DN 73, piaţă bio la şosea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii din localitatea Mărăcineni culeg produsele din grădină şi le vând la poartă. Fructe, legume şi chiar pomi fructiferi, toţi crescuţi natural, îşi aşteaptă cumpărătorii pe drumul ce leagă Piteştiul de Câmpulung.

Comuna Mărăcineni, cunoscută pentru Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din localitate, unde specialiştii creau soiuri noi de pomi şi arbuşti fructiferi şi îmbunătăţeau tehnica de cultură şi productivitatea acestora, s-a transformat într-o piaţă de desfacere pentru agricultori. Din loc în loc, pe marginea DN 73 Piteşti-Câmpulung vezi câte o tarabă cu legume şi fructe la poarta câte unui localnic. Roşii cărnoase, castraveţi proaspeţi, cartofi încă acoperiţi din pământ umed, semn că de abia au fost scoşi din cuib, piersici aromate şi afine delicioase, toate pot fi cumpărate chiar de la „sursă”, adică din locul unde sunt crescute natural, fără chimicale.


 Mulţi dintre agricultori sunt foşti angajaţi ai Institutului Pomicol. După ce au deprins meserie aici ani buni, şi-au transformat grădinile în culture profitabile şi au implicat toată familia în agricultură. Este şi cazul lui Constantin Deleanu, un producător din Mărăcineni care a reuşit să le atragă şi pe cele două fete ale sale, împreună cu ginerii. Toată familia se ocupă de cultura de afine, înfiinţată cu fonduri europene.


Lămâi de Mărăcineni

“Am investit acum câţiva ani vreo 18 milioane, bani din fonduri europene ca să înfiinţez cultura de afine. Acum se ocupă fata cea mică de ea şi merge foarte bine. La Institut se vând şi cu 20 de lei kilogramul şi sunt foarte căutate la export. Noi le dăm mai ieftin. Eu mă ocup de lămâi. Îi înmulţesc, îi altoiesc şi îi scot pe rod”, spune Constantin Deleanu în timp ce ne pofteşte să admirăm răsadniţa cu lămâi. Sute de lăstari au fost puşi în pământ pentru a prinde rădăcini şi după ce cresc, sunt mutaţi fiecare în ghivece. Un lămâi de aproximativ 30 de centimetri se vinde cu 50 de lei, cei la 50 de centimetri cu 80 de lei, iar preţul lor poate ajunge la câteva sute sau chiar mii de lei când rodesc şi fac fructe.


Alţi agricultori care au solarii în curte se laudă cu legume proaspete. Kilogramul de roşii costă 1,5 lei, castraveţii 1 leu, cartofii 1,5 – 2 lei, iar piersicile 5 lei kilogramul. Chiar şi ţuica sau vinul produse în gospodăriile proprii sunt scoase la vânzare. Un litru de ţuică costă între 5 şi 10 lei, în funcţie de fructele din care este obţinută, iar vinul 7,5 lei litrul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite