Piteşti: Criză de miei în pieţele piteştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii pot fi găsiţi în Târgul săptămânal
Mieii pot fi găsiţi în Târgul săptămânal

Carcasele de miel încă nu au apărut pe piaţă. Preţul cărnii a rămas momentan la fel ca anul trecut, dar se anunţă scumpiri întrucât anul acesta vor fi sacrificaţi mai puţini miei.

Piteştenii care s-au gândit să cumpere din timp carne de miel, pentru a prinde preţuri mai mici, sunt nevoiţi să facă cale întoarsă de la piaţă. Cu doar două săptămâni înainte de Paşte, în centrele agro-alimentare din oraş nu se găsesc miei. În această dimineaţă, din Piaţa Ceair puteai să cumperi doar pulpă de oaie sau pastramă, la preţuri cuprinse între 16 şi 20 de lei kilogramul. Mai mult, anul acesta s-ar putea să fim nevoiţi să ne punem pofta-n cui şi să ne mulţumim cu carne de porc sau de ied la masa de Paşte. Comercianţii spun că mieluţii nu se vor găsi la vânzare pe toate drumurile ca înainte.


Miei româneşti, exportaţi în Bulgaria
“S-au dat mieii la export, e criză pe piaţa românească. Ciobanii noştri vând miei la bulgari unde sunt tăiaţi şi apoi importăm miei româneşti din Bulgaria. Îi găsiţi congelaţi în hipermarketuri la 40 de lei pulpa. Nu mai e putere de cumpărare. Anul ăsta o să fie mai scumpă carnea de miel.”, dă un prognostic sumbru Octavian Rasol, comerciant.


De abia de marţi vor apărea mieii în pieţe. Momentan preţurile se anunţă a fi la fel ca anul trecut, de 25 de lei pe kilogramul de carcasă. Asta înseamnă că pentru un animal întreg, sacrificat, veţi plăti între 250 şi 300 de lei, în funcţie de greutate. Până atunci, piteştenii pot cumpăra pulpă de miel, carne de oaie sau pastramă de oaie. Mare atenţie însă cum pregătiţi carnea pentru friptură.

“Mieii de anul acesta sunt mai mici. N-au avut când să crească, iarna a fost lungă şi sunt mai fragezi. Oile sunt sterpe şi bătrâne. Noi facem carnea de miel la cuptor de Paşte. E mai bună aşa şi se pătrunde mai bine. O condimentăm bine şi iese foarte gustoasă.”, spune Valentina Burtea, vânzătoare.
Criza de carne de miel, spun comercianţii, este cauzată şi de ciobanii care preferă să vândă mieii în ultimele zile, în speranţa că preţul lor va creşte.
“Acum doi ani am dat kilogramul de carne cu 8 lei în ultima zi, dar cu două zile înainte era 25 de lei. Mulţi ciobani ţin mieii până în ultimul moment ca să crească preţul şi riscă să rămână cu ei nevânduţi, aşa că îi ieftinesc apoi că n-au încotro.”, spune un alt comerciant de carne.


Miei şi iezi doar în târgul de animale
Doar în târgurile de animale puteai găsi în această dimineaţă miei. Majoritatea vânzătorilor vroiau să vândă berbecuţii la pachet, cu tot cu oi. Două oi, din care una gestantă şi un mieluţ de o lună costau 900 de lei. “Îmi este milă de miel să-l vând singur. Cine vrea să cumpere, va trebui să ia şi oile. Dacă nu, le pun în căruţă şi mă întorc cu ele acasă”, spunea Vasile Rotaru, un cioban.


Şi ieduţii behăiau de zor în târg în această dimineaţă, doar doar vor atrage un cumpărător. La 150 de lei iedul, nimeni nu prea se înghesuia să-i cumpere, mai ales când la câţiva paşi un copil vindea la acelaşi preţ o capră.


Preţurile la carne

În viu, un ied de o lună şi jumătate, costă 150 de lei. Capra şi doi iezi o găsiţi la 350 de lei. Pulpa de oaie o găsiţi în piaţă la 16 lei kilogramul, iar pastrama costă între 18 şi 20 de lei.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite