Piteşti: Daniela Ion Mincă pune suflet în tot ceea ce face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Daniela Ion Mincă pune suflet în tot ceea ce face
Piteşti: Daniela Ion Mincă pune suflet în tot ceea ce face

Este o femeie frumoasă,  talentată  şi puternică. Trei calităţi pe care multe femei şi le-ar dori. N-a uitat niciodată de unde a plecat chiar dacă este una dintre vedetele locale.

 Cunoscuta interpretă de muzică populară a avut norocul, după cum ea înşăşi mărturiseşte, să se nască într-o familie de oameni care au preţuit folclorul.
,, Oameni simpli,  care au ştiut să ia de la viaţă tot ceea ce este frumos, tot ceea ce este autohton, tot ceea ce ţine de tardiţiile noastre populare.  Bunicul meu cânta la flaut şi caval şi mi-a inspitat şi mie dragostea aceasta pentru folclor, pentru muzica populară, în special pentru doine şi balade.”, îşi aminteşte  Daniela Ion Mincă,  cea care,  la 5-6 anişori învăţase pe de rost toate melodiile Ilenei Sărăroiu. ,,Părinţii şi-au dat seama că am înclinaţie căte muzică, şi s-au gîndit să mi-l valorifice cumva, aşa că m-au înscris la cursuri de specialitate.  Au ales ei pentru mine, aşa că m-am trezit studiind ... chitara.  Mi-au explicat, după ce la rîndul lor li se explicase, că acest înstrument îţi permite pe de o parte să poţi învăţa teorie iar pe de altă parte să-ţi poţi dezvolta vocea”,  povesteşte Daniela a cărei şansă a fost să fie remarcată de doi cunoscuţi profesori.  ,, Moise Mitulescu şi Cornelia Voica  mi-au îndrumat paşii către Liceul de artă Dinu Lipatti unde am intrat cu brio. Patru ani, însă, am studiat doar Canto clasic. N-am făcut deloc muzică populară deşi inima mea a bătut cel mai tare pentru folclor .

10 ani de pauză şi meditaţii
,, După terminarea sudiilor am mers la facultate. Am renunţat însă, după ceva timp pentru a mă dedica, aproape zece ani, familei, în special celor doi copii ai mei. Visul meu, acela de deveni interpretă de folclor, n-am murit, însă,  pentru că pasiunea mea pentru acest gen a fost foarte puternică. Exista însă o mare dezamăgire faţă de mine însămi, că nu făcusem mai mult pentru ţelul meu!
 La încurajările cunoscutului violonist al Doinei Argeşului,  Cristian Sandu, Daniela a scos primul ei CD ,,Astfel am făcut pasul decisiv, acela de a renunţa definitiv la muzica clasică, în favoarea folclorului. După realizarea primului CD, au venit şi primele apariţii televizate iar lumea a-nceput s-audă de mine. Mi-aduc aminte că eram foarte complexată. Dar cu spijinul celor care mi-au fost alături am trecut peste emoţiile debutului. Şi eu am fost uimită de succcesul de care m-am bucurat, şi asta m-a ambiţionat să dau şi mai mult din mine! , mărturiseşte interpreta.

 Moderatorul unei emisiuni de folclor
 In urmă cu aproape 3 ani a debutat şi în televiziune ,,Tot cu emoţii şi de data aceasta! Televiziunea a fost şi este o provocare pentru mine. Îmi place ceea ce fac şi pun o mare pasiune în acest job.”,   spune Daniela 
Danila Ion Mincă
Profil
Născută:  31 martie 1976 Piteşti
Studii: Liceul de artă Dinu Lipatti, secţia canto clasic
În prezent: studentă Universitatea Spiru Haret, pedagogie muzicală
Familie: căsătorită, 2 copii
 

Ce-i place :
“Îmi place foarte mult primăvara. Îmi plac pomii înfloriţi, îmi place să trăiesc la ţară, să văd liliacul înflorit. Iubesc florile şi ador copiii şi inocenţa lor.”


Ce nu-i place :
„Nu-mi place să fiu minţită. Accept adevărul chiar dacă doare.  Nu-mi place să fiu condiţionată în ceea ce fac. Nu-mi plac oamenii falşi şi nu-mi place ca cineva să ia o decizie în locul meu.”


 Întrebări şi răspunsuri
 Activezi într-un domeniu în care concurenţa este foarte mare. Ai simţit invidie din partea colegilor de breaslă?
„Invidia, pot spune, am simţit-o pe propria piele. Niciodată n-am pus-o la suflet. Am trecut de fiecatre dată peste toate răutăţile la care am fost supusă, iar tristeţea care uneori m-a copleşit am reuşit s-o maschez,  arătându-le celor din jurul meu că nu-mi pasă. „
  Se spune că din muzica populară se câştigă foarte bine. E adevărat în cazul tău?
„Într-adevăr poţi spune că e o meserie bănoasă, însă îţi trebuie foarte multă putere de muncă, şi, în ciuda aparenţelor, foarte multă seriozitate. Chiar dacă am cântat la o petrecere, fie ea botez sau nuntă,  m-am străduit să dau tot ce pot din mine, tratând lucrurile foarte serios, şi n-am luat evenimentul ca pe o distracţie ci ca pe o responsabilitate.”


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite