Piteşti: Penescu a ajuns din nou la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Cornel Penescu este epicentrul dosarelor de corupţie dezbătute în ultimele şase luni de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti. În cele cinci dosare de corupţie pentru care este cercetat, Cornel Penescu a tras după el alte 17 persoane din lumea fotbalului şi nu numai.


În această dimineaţă, Cornel Penescu a fost adus de către mascaţi de la Penitenciarul Mărgineni Prahova, unde este arestat, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti. A fost chemat să dea declaraţii în cel de-al cincilea dosar în care este cercetat.

„Este vorba de dosarul cu preşedintele Consiliul Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Procurorii insinuează că Penescu i-ar fi dat acestuia cadouri. Calitatea lui Nicolescu este de făptuitor. Nu este pus sub nicio acuzare”, ne-a spus avocatul lui Penescu, Florentin Sorescu.

După aproximativ trei ore de audieri, Penescu a ieşit încătuşat din sediul DNA. Întrebat de ce a fost chemat, acesta a răspuns ironic: „Probabil să-mi angajeze oamenii care i-au dat afară”. A făcut referire la faptul că, de când este arestat, sute de angajaţi de la societatea lui au rămas fără locuri de muncă.


Dosarul „Corupţie în fotbal”


Ziua de 13 aprilie 2009 a fost una fatidică pentru Cornel Penescu. El a fost încătuşat, fiind acuzat în dosarul „Corupţie în fotbal“ pentru cumpărare de influenţă în formă continuată şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Mai exact, a dat şpagă mii de euro pentru ca mai mulţi arbitrii şi observatori să favorizeze scorul meciurilor disputate de echipa lui, FC Argeş.


În aceeaşi zi au fost arestaţi Gheorghe Constantin, fostul preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj, Dan Cristian Libertatu, fostul şef al Oficiului Regional pentru Protecţia Consumatorului Argeş şi Liviu Făcăleaţă, director general la hipermarketul PIC, al cărui acţionar este tot Penescu.


Procurorii anticorupţie au continuat ancheta. Pe uşa DNA Piteşti au mai ieşit încătuşaţi arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu şi observatorul federal Marcel Lică. Cu toţii sunt acuzaţi că au primit bani de la Penescu pentru a favoriza echipa FC Argeş. Ulterior au fost eliberaţi.


În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Florian Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, fiind acuzat de trafic de influenţă, arbitrii Sorin Cristian Caia şi Cristian Lucian Dan, pentru luare de mită, Cristian Mincă, preşedintele clubului FC Argeş, pentru că a încurajat faptele de corupţie şi a ajutat ca ele să fie finalizate, Gheorghiţă Pieca, adminsitratorul SC PIC, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, şi Daniela Cârstina, director în cadrul SC PIC, pentru că ştia ce se întâmplă şi a intrat în jocul murdar.

Dosarul în care sunt judecaţi cele 14 persoane se află pe masa magistraţilor de la Tribunalul Prahova.


 Dosarul „PIC”


Cornel Penescu este judecat şi într-un al doilea dosar de corupţie, în ceea ce priveşte hipermarketul PIC, al cărui acţionar este. El este acuzat că a dat câte 1.000 de lei lui Iulian Popescu şi Liviu Nicuşor Mârţoiu, comisari de la Garda Financiară Argeş, pentru a efectua un control superficial la firma lui.

În plus,  Pieca, administratorul hipermarketului, a picat din nou în mâna anchetatorilor, fiind judecat şi pentru dare de mită, întrucât el ar fi emis banii camisarilor de la Gardă. Dosarul se judecă la Tribunalul Argeş.


Dosarul „ITM”


Acest caz a fost înaintat de curând către judecare la Tribunalul Argeş. Cornel Penescu este acuzat că a dat 1.000 de lei lui Florian Anghelina, fost inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş.

Acesta nu a constatat faptul că angajaţii de la PIC prestau ore suplimentare, fără să fie plătiţi în plus. Penescu este judecat pentru dare de mită, iar inspectorul ITM, pentru luare de mită. 


Dosarul „Penescu şi Stoian”
Comisarul Aurel Stoian, şeful Gărzii Financiare, a fost arestat la 23 septembrie tot într-un caz de corupţie ce are legătură cu Penescu. Comisarul-şef este acuzat că a trecut cu vederea neregulile constatate la himermarketul PIC, astfel fiind prejudiciat statul cu un million de euro.

În aceeaşi zi a fost arestat şi Gheorghiţă Pieca, care a devenit astfel acuzat în trei dosare, pentru complicitate la dare de mită. În acest dosar, aflat încă în cercetări, Cornel Penescu este acuzat pentru dare de mită în formă continuată.

Citeşte şi:
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a dat cu subsemnatul la DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a ieşit din sediul DNA

 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite