Piteşti: Coşul crizei la piteşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Coşul crizei la piteşteni
Piteşti: Coşul crizei la piteşteni

Pâinea, ouăle şi cartofii sunt principalele produse din meniul piteştenilor.Piteştenii se limitează acum doar la stricul necesar când merg la cumpărături, dar nu se zgârcesc când vine vorba de viciul propriu.

Piteştenii au renunţat să mai arunce banii pe produse alimentare care nu sunt de bază şi pun în coşul de cumpărături, cu precădere, pâine, ouă şi cartofi. „Nu-mi mai permit să dau bani pe alimente ca altădată. Intru în magazin şi împreună cu soţul ne uităm mai întâi în buzunare. De obicei, luăm pâine, câteva ouă şi unul sau două kilograme de cartofi. Carnea, fructele şi lactatele sunt prea scumpe aşa că le cumpăr rar“, a  spus Victoriţa (48 de ani), care are de crescut trei copii.

 „Merg pe jos 4 kilometri pentru a face ecomonii”

Pentru a face economii, pensionarii din Piteşti sunt dispuşi să meargă pe jos câţiva kilometri.

„Sunt pensionar şi am timp să caut ce e mai ieftin. Plec dis-de-dimineaţă din casă şi merg pe jos cam patru kilomentri până la locul unde fac cumpărături mai ieftine. Pe Depozitelor, spre exemplu, cumpăr oul cu 35 de bani, pe când de la magazinele din cartierul meu l-aş lua cu 45 de bani. Cartofii, la fel: din cartier îi cumperi cu 1,2 lei kilogramul, iar din en-gros cu 80 de bani“, a spus Ion Vişinescu în vârstă de 62 de ani.


Masa îmbelşugată a devenit, aşadar, un moment de sărbătoare în famiilor celor cu venituri modeste.

 „La friptură ne gândim doar sâmbătă sau duminica. Cumpăr un bax de pulpe şi îmi ajunge aproape toată luna. Pulpele, deşi ar merge mai mult de friptură, le folosesc şi la ciorbă sau la tocăniţă pentru că am o familie numeroasă“, a povestit Maria, o casnică în vârstă de 53 de ani.


Piteştenii nu se zgârcesc la ţigări
Comercianţii de cartier spun că vânzările au scăzut la jumătate. „Faţă de anul trecut, vânzările ne-au scăzut cu aproape 50% iar oamenii se limitează la stricul necesar“, a spus Marian Dumitru, proprietarul unui  magazin de la periferia oraşului.


Dar dacă la alimente piteştenii sunt din ce în ce mai chibzuiţi, când vine vorba despre satisfacerea viciilor cum ar fi tutunul sau băutura, situaţia vânzărilor a rămas aproximativ la nivelul anului trecut.

 „Dacă faţă de anul trecut am înregistrat o scădere a vânzărilor, la ţigări nu se simte nicio diferenţă. La băuturi, doar produsele mai fine merg mai greu faţă de anul trecut“, a spus Roxana, director de vânzări la unul dintre hipermarketurile din Piteşti.


Cât costă coşul crizei

Cartofi 0.8 lei
O pâine 0.8 lei
Zece ouă 3.5 lei
Un bax pulpe 59 de lei
Total  64.1 lei

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite