Cristi Ionescu a învăţat fotbal de la Nicoale Dobrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Ionescu creşte tinere talente la Şcoala "Nicolae Dobrin"
Cristi Ionescu creşte tinere talente la Şcoala "Nicolae Dobrin"

Din cauza unei accidentări nefericite, piteşteanul a abondonat cariera de fotbalist premeatur. A rămas tot în lumea sportului cu balonul rotund însă, iar acum se ocupă de instruirea copiilor la Şcoala „Nicoale Dobrin”.

Cristi Ionescu a început să joace fotbal de la o vârstă fragedă. Avea doar 8 ani când a fost selecţionat de antrenorul Gheorghe Cristian să facă parte dintr-o grupă de iniţiere la Centrul de Copii şi Juniori la FC Argeş. „ Când eram copil, părinţii mei chiar îmi spuneam că sunt şeful parcării. Jucam fotbal de dimineaţa până seara, în parcarea din spatele blocului în care locuiam”, îşi aminteşte Cristi Ionescu despre primii săi paşi făcuţi cu mingea la picior.

Coleg de generaţie cu Nicolae Dică şi Andrei Mărgăritescu


Talentat, dar şi ambiţios, Cristi şi-a găşit repede locul în echipă la juniori, fiind coleg de generaţie cu Nicoale Dică şi Andrei Mărgăritescu, doi dintre fotbaliştii mari pe care Piteştiul i-a „fabricat” în ultimul timp. Ghinionul l-a oprit însă din drumul către fotbalul mare. S-a oprit după ce a câştigat un titlul de campion naţional la juniori, din cauza unei accidentări nefericite.

„ În 1997, am ieşit campion naţional cu FC Argeş, la juniori. Din păcate, însă, la puţin timp după acel moment frumos al carierei mele, am fost nevoit să renunţ la fotnal, după o accidentare urâtă la genunghi”, povesteşte cu tristeţe Cristi Ionescu. Ulterior, s-a axat pe şcoala, absolvind Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Piteşti. Fotbalul a rămas însă, marea sa pasiune, astfel că în urmă cu trei ani a debutat în meseria de antrenor, la Şcoala de Fotbal „Nicolae Dobrin”.


Selecţionat de Nicoale Dobrin


Astfel, l-a putut cunoaşte pe Nicoale Dobrin, despre care nu ştia decât din poveştile auzite de la cei care au apucat să-l vadă jonglând cu mingea pe stadioanele ţării.

„În urmă cu trei am, am participat la o selcţie de antrenori pentru Şcoala <Nicoale Dobrin>. Am dat atât examene teoretice, cât şi practice. Am fost mulţi pe loc, iar în final domnul Dobrin m-a ales pe mine”, spune fostul fotbalist. Nicolae Dobrin a fost ca un mentor pentru el şi de fiecare dată îi urma sfaturile.

„Domnul Dobrin venea tot timpul la teren şi stătea de vorbă cu noi, antrenorii. Mie tot timpul îmi spunea să gândesc cu mintea nu cu inima când lucrez cu copii.  Era un om extraordinar, de la care am avut multe de învăţat”, spune Cristi Ionescu despre cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. În cei trei de antrenorat, Cristi Ionescu spune că şi-a format deja ochiul de antrenor însă, deocamdată, nu se gândeşte să urce la un nivel mia înalt. Se mulţumeşte să instruiască tinere talente la una dintre cela mai valoroase şcoli de fotbal din ţară şi aşteaptă cu nerăbdare clipa în care va vedea primul fotbalist crescut de le evolând la una dintre echipele mari din campionatul intern. „Îmi place să lucrez cu copii. Nu este o muncă uşoară, pentru că instruirea, abecedarul fotbalistului, este foarte anevoioasă. Mulţumirea noastră a antrenorilor de copii este atunci când vedem că a ieşit ceva din jucătorii pe care îi învăţăm fotbal în fiecare zi. Sper să simt şi eu această safisfacţie cât mai curând”, conchide cel mai tânăr antrenor de la Şcoala de Fotbal „ Nicoale Dobrin”.


Întrebări şi răspunsuri

Care este modelul de antrenor care te inspiră cel mai mult în ceea ce faci pe gazon?


Cam toţi antrenorii din noua generaţie îmi plac. Cu un plus pentru Dan Petrescu şi Răzvan Lucescu. Ei au adus ceva nou în fotbalul românesc. Au o altă gândire, văd altfel fotbalul, sunt profesionişti şi  mult mai corecţi în tot ceea ce fac.


Cum îţi dai seama dacă un copil are calităţi să ajungă mare fotbalist?


Când vin copii la selecţie, prima dată mă uit la fizicul lor. Apoi, îi urmăresc pe teren la jocul cu mingea.  Mă uit la ei cum lovesc mingea, cum şutează la poartă. Sunt aspecte foarte importante. Desigur, ulterior sita cerne. Din prima generaţie de copii cu care am pornit la drum, în urmcă cu trei an, acum mai sunt la echipă 7 copii. Sunt mulţi care se pierd pe drum, din diferite motive.

Ce-i place


„Îmi place foarte mult să citesc cărţi. M-a impresionat ceea ce am citit despre lagărul de la Auschwitz, unde se estimează că au fost omorâţi 1milion de oameni, dintre care 90% erau evrei. În ultimul timp, m-am axat doar pe literatura de specialitate. Citesc foarte multe cărţi de fotbal, pentru că numai aşa poţi fii la zi cu tot ce este nou în domeniu”.


Ce nu-i place


„ Urăsc cu patimă minciuna. De asemenea, detest falsitatea şi lipsa bunului simţ”

Profil: Cristi Ionescu
Data naşterii: 19 martie 1980 (Piteşti)
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (Piteşti)
Experienţă: antrenor de fotbal
Familie: este căsătorit cu Ramona şi împreună au un băieţel de un an şi jumătate pe care-l cheamă Ionuţ




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite