Piteşti: Croitorii trăiesc din sutane şi uniforme militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Croitorii trăiesc din sutane şi uniforme militare
Piteşti: Croitorii trăiesc din sutane şi uniforme militare

Pentru că piteştenii preferă hainele de-a gata, croitorii mai primesc doar comenzi de uniforme de serviciu. Invazia de haine ieftine produse în Turcia şi China va duce la dispariţia croitorilor care se văd nevoiţi să trăiască acum doar din haine comandate de preoţi sau militari.

Părinţii şi bunicii noştri aveau croitori preferaţi. Atunci când un bărbat avea nevoie de un costum nu alerga prin magazine, ci mergea la o anumită croitorie, unde un „meşter“ croia şi cosea ansamblul care venea „ca turnat“ pe individ.

Doamnele îşi făceau paltoane şi rochii de zi cu zi sau de seară. Era un stil de viaţă, acum pe cale de dispariţie. De 20 de ani, de când graniţele comerciale ale României s-au extins, situaţia s-a schimbat.

Oamenii cumpără acum produse de-a gata din magazine sau de la târgurile de haine. E mai ieftin şi mult mai rapid decât să comanzi la un croitor.

Un palton la croitor sare de 500 de lei


Asta în condiţiile în care un costum făcut de comandă are câteva avantaje faţă de cel de-a gata. Spre exemplu, la cel de comandă puteţi alege singuri calitatea materialului din care să vă confecţionaţi îmbrăcămintea şi sigur vi se va potrivi mărimea.

Manopera pentru un palton făcut de croitor costă însă între 169 şi 230 de lei, la care se mai adaugă şi preţul materialului, iar pentru un costum de haine între 200 şi 230 de lei.

Aşa că preţul unui palton poate trece lejer de 500 de lei, iar al unui costum - de 400 de lei. De asemenea, un astfel de costum poate fi purtat ani de zile.

Comenzi puţine
La croitori nu se mai înghesuie piteştenii, numărul comenzilor scăzând dramatic. „Avem mai mult comenzi pentru haine militare sau pentru preoţi. Cine mai face azi costume? Toată lumea preferă să le cumpere de-a gata din magazine. Mai scurtăm un pantalon, mai peticim o haină“, ne-a spus Stan Dobrin, de 60 de ani, croitor.

Meseria de croitor este pe cale de dispariţie în oraş. „Nu mai sunt croitori, am ieşit la pensie şi venim să lucrăm. E o meserie grea care nu e bine plătită. Concurenţa de afară e mare, sunt unele ţări care fac haine bune. Şi hainele româneşti sunt de calitate, dar nu prea se mai fabrică. Îi sfătuim pe oameni ca, dacă merg la magazine cu haine de-a gata, să cumpere din cele produse în ţară, nu turcisme şi chinezisme“, zice Ion Florea, de 70 de ani, croitor de meserie.


Târg de haine, plin de chilipiruri

Cum piteştenii par să prefere hainele de-a gata nici n-a trecut o săptămână de la ultimul târg de haine că s-a mai deschis unul. De data aceasta este găzduit de Casa Cărţii şi va fi deschis până duminică.

Aici găsiţi haine de piele, paltoane, pulovere, dar şi încălţăminte de iarnă. Producătorii au venit din toate colţurile ţării. „Producem şi comercializăm pentru export în Anglia paltoane de lână, cu preţuri cuprinse între 150 şi 180 de lei, pulovere din lână 100%, de la 60 de lei, pantaloni de bumbac de la 25 de lei, fulare şi şosete“, ne-a declarat Mihaela Aydin, 25 de ani, o comerciantă venită din Ploieşti.

Tot la târg găsiţi haine de piele, produse la Târgu Mureş, cu preţuri cuprinse între 400 şi 550 de lei pentru doamne, şi între 350 şi 450 de lei pentru domni.

Preţul unei perechi de pantofi de damă din piele porneşte de la 50 de lei, iar o pereche de cizme costă între 90 şi 250 de lei. Pantofii bărbăteşti îi puteţi achiziţiona între 40 şi 145 de lei.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite