Cosmin Poşircă, boxerul care vrea să calce pe urmele lui Lucian Bute şi Crinu Olteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Poşircă visează să ajungă campion mondial în ringul de box
Cosmin Poşircă visează să ajungă campion mondial în ringul de box

În ring, tânărul piteştean îşi doboară adversarii cu croşeul de stânga, lovitură pe care a învăţat-o de la campionul Lucian Bute. După ce va absolvi facultatea, vrea să se lupte cu infractorii pe stradă, propunându-şi să lucreze pe „intervenţii”, în cadrul Ministerului de Interne.

La 18 ani este campion naţional la box. Ringul l-a învăţat să-şi învingă timiditatea, iar croşeul de sânga este principala sa armă cu care îşi doboară adversarii, la fel cum o face marele nostru campion mondial la profesionişit, Lucian Bute.

Nu vrea să trăiască însă o viaţă în lumea boxului, pentru că marele său vis este să devină poliţist. Aceasta ar fi pe scurt povestea lui Cosmin Poşircă, unul dintre cei mai promiţători tineri pugilişti din Piteşti.

Cosmin a intrat pentru prima dată într-o sală de box la vârsta de 13 ani. Nu l-a atras duritatea sportului, pentru că se consideră mai degrabă o fire linişită.

Crinu Olteanu, idolul său
A văzut în perspectivă şi a ajuns la concluzia că dacă va da tare din braţe în ring ăşi va asigura viitorul. „ În 2004 m-am apucat de box. Am văzut la televizor meciurile de box la Olimpiada de la Atena şi m-a impresionat ardoarea cu care luptau în ring boxerii.

Când am intrat în sala de box de la Sala Sporturilor Trivale, eram timid, nu cunoşteam pe nimeni. Însă ştiam ce vreau, am crezut de la bun început că prin sport pot să am şi eu un viitor frumos”, poveşteşte Cosmin. Şansa sa a fost să-l aibă ca mentor la antrenamente pe Crinu Olteanu, campion mondial la Houston în 1999.

Cosmin a făcut parte aşadar din prima generaţie de puşti pe care i-a pregătit în ring Crinu Olteanu înainte să emigreze în Canda. Şi a avut multe de învăţat de la un campion mondial. „ Crinu Olteanu este idolul meu. Am adaptat rapid stilul său de luptă. Adică stau <pachet> în faţa adversarului, care astfelnu are unde s[ lovească decisiv”, spune Cosmin Poşircă. Şi de la Lucian Bute a furat ce era mi important. „ Am urmărit toate meciurile lui Bute şi am încercat să-i copiez mişcările şi loviturile în ring. Stau în gardă şi pândesc greşeala adversarului. Când îl simt vulnerabil, îl lovesc fie cu croşeul de stânga, fie cu directa de dreapta. Sunt loviturile mele preferate”, precizează tânărul boxer. În palmeresul său, figurează două medalii de bronz la Cupa României, plus titlul de campion naţional la Campionatele Universitare din acest an.


Vrea să ajungă la lotul naţional de seniori
Anul viitor va debuta la seniori şi speră ca cu ajutorul antrenorului său Ioniţă Mărăşescu. „Ţelul meu este să ajung la lotul naţional în cel mai scurt timp. Antrenorul meu are încredere în mine şi tot timpul îmi psune că am calităţi şi că o să ajung şi eu cândva să culeg laurii victoriei, aşa cum a făcut-o Crinu Olteanu”, spune Cosmin Păşircă. Marele său vis este însă să ajungă politişt. „ După ce voi termina liceul, aş vrea să să tranfser la un club mai mare, cum ar fi Dinamo Bucureşti. Astfel aş avea posibilitatea să-mi urmez visul, acela de a fi politist. Mă văd lucrând la „mascaţi”, într-o trupă de intervenţii. Să prind infractori şi să-i bag acolo unde le este locul, după graţii”, conchide campionul piteştean.


Întrebări şi răspunsuri

Cât de dificil este să ajungi campion la box?


Din afară, pare o muncă uşoară. Însă numai cei care au intrat în ring ştiu cât de greu este să practici acest sport. Dincolo de efortul pe care îl depui la antrenemente, în lupta cu sacul, intervine şi bătălia cu cântarul. Este un adevărat coşmar să scapi de kilogramele în plus înaintea unui concurs. 

Ai probleme cu greutatea la cântar?


În general, nu. Sau, mai bine spus, acum nu mai am, pentru că atunci când m-am apucat de box eram cam dolofan. Antrenorul Crinu Olteanu a avut grijă să mă aducă la limita normalului. Într-un an şi jumătate am slăbit 16 kg. Acum, nu trebuie să dau jos decât 2-3 kg înainte de concurs. Însă de multe ori visez că mânânc sau că beau apă, în perioadele în care trebuie să slăbesc şi nu am voie să mânânc decât o felie de pâine pe zi sau să beau o jumăteta de pahar cu apă. Vă spus că este groaznic.

Ce-i place
„ În timpul liber, petrec ore în şir la calculator. Îmi place să joc <counter strike>. Un joc cu politişti şi infractori. Eu sunt tot timpul cel care aleargă după infractori”, precizează Cosmin Păşircă.

Ce nu-i place
„ Cel mai mult pe lumea sta mă deranjează minciuna. Pe mincinoşi îi tratez pur şi simplu cu  indiferenţa. Nu merită altceva, decât dispreţ, din punctul meu de vedere”, afirmă tânărul boxer.


Profil: Cosmin Poşircă
Născut: 21 noiembrie 1991 (Piteşti)
Studii: elev în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv Piteşti

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite