Creola Stanciu este îndrăgostită de folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta interpretă de muzică populară colecţionează costume populare vechi pe care le poartă cu mândrie atunci când urcă pe scenă.

Cântecul şi familia sunt, pentru ea, pe primul plan.

Deşi iubeşte muzica populară încă de mică, primele sale incercări de a cânta au avut loc târziu, la vârsta  de 17 ani, atunci când descoperind muzica populară, a început să interpreteze piese celebre ale folclorului românesc. Mama sa a fost prima care a remarcat că tînăra are talent şi a înscris-o la Şcoala Populară de Arte.

„În ziua în care am mers să mă înscriu, sincer, nu credeam ca voi rămâne acolo să studiez , întrucat mi se parea ca nu am pic de talent în comparatie cu restul colegilor. Dumnezeu, însă,  mi-a scos în cale un om deosebit, pe doamna profesoara Elisabeta Grigorescu, care dupa câteva teste m-a încurajat să rămân aici şi să lucrăm împreună.”, povesteşte interpreta.
 Emoţii mari la debut
Prima sa apariţie în faţa publicului, ca interpretă, a avut loc la una din serbările Şcoalii Populară de Arte, pe scena de la Casa Studentului. „Avem 17 ani jumătate şi tin minte că mă cuprinseseră nişte emoţii îngrozitoare, tremuram toată şi cea mai mare teama a mea era să nu uit versurile. În momentul când am urcat pe scena şi am cântat prima piesa, m-am eliberat de toate tensiunile  şi mi-am dat seama că erau total nejustificate pentru ca în loc să mă ajute îmi faceau mult rău. “, spune Creola care mărturiseşte că, deşi a trecut ceva timp de atunci, se gândeşte şi acum cu emoţie la acele clipe. 

Concursurile şi festivalurile de folclor la care a participat au ajutat-o în formarea sa ca artistă, facilitându-i contactul cu scena şi cu publicul. Cea care a consacrat-o, însă, a fost televiziunea. „Am debutat la TVS în emisiunea pe care o modera Emilia Ghinescu iar mai târziu am avut marea şansă de a ajunge la postul Favorit unde am întâlnit-o pe producătoarea Dora Grosaru,un om deosebit care şi-a adus un aport major la imaginea mea de artist, promovandu-mă în foarte multe emisiuni.Teodora Popescu, Valeria Arnăutu şi multi alţi oameni de valoare cărora le multumesc pentru tot, m-au susţinut în toţi aceşti ani.”, spune interpreta.

 Fascinată de Cristina Turcu Preda şi Emilia Ghinescu


Creola Stanciu este mândră de ceea ce face, recunoaşte că este inspirată de interpreţi celebri dar ţine să abordeze, totuşi, un stil personal cu care reuşeşte să se impună.

”Au existat câţiva artişti consacraţi care m-au inspirat şi de la care am încercat să iau ceea ce eu am crezut ca mi s-ar putea potrivi mie. Din zona nostra artiştii, mai bine zis artistele pe care eu le-am iubit şi cărora le voi purta mereu în suflet ceva aparte sunt Cristina Turcu Preda şi Emilia Ghinescu, pe care am avut bucuria să le cunosc dar cărora nu le-am mărturisit niciodată stima pe care le-o port. Totuşi, mie îmi place să cred că am reuşit să îmi formez propria mea personalitate fără să pot fi considerată o copie a cuiva.”

Îndrăgostită de portul popular

Creola Stanciu are peste 20 de costume populare care îi sunt foarte dragi şi de care se ocupa în special mama sa, cea care le recondiţionează şi le aranjează cu grijă. Majoritatea, primite în dar de la oameni care au îndrăgit-o şi au fost impresionaţi de vocea sa, sunt foarte vechi de 50-100 de ani şi au nevoie de mici ajustări.  Creola mărturiseşte că frumuseţea portului popular a făcut-o să-şi dorească să-şi îmbogăţească colecţia.

“Am şi cumpărat vreo 3-4 costume iar de la soţul meu care a înţeles pasiunea mea pentru aceste straie de sărbătoare, am mai primita cadou, alte două. Dar, dintre toate piesele de costum popular, cea mai dragă îmi este o fotă pe care o am de la bunica mea din partea tatălui, fotă care are in jur de 100 de ani şi este lucrată în fir. Cu ea am debutat pe scena şi poate şi de aceea ţin foarte mult la ea. O întamplare legată de această fotă o am din copilarie când nu prea ştiam eu ce reprezintă ea.  Aveam în jur de 8 -9 ani şi-mi era drag să o port. Ţin minte că mama m-a rugat să duc gunoiul şi nu am vrut să fac asta pâna nu m-a îmbrăcat cu ea.” povesteşte interpreta.

 Se bucură din plin de sărbători


De Craciun, Creola nu a acceptat niciun contract. A stat acasă cu soţul şi băieţelul.  “L-am aşteptat pe Moşu şi ne-am bucurat de o zi în familie. Sincer, nu stiu dacă mi-aş dori să muncesc de Crăciun, poate când va creşte cel mic! Până atunci vrem, atât tati cât şi eu, să ne bucuram împreună cu el de această zi minunată. În ceea ce priveste Revelionul, va fi primul an de când m-am căsătorit când voi putea să fac sărbătoarea alături de soţul meu şi de cel mic şi aştept cu nerăbdare Anul Nou.

Încă de la început pot spune că cei care m-au sustinut cel mai mult au fost parintii mei, ei au crezut in mine, au investit în mine şi m-au însoţit peste tot pe unde eu mergeam. Acum lor li s-a alăturat şi sotul meu care, fiind şi el in domeniu, încearcă să imi fie alaturi şi să mă încurajeze.

 Întrebări şi răspunsuri

Ce simti atunci când cânţi?

Este foarte greu de spus pentru că de fiecare dată mă concentrez ca totul sa iasa bine. În plus depinde unde cânt. La o nuntă, la o petrecere sunt relaxată, fericită şi multumită atunci când primesc feedback din partea oamenilor cărora eu le cânt cu mare drag. Dacă, însă, sunt pe scenă, atunci sentimentele pe care le trăiesc se schimbă şi ele în funcţie de moment, de situaţia în care mă aflu şi de oamenii pe care ii întâlnesc.
  La al câtele album esti?
Momentan am doua albume şi am inceput pregatirile pentru cel de-al treilea pe care sper să reusesc să îl termin cât mai repede. La acesta din urmă, liniile melodice au fost lucrate de sotul meu Cristian Sandu iar textele imi aparţin în totalitate.

Cât de greu este să scoţi un album?

În cazul meu a fost mai uşor de cât îmi inchipuiam pentru că am avut suportul familiei atât moral cât şi financiar şi am avut parte de oamenii potriviţi. Dacă fac totusi abstracţie de situatia mea, cred că este relativ greu să scoţi un album atunci când nu eşti susţinut de o casă de producţie sau de un sponsor.

Ai un băieţel de doi anişori. Maifestă interes pentru muzică?

După câte se pare ar avea talent în această zonă. Are o ureche muzicala foarte bună, reţine liniile melodice şi textele cu mare uşurinţă şi adoră să cântăm amândoi iar tati sa-i cante din vioară. Îi place foarte tare sa fredoneze Puşca şi cureaua lată; Dar-ar naiba în tine dragoste; Floare albă ,floricica etc. iar acum suntem la capitolul colinde. Mi-ar plăcea să urmeze acest drum dar e prea devreme să mă pot pronunţa cu privire la acest lucru.

Ce-i place

Ador să stau cu fiul meu, să merg sa mă plimb cu familia mea, să stăm cu prietenii noştri.  Îmi place ca acolo unde merg să găsesc feţe luminoase şi oameni calzi.  Îmi place să gătesc pentru cei dragi. Nu mă pot, însă, lăuda că ştiu să fac chiar toate felurile de mâncare dar mă descurc iar pentru acest lucru       ”vinovata”’ este mama mea, care nu m-a menajat deloc în adolescenţă.  De Craciun, printre alte feluri de mâncare, am încercat sa fac şi faimoasa ciorbă de burtă, care, după spusele soţului meu a iesit „super”. Nu ştiu dacă a fost norocul începătorului , „priceperea mea” sau dacă reţeta pe care o am este foarte bună. Rămâne de văzut dupa ce o voi încerca de câteva ori.

Ce nu-i place
 Nu-mi plac oamenii inchişi şi cei cu doua feţe. Urăsc ipocrizia, minciuna iar la mine nu-mi place că sunt mult prea încăpăţânată uneori

Profil:
 Născută: 6 mai 1986;
Studii:  Universitatea din Piteşti, Facultatea de Economie - Administrarea afacerilor iar în prezent urmează un master pe acelaşi profil;
Familie: Este căsătorită cu Cristian şi au împreună un băieţel în vârstă de doi ani - Ionuţ Cristian.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite