Piteşti: Cursuri gratuite la şcoala de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Cursuri gratuite la şcoala de şoferi
Piteşti: Cursuri gratuite la şcoala de şoferi

În Piteşti există singura şcoală de şoferi din ţară inclusă în planul de învăţământ superior. Gratuitatea este valabilă pentru studenţii care urmează cursurile Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie din Piteşti.

Singura şcoală de şoferi din ţară (categoriile B şi C) inclusă în planul de învăţământ superior funcţionează în cadrul Catedrei de Automobile încă din anul 1969 şi a scos până în prezent mii de studenţi cu atestat pentru obţinerea permisului auto.

Printre ei se numără şi Cătălin Zaharia, care actualmente predă noţiuni de legislaţie rutieră la Catedra de Automibile din Piteşti. „Anual, şcolarizăm gratuit 70-80 de studenţi. Cursurile speciale, însemnând Codul Rutier şi Circulaţie Rutieră, se predau în anii II şi III de studiu, iar partea practică se face în ultimul an de facultate“, spune îndrumătorul Cătălin Zaharia. Cert este că, la finalul studenţiei, cursanţii de la Autovehicule Rutiere (AR) şi cei de la Ingineria Transporturilor (IT), cele două specializări din cadrul Catedrei de Automobile, obţin, fără să plătească vreun ban, pe lângă diploma de student, atestatul pentru absolvirea şcolii de şoferi.

De gratuitate beneficiază doar studenţii de la AR şi IT
De doi ani, şcoala de şoferi şi-a extins aria către celelalte ramuri din cadrul Universităţii Piteşti, numai că pentru studenţii din afara Catedrei de Automobile şcolarizarea este pe bani. „Pentru studenţii care nu sunt la AR sau la IT, şcolarizarea costă 650 de lei, pentru categoria B, şi 1.000 de lei, pentru categoria C. Cu banii încasaţi, practic ne autofinanţăm. Acoperim salariile instructorilor şi costurile pentru combustibil“, precizează prorectorul Ion Tabacu, directorul şcolii de şoferi de la Catedra de Automobile. Tarifele sunt apropiate de cele practicate de şcolile de şoferi particulare din Piteşti, unde plăteşti  600 de lei, pentru B, respectiv 1.200 de lei, pentru categoria C (camioane).

Parc auto înnoit
Cursurile practice sunt asigurate de trei instructori specializaţi şi durează aproximativ o lună pentru studenţii din afara Catedrei de Automobile. În taxa de şcolarizare sunt incluse 30 de ore de condus, pentru categoria B, şi 40 de ore, pentru categoria C, plus că şcoala de şoferi beneficiază de un atelier propriu, unde studenţii se pot familiariza cu semnele de circulaţie şi să înveţe noţiuni de mecanică. Cât priveşte parcul auto, acesta a fost reînnoit.

Vechile maşini au fost înlocuite cu altele noi, o Dacie Sandero şi o Dacie Supernova, în timp ce camionul Roman a fost dotat anul acesta cu sistem ABS, în conformitate cu ultimele prevederi în materie de legislaţie rutieră. În trecut, astfel de şcoli de şoferi au mai funcţionat la Braşov şi în cadrul Politehnicii Bucureşti, care şi-au închis porţile pentru că nu au mai corespuns standardelor impuse de Ministerul Educaţiei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite