Criza ne pune în pom podoabe tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Mihai împodobeşte bradul cu mere învelite în staniol alături de nepoţelul său Vlad
Ioana Mihai împodobeşte bradul cu mere învelite în staniol alături de nepoţelul său Vlad

Piteştenii care nu-şi permit să mai dea bani pentru decoraţiuni recurg la cele populare: mere şi nuci în staniol şi fundiţe din naylon

Perioada de recesiune i-a făcut mai economi pe piteşteni. Dacă anul trecut Târgul de Crăciun a avut succes enorm, acum comercianţii veniţi cu decoraţiuni se plâng că n-au vândut mai nimic.
Tradiţia impune ca bradul să fie altfel de la an la an şi că măcar câteva podoabe să fie noi. Piteştenii însă nu se mai înghesuie la standuri să cumpere globuri aşa cum făceau în anii anteriori. În cele două săptămâni de când şi-a deschis porţile, Târgul de Crăciun organizat la Casa Cărţii n-a prea avut succes. Oferta mult mai slabă decât în anii trecuţi nu pare să-i atragă pe piteşteni. Din cei aproximativ 20 de comercianţi care şi-au expus marfa la parterul clădirii, doar doi-trei au adus şi podoabe pentru bradul de Crăciun. Ornamentele, însă, nu au şanse să plece din vitrină.
,,Am cam o săptămână de când am venit cu marfa la Târgul de Crăciun şi n-am vândut decât vreo 10 decoraţiuni. Lumea nu mai cumpără ca-n anii trecuţi globuleţe, beteală şi instalaţii. Deh, e criză! Îmi place să cred că, măcar în săptămâna Crăciunului, vânzările vor merge ceva mai  bine, ca să-mi scot banii pe marfă“, a spus Cristi Selea, comerciant.
La târgul de la Casa Cărţii de anul acesta, majoritatea comercianţilor de globuleţe şi de alte brizbrizuri s-au reprofilat şi au venit aici cu haine, genţi, încălţăminte şi jucării, produse care se vând mai bine decât decoraţiunile.
„Avem preţuri chiar mai bune decât în hipermarket. Instalaţiile luminoase pleacă de la 5 lei, dar nu depăşesc 20 de lei, globurile le-am lăsat şi la 0,5 lei, iar beteala nu e nici ea scumpă, de la 1 leu la 3 lei firul. Totuşi, n-am vândut mai nimic! Cred că lumea foloseşte ce are prin casă. Bine că, măcar la jucării, treaba merge mai bine“, spune Marius Dumitru, unul dintre comercianţii veniţi la târg cu mai multe sortimente de produse.
Soluţii de criză: bradul tradiţional
Piteştenii mai ingenioşi care nu-şi permit decoraţiuni noi apelează la mici trucuri pentru a face ca bradul să nu semene cu cel de anul trecut. Ioana Mihai a scos de la naftalină bradul artificial cumpărat acum trei ani, a şters globuleţele vechi, păstrate cu grijă, a scuturat beteala. Apoi a confecţionat din coli colarate şi hârtie glasată steluţe strălucitoare, a realizat din nylon fundiţe asortate şi a îmbrăcat câteva mere în staniol. „N-am mai cheltuit banii pe brad natural şi nici pe globuleţe noi pentru că le avem pe cele de anul trecut, când am împodobit pomul cu auriu şi roşu. Anul acesta vreau să fie mai colorat un pic. Trebuie să fie diferit de cel din 2008, ca să-i surprind pe copii şi nepoţi. O să leg de crenguţe şi mere în staniol, ca să ne întoarcem un pic la tradiţie. Ce să facem, ne adaptăm ca să putem să ne bucurăm cum se cuvine de sărbători“, spune pensionara.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite