Creştin-ortodocşii au cinstit, astăzi, Sfintele Icoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duminica Ortodoxiei a fost  marcată în toate lăcaşele de cult ortodox
Duminica Ortodoxiei a fost marcată în toate lăcaşele de cult ortodox

 Sărbătoare Icoanelor sau Duminica Ortodoxiei a fost  marcată în toate lăcaşele de cult ortodox din Piteşti. La biserica Mavrodolu, icoanele au fost scoase în curtea lăcaşului de cult iar preoţii au oficiat  o slujbă specială.

Prima duminica din Postul Paştelui, cea a Ortodoxiei, aminteşte de ziua de 11 martie 843, data la care Sfântul Ioan Damaschinul a respins afirmaţia iconoclaştilor potrivit căreia cinstirea icoanelor ar fi o reînviere a idolatriei, demonstrând că icoana este un simbol şi un mijlocitor al sfântului pe care-l reprezintă. 

Există un obicei potrivit căruia, astăzi, icoanele să fie scoase în faţa lăcaşelor de cult. La biserica Mavrodolu, iconele au fost puse afară, în întâmpinarea enoriaşilor veniţi la slujba Duminicii Ortodoxiei.

 “Am trecut pe la toate icoanele şi de afară şi din biserică. M-am  rugat pentru sănătatea copiilor mei, pentru bunăstare şi pentru împăcare.   Pentru că este o sărbătoare aparte, mi-am  şi cumpărat o iconiţă pe care, după ce o voi duce la sfinţit, o voi aşeza în  camera de zi, lângă celelate patru pe care le-am primit cu diferite ocazii.” spune Marioara Achim, o enoriaşă a bisericii Mavrodolu.

Slube închinate Sărbătorii Ortodoxiei  s-au ţinut în toate bisericile, chiar dacă  icoanele au rămas înteriorul  lăcaşelor de cult. “Cinstim astăzi Sfintele Icoane şi pe cei care au suferit pentru ele în secolele VIII-IX, atunci când o prigoană de nedescris s-a dezlănţuit împotriva lor .  Se cuvine ca astăzi să ducem slavă, cinste şi mulţumiri şi Preasfintei Treimi, pentru toate binefacerile.”, spune pr Ilie Cornel, preotul paroh al bisericii Sfânta Treime.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite