Costel Butoi și-a dedicat viața picturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Costel Butoi este unul dintre marii pictori ai Piteştiului, un artist ale cărui lucrări se cer mereu redescoperite. Aduce în faţa iubitorilor de artă lumi fantastice sau ipostaze neobişnuite ale realităţii de lângă noi.

Pictează de o viaţă, tocmai pe aceasta din urmă închinându-i-o artei plastice. Tema sa preferată este fantasticul, civilizaţiile extraterestre, ceea ce se află dincolo de lumea cunoscută. El îşi defineşte aceeste domeniu ca un neoexpresionism figurativ cu accent pe fantastic.
Cât priveşte beneficiile pe care pictura i le-a adus vieţii sale, acesta sunt de natură spirituală. „Mă descopăr şi mă regăsesc odată cu fiecare tablou pe care îl pictez. Când pictez, intru în transă. Prin picturã, am creat o lume fantasticã, ce mi s-a revelat. Au fost ca nişte vise pe care le-am transpus pe pînză”, spune artistul.


Filmul, prima dragoste
Încă din copilăre, când locuia în Dolj, pictorul era îndrăgostit de film. Era perioada caravanelor de film care veneau prin sate şi el nu rata niciunul. Un film a avut un rol esenţial în cariera sa viitoare ca pictor. „Era un film istoric, se dădea o bătălie, şi sus, la un castel, un artist picta această scenă. Albastrul cerului din acel tabou din film m-a impresionat profund. La un moment dat, o săgeată îl loveşte pe pictor şi el ia cu pensula propriul sânge şi îl pune pe pânză”, îşi aminteşte pictorul, care, pe atunci avea mai puţin de zece ani. Acum , după atâţia, ani, Costel Butoi, a rămas tot îndrăgostit de filme, de cele clasice, artistice, dar şi de o parte dintre filmele moderne. „Sunt pasionat de film, de cel clasic, dar şi de unele filme fantastice sau cele de aventrui bine făcute. Unul dintre regozrii pe care îi apreciez este Spielberg”, spune Costel Butoi.


Fascinat de lumi fantastice
Pentru „profani” Costel Butoi  este cunoscut ca pictorul extratereştrilor, la un moment dat având o expoziţie la Bucureşti, cu tabouri în care înfăţişa extratereştri. „Sunt fascinat de tot ceea ce se află dincolo de această lume, de oniric, de lumile fantastice. „Întotdeauna am căutat alte lumi, a sondat multe teritorii, dar săpând prea adânc, cineva te pedepseşte. Poate de aceea m-am îmbolnăvit”, spune artistul.

Profil:
Data și locul nașterii: 17 mai 1955, Drăgotești, județul Dolj
Studii: Liceul de Muzică și Arte Plastice din Craiova, Institutul de Artă „Ion Andreescu” din Cluj Napoca
Experienţă: profesor de pictură şi apoi liber profesionist din 1990. A pictat şi a expus neîncetat din 1979, când a avut prima expoziţie, la Cluj Napoca, Galeria Filo.
Stare civilă: căsătorit cu Stela, are un băiat şi doi nepoţi, Cristian şi Emilian.
Ce-i place:
Oamenii deosebiți, talentați. Iubirea cea mare este pictura. În ultima vreme îmi place să recitesc anumite cărți care mi-au plăcut, printre care și „Biblia”. Îmi plac filmele.
Ce nu-i place:
Faptul că mă simt înstrăinat în ţara mea. Acum regret că nu am plecat când am avut ocazia. Senzaţia de singurătate în acest univers, chiar dacă am credinţă în Dumnezeu.
Întrebări şi răspunsuri:
Cum a reuşit pictura să vă „atragă”?
Pictura a venit atural, ca o parte a fiinţei mele, a venit de la Dumneze încă de pe vremea când era un copil, la şcoala generală. M-a impresionat o pictură reprodusă într-o revistă, era a lui Ion Ţuculescu şi reprezenta un pom înflorit profilat pe un zid.
Cum arată România artistică azi?
Pentru România artistică este o perioadă foarte tristă. România, artistic vorbind şi nu numai, nu se mai conturează ca naţiune, ci mai mult ca o populaţie. Nimic nu ne mai leagă. Totuşi, se mai întâmplă şi fenomene pozitive, recunoaşteri ale artei româneşti,cum sunt cele din industria cinematografică.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite