Pitesti: Criminali cu mâini de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreţi mobilă mai ieftină, sculptată şi de calitate? O puteţi da comandă chiar la Penitenciarul Colibaşi. Preţul este mai mic cu cel puţin 40 la sută faţă de piaţă. De asemenea, puteţi angaja cu ziua deţinuţi, pentru care plătiţi doar 4,5 lei pe ora de muncă.  

Cei mai mulţi dintre oamenii care ajung la puşcărie se căiesc pentru fapta comisă. Încearcă prin diverse activităţi să-şi spele păcatele sau să aibă o legătură mai apropiată cu divinitatea. Acesta este şi cazul a doi deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul Colibaşi pentru omor.


Claudiu Marian Mănescu, în vârstă de 32 de ani, din Vâlcea, este închis de cinci ani şi mai are de ispăşit încă opt. Este tâmplar şi lucrează la comandă mobilă, uşi, rame de geam, scări şi chiar obiecte pentru biserică. De curând a făcut ultima finisare la o catapeteasmă lucrată pentru o biserică din Argeş. ”Eram tâmplar şi înainte...Lucrez opt ore pe zi, de la 7.00 la 15.00. Munca este o relaxare spirituală pentru mine. Mă simt bine atunci când văd că pot realiza ceva. Mă simt mai aproape de Dumnezeu când am lucrări pentru un lăcaş sfânt, îmi pare rău că am ajuns aici...”, ne-a spus tâmplarul penitenciarului Colibaşi.

Sper să-mi văd opera în biserică”
Dumitru Diaconescu, în vârstă de 50 de ani, din Vâlcea, este numit printre deţinuţi „sculptorul cu mâini de aur”. Este lipsit de libertate de nouă ani şi mai are de ispăşit încă patru. Sculptează la comandă icoane, mobilă, tot ceea ce se cere. De aproape un an de zile are în lucru o strană pentru o biserică din zona Câmpulungului. „De ce mă axez mai mult pe lucrări de biserică?! Acestea se caută şi, în plus, mă ajută moral. Astfel sunt mai aproape de Dumnezeu. Dacă nu ne-ar părea rău pentru ce am făcut, categoric nu am munci.”, ne-a spus Dumitru Diaconescu. Bărbatul sculpta şi înainte să ajungă la închisoare, însă în marmură. „Fiecare stîlp care formează strana este sculptat. I-am făcut struguri, flori...Abia aştept să o termin şi sper să pot ajunge şi eu la biserica unde va fi montată să-mi văd opera”.
Pentru efortul depus cei doi deţinuţi primesc bani şi li se scade din totalul pedepsei o lună de zile la un an de penitenciar, an ce are nouă luni şi nu doisprezece. Sunt plătiţi la comenzi şi le revine 30 la sută din suma încasată, restul de bani intrând la bugetul de stat.

 Preţuri mai mici cu cel puţin 40 la sută
 Este bine de ştiut că deţinuţii pot munci şi în afara gratiilor. Toţi cei care doresc să angajeze cu ziua  persoane lipsite de libertate trebuie să se adreseze conducerii Penitenciarului şi să plătească pentru fiecăre deţinut în parte 4,5 lei pe oră. Câştigul deţinutului va fi de 30 la sută din suma totală. Banii nu ajung direct la ei, ci există o evidenţă la magazinul din curtea penitenciarului unde merge fiecare şi îşi cumperă ce doreşte în limita stocului disponibil. „În cadrul Penitenciarului Colibaşi există un atelier de producţie bugetară în care se execută lucrări de tâmplărie. Cei care dau comenzi la noi ies în câştig cu cel puţin 40 la sută faţă de preţul pieţei. De exemplu, dacă o mobilă costă 7.000 lei, de la noi o poate cumpăra cu 4.000 lei, un preţ aproximativ. Dacă presupusul client aduce materia primă, plăteşte decât manopera, adică 4,5 lei pe oră”, ne-a spus Cornel Neacşu, agent şef în cadrul Serviciul Producţie şi Venituri Proprii.   

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite