Piteşti: Rudy Creţu - maestrul dansului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Rudy Creţu - maestrul dansului
Piteşti: Rudy Creţu - maestrul dansului

 La cei  75 de ani, Rudy Creţu nu poate renunţa la marea sa dragoste, dansul. De 25 de ani de când a ieşit la pensie, fostul dansator profesionist a iniţiat în tainele acestei arte zeci de generaţii de copii.


Rudy Ceţu a descoperit pasiunea pentru această artă, târziu, la 15 ani când, privind afişul Baletului Teatrului Evreiesc din Iaşi, şi-a spus că n-ar fi rău să se îndrepte către această artă. N-a spus nici fratelui, nici bunicii sale, singura sa familie, şi şi-a încercat norocul  dând curs anunţului. 

 ,,Pe vremea aceea erau foarte multe fete în balet şi doar câţiva băieţi aşa că m-au acceptat imediat chiar dacă nu ştiam nici măcar un pas de dans.  Eram uşor inhibat de faptul că nu vorbeam ebraica dar mi-am zis că la balet trebuie să dansez, nu să vorbesc, aşa că nu mi-am făcut prea multe probleme. A fost nevoie de 6 luni de muncă asiduuă până să păşesc prima dată pe scenă.  Într-un final a trebuit să le mărturisec fratelui şi bunicii mele că iau cursuri de balet. Parcă o aud şi acum pe bunica spunându-mi: Bine ghiavole, dacă vrei să te duci acolo, du-te! Dar măcar îţi dau bani?” , povesteşte artistul.   


  Şi-a luat primul salariu o jumătarte de an mai târziu, după ce în paralel  a mers şi la Opera din Iaşi pentru studii de dans clasic şi a făcut figuraţie în diverse piese e teatru. ,,Din primii mei bani, 350 de lei, i-am cumpărat bunicii mele stofă pentru o fustă iar fratelui meu, care m-a încurajat să îmbrăţişez această carieră, o cămaşă.  Mi-amintesc şi astăzi emoţia care i-a copleşit când au primit darurile mele.”, povesteşte Rudy Creţu.
 

 E îndrăgostit de Piteşti
Pe tânărul care dorea să descopere lumea, paşii l-au purtat  prin Galaţi şi Deva, pentru ca  mai târziu să se îndrăgostească de Piteşti, oraşul pe care îl iubeşte de aproape o jumătate de secol şi pe care nu l-a mai părăsit de atunci.         

,, Am ajuns la Piteşti după ce văzusem la Deva un spectacol al Secţiei de estradă a Teatrului Alexandru Davila.  Mi-au plăcut mult soliştii, mi-au plăcut fetele din trupă şi le-am spus că-mi doresc să le fiu coleg.  Doamna Nuţi Walter a fost cea care mi-a înlesnit transferul iar în ianuarie 1963, la ora 06.00 dimineaţa eram în Piteşti. Drumul de la gară la teatru, pe care l-am făcut cu sania,  m-a fascinat.  Copacii încărcaţi cu zăpadă, uniţi deasurastrăzii, mi-au dezvălui Piteşti feeric, romantic, pe care, din acea clipă, am simţit că îl iubesc.”, spune  Rudy Creţu.  

                   
Şi-a dorit atât de mult să devină piteştean încât şi cele mai banale lucruri legate de acest oraş i se păreau minunate ,, Piaţa centrală, hala de carne, hala cu peşte în care îţi alegeai dintr-un imens bazin ceea ce urma ca după câteva ore să-ţi devină meniu, toate imi descriau un oraş  bogat, un oraş prosper, altffel decât  Iaşiul, Deva sau Galaţiul, cele pe care avusesem ocazia să le cunosc.”, povesteşte Rudy Creţu.

Spectacole în zeci de oraşe
 Cu secţia de estradă a Teatrului Alexandru Davila a colindat lumea. A dansat pe aceeaşi scenă pe care au urcat Dan Spătaru, Angela Similea, Cornel Constantiniu,  Amza Pelea,  Nicu Constantin, Jean Constantin şi multe alte nume sonore ale  show-bizz-ului românesc.
 Nu s-a mai despărţit de Teatrul Alexandru Davila până acum 25 de ani când a ajuns la vârsta pensionării. 


Le dezvăluie prichindeilor tainele dansului
 De 25 de ani iniţiază în arta dansului generaţii peste generaţii de viitori artişti. Mai întâi la fostul Palat de cultură, iar mai târziu,  la Casa de Cultură a Sindicatelor, sute de copii au trecut prin mâinile sale. “Foştii mei elevi, astăzi oameni în toată firea, unii dintre ei dansatori profesionişi în marile orşe ale ţării, vin şi acum, după atâţia ani să mă vadă la lucru, alături de tânăra generaţie.” , spune artistul. 
 

 Ce-i place
 Imi  place adevărul şi-mi palce tot ceea ce e frumos. Întorc şi astăzi capul după o fată drăguţă, cu trăsături fine. Am iubit întotdeauna femeile frumoase, femeile graţioase. 


 Ce nu-i place
 Nu-mi plac mincinoşii pentru că detest minciuna. În plus îi condamn pe cei care nu ştiu să păstreze curăţenia acestui oraş.

 Întrebări şi răspunsuri
   La acei 75 de ani pe care îi purtaţi cu  mândrie mai aveţi energie pentru a le preda copiilor paşi de dans?
   Bineînţeles! Am şi voi mai avea. Dansul s-a ţinut de mine ca... râia de capră. Nu voi renunţa la  dans câtă vreme voi trăi pe această lume. 


 Aveţi doi copii şi doi nepoţi. Vă calcă vreunul pe urme?
 Niciunul n-a dorit să îmbrăţişeze această carieră. Nu le-a plăcut dansul şi pace . Unul dintre nepoţii mei,  atunci când îl luam de la

Profil
 Născut  1934, Iaşi
 Studii         Şcoala de balet a Operei din Iaşi
                    Şcoala de balet a Teatrului Evreiesc din Iaşi
 Familie: căsătorit, doi copii, doi nepoţi


 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite