De la masa de Crăciun, direct la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea de Primiri Urgenţe a fost luată cu asalt de pacienţi
Unitatea de Primiri Urgenţe a fost luată cu asalt de pacienţi

Sărmăluţele, friptura, carnea de porc, smântâna, cârnaţii şi cozonacii stropiţi cu vin au fost o combinaţie nereuşită pentru mulţi piteşteni în ziua de Crăciun. Bucatele consumate în exces i-au trimis pe mulţi dintre ei de la petrecerea de Crăciun direct la Unitatea de Primire  Urgenţe a Spitalului Judeţean Piteşti.

“Numărul pacienţilor care au făcut exces de bucate la masa de Crăciun a fost mai mic decât în anii trecuţi. Au fost înregistrate aproximativ 20 de persoane care s-au prezentat cu simptome specifice, stări de greaţă, vărsături, ameţeli, febră, diaree. Nu au fost cazuri foarte grave, cele mai multe, indigestii şi toxiinfecţii alimentare”, ne-a spus dr. Alina Mărtău, medic de gardă la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Piteşti.


Şi crizele biliare, care se instalează la câteva ore după masa bogată în mâncăruri grase sunt un alt motiv pentru care pacienţii au ajuns  la urgenţe. După o perioadă de post, în care organismul a consumat alimente uşoare, bucatele de Crăciun, multe dintre ele pe bază de carne de porc şi bogate în calorii supun stomacul la un efort foarte mare.  Lipsa efortului fizic şi consumul excesiv de alcool afectează echilibrul organismului şi pot duce la agravarea unor boli cronice, mai ales dacă alimentele pe care le-aţi consumaţ sunt bogate în grăsimi şi colesterol.


Pentru că urmează şi alte mese bogate, medicii vă sfătuiesc să consumaţi câte puţin din fiecare preparat, dar cu moderaţie şi să nu faceţi exces de alcool, mai ales dacă suferiţi de boli cronice. Nici puţină mişcare nu strică după o masă îmbelşugată, o plimbare pe stradă sau o tură de patinoar. În această perioadă din cauza exceselor alimentare şi a temperaturilor scăzute se agravează şi bolile renale, hepatice şi cardiovasculare. Bolnavii trebuie să respecte regimul alimentar în continuare şi să urmeze tratamentele date de medic pentru a nu suferi complicaţii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite