Şefa DSP Argeş a fost filată de procurorii DNA când îi dădea mită lui Daniel Boda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Alexandrescu, directoarea DSP, a fost trimisă în judecată
Anca Alexandrescu, directoarea DSP, a fost trimisă în judecată

Anca Alexandrescu a fost urmărită de procurori până la spitalul unde s-a întâlnit cu preşedintele ANMDM, în timp ce SRI-ul îi intercepta discuţiile telefonice. După ce a primit mita, Daniel Boda i-a mulţumit directoarei DSP. Procurorii au informaţii că soţii Alexandrescu ar fi „cumpărat” favoruri şi de la alţi funcţionari ai aceleiaşi instituţii.

Rechizitoriul prin care şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Anca Alexandrescu şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda sunt trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale anticorupţie scoate la iveală detalii din acest caz. Interceptările SRI au fost principala modalitate prin care procurorii au adunat dovezi la acest dosar, dar și un filaj, procurorii anticorupție urmărind-o pe Anca Alexandrescu de la plecarea din Pitești până la spitalul unde s-a întâlnit cu Daniel Boda pentru a-i da mita și înapoi.

Întreaga poveste a început pe 8 septembrie 2010 când la firma SC Ioana Med Farm SRL Ştefăneşti, administrată de Săndel Alexandrescu, a avut loc o inspecţie inopinantă efectuată de angajaţi din cadrul ANMDM având ca obiect verificarea activităţii de distribuţie angro de medicamente de uz uman. În urma deficiențelor constatate, firma a fost amendată cu 10.000 lei și i-a fost suspendată autorizația de distribuție angro. Pentru a le fi înapoiată autorizația, deși nu remediaseră problemele, soții Alexandrescu au hotărât să-i ofere 5000 de euro mită președintelui ANMDM, Daniel Boda.

Citește și: Directoarea DSP Argeș s-a autosuspendat din funcție după ce a fost trimisă în judecată de DNA

Din interceptările telefonice dintre Anca Alexandrescu și soțul său reiese că aceasta s-a întâlnit cu Daniel Boda în seara zilei de 10 septembrie 2010 pentru a-i oferi 1000 de euro. “Mi-a dat numărul lu Dan, președintele... Mâine la unșpe mă întâlnesc cu el și probabil că în jur de două, după două...”; “Eu i-am spus că dacă e nevoie mă duc în seara asta încă o dată pentru aşa...”, îi spune directoarea DSP Argeș soțului său. Într-o altă convorbire telefonică, aceasta se plânge că perioada de suspendare e prea mare.“Și am zis că e prea mult o săptămână. Nu mă puteţi lăsa în suspendare o săptămână că înnebunesc şi nu mă mai descurc.Adică, mă omoară cu zile! Hai, că-mi dă amndă, îmi dă amendă că ştiţi…”

Mită și către alți funcționari
Potrivit rechizitoriului, Anca Elena Alexandrescu îi cere soţului său să se gândească ce ar trebui să-i trimită lui Daniel Boda. „Eu zic că cel mai bine să-i duci o sticlă de ceva bun, ştii? Şi d-abia după aia...”, îi spune Săndel Alexandrescu. Directoarea DSP este nemulţumită de sugestia lui, spunându-i că acesta i-ar fi dat unui alt funcţionar din  cadrul ANMDM, mult mai mult: „tu i-ai dus lu’...baba aia de ai rupt-o în două de fiecare dată”.

În cadrul unei alte discuții telefonice, Săndel Alexandrescu îi spune soției sale pe 10 septembrie 2010, înainte de întâlnirea cu Daniel Boda: “Dă-i o mie lui”. Conform rechizitoriului DNA Pitești, Anca Alexandrescu s-a întâlnit cu președintele ANMDN șI i-ar fi oferit 1000 de euro, iar în schimb soții Alexandrescu ar fi trebuit să întocmească unui plan de remediere a deficienţelor. Pe 15 septembrie însă, Boda o anunță pe Anca Alexandrescu că planul trebuie refăcut pentru că nu a fost bine întocmit.

“Nu i-ai spus: <<Nu-ţi e ruşine?>>”
Revoltat de această decizie, Săndel Alexandrescu îi spune soției sale prin telefon: „Da, deci îşi bate joc de noi...îţi spun eu, ne-a mai luat şi banii! Dar nu i-ai spus: <<Nu-ţi e ruşine?>>.” După ce au retransmis planul către ANMDM pe 16 septembrie, în urma unei discuții telefonice avute de cei doi soți pe 20 septembrie, aceștia ajung la concluzia că directoarea DSP Argeș trebuie să-i mai ofere mită lui Daniel Boda, în cadrul unei întâlniri, a doua zi: „se pare că trebuie să mai duci ceva”, îi spune Săndel Alexandrescu soției sale, iar aceasta aprobă.

Citește și: Procesul directoarei DSP Argeș a fost amânat.

Potrivit interceptărilor din rechizitoriul DNA, un funcționar din cadrul Agenției l-a sunat pe Săndel Alexandrescu pe 20 septembrie pentru a-l avertiza în legătură cu o nouă inspecție care va avea loc la firma pe care o administrează, Ioana Med Farm SRL Ştefăneşti: : „V-am dat telefon să vă atenţionez că miercuri o să fie inspecţie la dumneavoastră...şi totu’ să fie în regulă! Da?”; „Oricum acesta este mesajul care vine mai sus de mine. Da? Aţi înţeles...deci vă faceţi că nu ştiţi nimic...aşteptaţi...”, îi spune funcționara lăsând să se înțeleagă că mesajul vine de la Daniel Boda.

Cei doi soți stabilesc să-i dea președintelui ANDMN suma de 4000 de euro. De strângerea banilor de la agenții de vânzări și de schimbarea acestora în euro s-a ocupat consilierul juridic Raluca Eugenia Neagoe.

Daniel Boda a mulțumit pentru mita primită
În seara zilei de 21 septembrie 2010, Anca Alexandrescu a fost urmărită de procurori până la spitalul unde s-a întâlnit cu preşedintele ANMDM, în timp ce SRI-ul îi intercepta discuţiile telefonice: „Bună seara, domnu’ preşedinte! Eu am ajuns. Sunt jos. Sunt jos, v-aştept.” Procurorii spun că-n cele 10 minute cât femeia a stat în biroul lui Daniel Boda i-ar fi dat cei 4.000 de euro. Într-o discuție telefonică avut ulterior, șefa DSP Argeș îi povestește soțului că „practic Daniel Boda i-a mulţumit efectiv pentru mita primită”.

La data de 23 septembrie 2010, în urma unei noi inspecţii la SC Ioana Med Farm SRL Ştefăneşti, Alexandru Dumitrescu, inspector în cadrul ANMDM, a întocmit un raport în care a menţionat, în mod nereal, că deficienţele majore identificate în cursul inspecţiei inopinate din 8 septembrie 2010 au fost remediate.  Acesta primisă ca mită pe 4 octombrie 2010 suma de 2.000 de lei de la Săndel Alexandrescu, prin intermediul lui Ioan Sorin Chiroiu. În baza raportului favorabil întocmit de inspector, preşedintele ANMDM a restituit autorizaţia de funcţionare societăţii SC Ioana Med Farm SRL. “Vreau să vă zic că e… e ok, mâine, poimâine, răspoimâine, când vreți, se poate ridica”, o anunță telefonic Boda pe Anca Alexandrescu pe 28 septembrie.

Directoarea DSP îl anunță pe soțul său că trebuie să meargă la București să ridice autorizația: “Sper că nu mă cheamă să-i dau ceva”. Săndel Alexandrescu îi răspunde: “Păi, dă-l dracu, ce să mai... Nu i-ai dat destul?”

Trimiși în judecată pentru corupție
Anca Alexandrescu, directoarea DSP Argeș este acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată, alături de soțul său, Săndel Alexandrescu, fost administrator al SC Ioana Med Farm SRL Ştefăneşti, trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuată şi instigare la dare de mită. Alături de ei mai este judecat și președintele ANMDM, Daniel Boda (fiul analistului politic Iosif Boda-n.r.) pentru de luare de mită în formă continuată și Raluca Eugenia Neagoe (fostă Popa) - consilier juridic în cadrul SC Ioana Med Farm SRL, acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată.

Martori mincinoşi
Totodată, au fost trimişi în judecată Alexandru Dumitrescu - farmacist primar cu atribuţii de inspector în cadrul ANMDM-Departamentul Inspecţie Farmaceutică, acuzat de luare de mită şi fals intelectual, Ioan Sorin Chiroiu, acuzat de dare de mită, Ionuţ Cosmin Banu - conducător auto în cadrul SC Ioana Med Farm SRL, acuzat de mărturie mincinoasă şi Luiza Adriana Măsgaciu - contabil-operator facturare în cadrul SC Ioana Med Farm SRL, acuzată de mărturie mincinoasă.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite