De mâine, plătim consultaţia la medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul dintre medicii de familie şi CAS se răsfrânge asupra pacienţilor
Războiul dintre medicii de familie şi CAS se răsfrânge asupra pacienţilor

După ce doar 43 dintre ei au semnat noul contract-cadru, medicii de familie din Argeş ameninţă că, de mâine, vor începe să ia bani de la pacienţi pentru fiecare consultaţie, asta după ce, până acum, oamenii au aşteptat degeaba pe la uşi, pentru că doctorii nu au eliberat reţete şi nici trimiteri.

Pacienţi stând degeaba pe la uşi şi alţii rugându-se de medici să le dea o trimitere către medicul specialist pentru  problemele de sănătate.

Acest peisaj dezolant  poate fi întâlnit la cabinetele medicale din Argeş, în aceste zile.

Doar 43 de medici de familie, din cei 352 câţi numără Argeşul, au semnat actul adiţional la contractul cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), nemulţumiţi că bugetul alocat medicinei primare pentru anul în curs este aproape la jumătate faţă de cel din 2008.

Se eliberează doar reţete simple

Ca să-şi arate indignarea faţă de prevederile noului contract, mulţi dintre medici au afişat la intrarea în cabinet afişul “Grevă” şi au refuzat, încă de la 1 iunie, să elibereze reţete medicale, bilete de internare şi de trimitere către investigaţiile de laborator, spre disperarea oamenilor care au nevoie de îngrijire medicală specializată.

„Am văzut şi eu la un cabinet din Războieni că au afişat că fac grevă. Este o situaţie paradoxală, pentru că e vorba de un contract civil, sunt entităţi private, nu sunt salariaţi ca să facă grevă. Eu cred că nu sunt informaţi, din acest motiv nu semnează”, ne-a spus Ştefan Ciocănel, preşedinte CJAS Argeş.

Doctoriţa Mariana Boşneag, care are un cabinet individual în cartierul Trivale, nu a eliberat decât reţete simple pentru pacienţii care aveau nevoie de ele, aceştia neputând beneficia de nicio reducere la cumpărarea respectivelor medicamente.

„Toată lumea spune că ne revoltăm că luăm mai puţini bani, nu este adevărat. Ne gândim la pacienţii care, conform noului contract, nu vor mai beneficia de consultaţie la noi decât o dată la trei luni. Eu nu am eliberat în aceste zile decât reţete simple şi nu voi semna până ce actele normative nu vor fi respectate”, ne-a spus doctoriţa Mariana Boşneag, care este şi şefa medicilor de familie din Argeş.

30 de lei pentru consultaţie

Medicii s-au şi înţeles între ei ca, de mâine, să perceapă un tarif pentru fiecare consultaţie, pentru a-şi putea recupera banii pierduţi.

„Această indicaţie a venit de la preşedinta Federaţiei Patronale, să percepem o taxă. Pentru că noi nu primim bani, dar asistentele trebuie să le plătim, la fel şi taxele, contabila sau informaticianul. La mine, va fi un tarif de 30 de lei pentru o consultaţie de 15 minute”, a mai spus doctoriţa Mariana Boşneag.

Piteştenii, însă, nu sunt de acord cu această decizie.

„După ce că ne ţin pe la uşi, tot noi va trebui să suportăm, din banii noştri,  războiul dintre ei? La ce mai plătim CAS dacă nu primim îngrijire medicală fără alte adaosuri? E strigător la cer”, ne-a spus Mariana Georgescu, profesoară, de 38 de ani.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite