Dacia Hamster, primul prototip hibrid, va fi prezentat la Monte Carlo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina este realizată de studenţii de la Piteşti. Proiectul primului hibrid realizat la noi va fi prezentat la o competiţie de automobile ce folosesc energii alternative, la sfârşitul lunii, la Monte Carlo. Studenţii care au realizat Dacia Hamster plănuiesc să construiască şi alte modele cu motor electric sau care să funcţioneze pe bază de celule fotovoltaice.

Proiectul Daciei Hamster, prima maşină hibrid realizată în România, va fi prezentat la o competiţie între automobilele automobile ce folosesc energii alternative, la sfârşitul acestei luni, la Monte Carlo. Evenimentul va începe pe 27 martie şi va dura trei zile.

Profesorul care a coordonat acest proiect, inginerul Dan Marinescu ne-a dezvăluit că va prezenta la Monte Carlo o lucrare ştiinţifică despre hibridul românesc.

“Noi prezentăm o lucrare ştiinţifică despre acest proiect.Am prezentat un rezumat în toamnă, după ce a fost acceptat, am trimis lucrarea definitivă şi am fost incluşi în program. Sâmbătă am primit confirmarea de la domnul preşedinte că lucrarea a fost inclusă. Primul pas este acesta. Nu excludem varianta de a fi invitaţi să şi prezentăm maşina.”, a spus profesorul Marinescu.

Dacia Hamster Hybrid-Electricway a fost realizat de mai mulţi studenţi de la Universitatea Piteşti, în cadrul „Centrului de Cercetare Universitară Ingineria Automobilului”. Proiectul, derulat sub îndrumarea conferenţiarului Dan Marinescu, face parte din programul EcoLOGIC şi are ca obiectiv realizarea unui automobil cu emisii CO2 de numai 99 g/km


Maşina este asamblată

image

„Maşina este asamblată, dar nu toate sistemele care fac din ea un hibrid sunt funcţionale. Maşina va fi gata în 2012. Ca orice lucrare ştiinţifică, rezultatele trebuie validate de comunitatea ştiinţifică, iar noi avem obligativitatea de a ne prezenta activitatea desfăşurată. Cred că este un pas necesar. Curiozitatea este cea care a declanşat atenţia asupra ei.Studenţii mai au în proiect şi alte două autovehicule electrificate, ElectraPur şi GrandSandero.”, a declarat coordonatorul proiectului.

Dacia Hamster a fost construită pe platforma tehnică a modelului Sandero, cu un sistem de propulsie EcoMatic Hybrid System. Maşina foloseşte un sistem hibrid, de tip plug-in, format din două motoare. Cel termic, diesel, este amplasat sub capota din faţă, iar cel electric, în spate. 
Modelul, inscripţionat 4X4 şi denumit Dacia Hamster, este construit pe caroseria Sandero Stepway şi are sistem de propulsie de tip EcoMatic Hybrid system.

image

Hamster cu panouri solare

Tot pentru Dacia Hamster se urmăreşte şi realizarea unui sistem de alimentare cu energie electrică de la celulele fotovoltaice care vor fi amplasate pe plafon.

Coordonatorul acestui proiect, conf.dr. ing. Dan Marinescu, ne dezvăluie de unde vine această denumire: „Hamster pentru că este un «cobai» în cadrul programului EcoLOGIC pe care îl coordonez, platforma experimentală pentru studii universitare şi încercări pentru alte concepte aflate în construcţie (autoturismul Urban Electra, vehiculul utilitar Grand Sandero şi viitorul SUV Duster Electricway 4WD). În plus denumirea de Hamster provine din limba germană şi defineşte capacitatea de a face rezerve, acumulări de energie, cum este cazul vehiculelor hibride".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite