de clienţi în plus, dintre cei proaspăt debranşaţi. „S-a simţit o creştere a cererii de termopane şi, din discuţiile cu clienţii, vedem o mare îngrijorare cu privire la costurile din iarna următoare. Ne aşteptăm la creşteri ale comenzilor şi la toamnă, odată cu venirea frigului. Acum avem o creştere de 10-15%”, spune Nicolae Durdui, manager general al Send ’92 Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite