Cum poți pleca la băi cu jumatate din pensie. Află cine are prioritate la stațiunile de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lună de lună, Casa Județeană de Pensii scoate la vânzare bilete de tratament în stațiunile balneoclimaterice din țară. Bătălia cea mare se dă, vara, pe stațiunile de pe litoral unde ajung doar cei cu punctaje foarte mari.

După o viață de muncă, două săptămâni la băi, o data pe an, parcă-i mai ajută pe bătrâni să-și ducă anii. Pentru cei cu pensii mici și pentru asigurații sistemului public de pensii, singura șansă la câteva zile de tratament și relaxare o reprezintă biletele în stațiunile balneoclimaterice din țară, puse la dispoziție de Casa Județeană de Pensii, care costă cât jumătate din nivelul ultimei pensii.

Cine poate primi bilete


De astfel biletele pot beneficia persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tipurile de tratament oferite în stațiunile pentru care vor bilete. În plus, solicitanții trebuie să se încadreaze într-una din următoarele categorii: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului; asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale; sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet pentru tratament balnear.

Pașii spre un bilet de tratament
Pentru a se înscrie în baza de date a CJP, solicitantul trebuie să depună o cerere cu 40 de zile înainte de prima lună pentru care se solicită bilet. “Pe un formular tipizat obţinut de la sediul instituţiei (sau descărcat de pe site-ul www.cjparges.ro),solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni. După completarea cererii, documentul se depune la registratura instituţiei, însă poate fi trimis și prin poştă, prin fax, ori prin e-mail.”, explică Liliana Pandele, directorul CJP Argeș.

În oricare din cazuri, cererea trebuie însoţită de un cupon de pensie şi de o copie a actului de identitate. Abia la ridicarea biletului, solicitantul este obligat să prezinte şi copia biletului de trimitere de la medicul de familie.

Criteriile de acordare a biletelor pentru tratament balnear

Bătălia cea mare se dă pentru stațiunile Călimănești, Căciulata, Covasna, Olănești, Felix, Herculane, Govora, și, în lunile de vara, pentru cele de pe litoral: Saturn,  Neptun, Eforie și Mangalia, unde ,,concurența” ajunge și la 20 pe un loc. Bilete prind doar cei cu punctaje foarte mari.

În cazul pensionarilor există trei criterii după care se face selecția solicitanților: Se ține cont dacă pensionarul a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, de categoria de pensie a solicitantului și de cuantumul pensiei. Ordinea depunerii cererii nu mai influentează modalitatea de repartizare a acestor bilete.

“De exemplu, dacă pensionarul Ionescu nu a beneficiat de bilet in ultimii 2 ani, punctajul acordat va fi 10; dacă e pensionat pentru limită de vârstă, punctajul acordat va fi 6; cuantumul pensiei sale este de 1.350 lei, punctajul acordat este 3. Punctajele însumate fac 18 puncte și împarțind la numarul de criterii (3), rezultă un punctaj final de 6 puncte. Luăm un alt pensionar, Popescu, care a beneficiat în ultimii doi ani de 1 bilet, (punctajul acordat va fi 3) și beneficiaza de pensie de invaliditate (punctajul acordat va fi 8) iar cuantumul pensiei sale este de 850 (3puncte). În total, 14 puncte care se impart la numarul de criterii, 3 , rezultând un punctaj de 4.66 puncte. Dintre cei doi va obține bilet cel care are punctajul cel mai mare: pensionarul Ionescu.”, explică Carmen Rădulescu, purtătorul de cuvânt al CJP Argeș.

Pentru asigurații sistemului public de pensii se ține cont doar de două criterii: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani și, cel de-al doilea criteriu, nivelul venitului brut lunar.

Cei care nu au punctaje foarte mari trebuie să se mulțumească cu stațiunile: 1 Mai, Amara, Bizuşa, Buziaş, Felix, Geoagiu, Govora, Herculane, Lacu Sărat, Moneasa, Neptun, Olăneşti, Pucioasa, Sângeorz, Sărata Monteoru, Sinaia, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Ocna Şugatag, Sovata, Târgu Ocna, Techirghiol, Tuşnad, Vatra Dornei, Vălenii de Munte sau Voineasa.
Pentru aceste stațiuni, lună de lună, răman și bilete nevalorificate. Așa că cei care au ratat ocaziiile anterioare, pot profita  de scoaterea la vânzare a biletelor nevalorificate.

Cât te costă să pleci la băi

În funcție de aceste crierii, Casa Județeană de Pensii realizează repartiția biletelor pe care o afișează la avizierele de la sediu, după care începe distribuirea lor.
Contribuția individuală a beneficiarului este de 50% din cuantumul net al pensiei sau al venitului din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite