Cum a reușit “mămica” magiunului de Topoloveni să transforme o o hală în paragină, într-o fabrică de succces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociolog de profesie, Bibiana Stanciulov a reușit cu Magiunul de Topoloveni  o performanță pe care niciun alt întreprinzător roman din domeniul alimentar n-a mai realizat-o. Produsul fabricat de ea este singurul din România inclus în lista celor 1000 de produse agricole şi alimentare certificate la nivel european.

Bibiana Stanciulov a primit, în iunie , anul acesta, titlul de “Cetățean de onoare al orașului Topoloveni”, primul astfel de titlu din istoria posdecembristă a localității, o mică recunoaștere a meritelor unui om de afaceri care a reușit să producă în fosta fabrică de conserve a județului, un produs de calitate, 100% natural, recunoscut pe plan internațional.

În urmă cu 10 ani, când a cumpărat secția de la Topoloveni, Bibiana Stanciulov nici nu visa la un asemenea succes.

 “În august 2001, când am făcut credit pentru a o achiziționa, mi-am imaginat că iau toată fabrica, fără să știu că, de fapt, dau banii doar pe o secție, cea de magiun, deshidratate și rachiuri, o secție în paragină, un morman de fiare pline de rugină și păienjeni “, povestește Bibiana Stanciulov. Ambițioasa întreprinzătoare a trecut peste dezamăgire când a aflat că-n respectiva secție s-a produs magiun și-n urmă 100 de ani. A înțeles, repede, potențialul viitoarei sale afaceri și s-a apucat de treabă. După ce a utilat, tot cu împrumuturi, linia de producție, a reușit, în 2002, să fabrice primul borcan cu magiun.
“Ca să reușesc pe propriile mele eforturi, fără să mă lipesc de vreun partid politic , a fost nevoie de ani de muncă sisifică.Într-o țară care a trecut e la prosteala comunistă la lenea postdecembristă, care a mizat pe importuri și mai puțin pe producția proprie, eu și fiica mea ne-am luptat, de dimineața până seara, să promovăm acest produs. Lovindu-mă de zeci de porți închise,nu de puține ori am fost pe punctual de a claca. Unul dintre cei ei care m-au susținut și mi-au dat putere să merg mai departe a fost profesorul Mencinnicopschi care mi-a spus românii au nevoie de un produs natural și sănătos, încurajâându-mă să merg mai departe”, povestește Bibiana Stanciulov.
Inspirata întreprinzătoare se poate lăuda că magiunul produs în propria fabrică este obținut după o rețetă originală de la 1914. În plus, față de magiunul preparat acasă, de gospodinele , are calitatea că că este fabricat  în cazane duplicat care, spre deosebire de focul necontrolat, protejează calitatea prunei.
Magiunul Bibianei Stanciulov, recunoscut la nivel european
În timp au venit și primele recunoașteri ale meritelor sale, magiunul de Topoloveni  câştigând, în 2002,premiul de excelenţă „Marca de aur” oferit de Uniunea Generală a Industriaşilor din România. Ulterior, în 2004, Ministerul Agriculturii i-a acordat dreptul de a-şi numi magiunul, „produs tradiţional” iar în aprilie , anul acesta, "Magiunul de prune Topoloveni" fost inclus în lista celor 1.000 de produse agricole şi alimentare din sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejată şi indicaţiilor geografice protejate, devenind primul aliment românesc de calitate eropeană.
“Această recunoaștere a autenticității și valorii rețetei ne-a costat trei ani de analize, de certificare permanentă a procesului de producție și cercetări care au demonstrat că produsul nu conține urme de pesticide și păstrează vitaminele, nutrienții și mineralele din prune, că este un puternic antioxidant și că are un indice glicemic mic.”, explică Bibiana Stanciulov care precizează că produsul finit conține o grămadă de vitamine, potasiu, calciu, fier, magneziu, fiind, recomandat copiilorcelor care  care depun efort fizic şi intelectual sau care lucrează în condiţii de stress fiind bun chiar și pentru . Mai mult, magiunul de topolioveni are și un conținut bogat de selenium seleniu, un mineral antiîmbătrânire.

“ O tură de magiun durează până la 12 ore. Produsul se obține la foc foarte mic iar din prună eliminăm doar sâmburele și apa, nu și coaja care are cele mai multe vitamine ! Pentru fiecare kilogram de magiun folosim 4-5 kilograme de prune.”, dezvăluie Bibiana Stanciulov câteva dintre secretele renumitului magiun de Topoloveni . 

Magiunul său, pe masa Regelui Mihai


Fabrica Bibianei Stanciulov este și furnizor al Casei Regale de România.
“Prințul Duda, într-un periplu prin Argeș a avut ocazia să guste Magiunul de Topoloveni, i-a remarcat calitățile dar a apreciat și faptul că eu sunt un producător…apolitic. În 2009 am devenit furnizor al Casei Regale. Regele Mihai consumă magiun de Topoloveni la micul dejun iar ăsta e un asprect cu care te poți mândri!”, spune producătoarea.

Bibiana  Stabciulov spune că fabrica sa nu este, încă, profitabilă, dar merge mai departe și e optimistă. Acum se luptă cu promovarea unui alt produs, Dulceața de Topoloveni pe care vrea s-o facă, în curând, brand național.


Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite