Cornel Penescu a fost trimis în judecată pentru mituirea unor funcționari publici de la Finanțe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Penescu
Cornel Penescu

Fostul patron al FC Argeș, Cornel Penescu a fost trimis, vineri, în judecată fiind acuzat că a dat mită unui fost director din cadrul Finanțelor Publice argeșene, precum și la trei inspectori din cadrul aceleiași instituții, pentru a favoriza grupul PIC.

Cornel Penescu, fostul patron al FC Argeș și al lanțului de magazine PIC a fost trimis în judecată, vineri, fiind acuzat de: dare de mită în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de evaziune fiscală.

Alături de el, vor mai fi judecați în același dosar de la Tribunalul Argeș: Gheorghiță Pieca, fost administrator al FC Argeș, Grigore Gheorghe -
fost director executiv adjunct al activității de inspecție fiscală din cadrul A.N.A.F. – D.G.F.P. Argeș, actualmente consilier superior în cadrul aceleiași instituții, Lucia Weiss, director economic la SC PIC S.A și trei inspectori din cadrul Finanțelor argeșene: Adrian Ceaușescu, Constantin-Darius Bejenariu și Florina Enescu.

Mită pentru funcționarii publici pentru a favoriza grupul PIC

Conform rechizitoriului DNA, în perioada 23 mai 2006 – 21 octombrie 2008, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, în calitate de acționar majoritar al SC PIC S.A. și, prin intermediul acestei societăți, acționar majoritar al SC FOTBAL CLUB 2005 S.A. Pitești, a oferit și a remis inculpatului Grigore Gheorghe, atât direct cât și prin intermediul inculpatului Pieca Gheorghiță, administrator al SC PIC S.A., sume de bani și bunuri în cuantum total de 9.381 lei. Banii și bunurile au fost date pentru ca inculpatul Grigore Gheorghe, în calitatea sa de director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Argeș să-și încalce atribuțiile de serviciu și să favorizeze societățile din grupul PIC controlate de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel.

Ca urmare, în cursul lunii octombrie 2008, la cererea inculpatului Grigore Gheorghe, inculpații Ceaușescu Adrian, Bejenariu Constantin Darius și Enescu Florina, în calitate de inspectori în cadrul D.G.F.P. Argeș, au întocmit un raport de inspecție fiscală, cu mențiuni nereale, care a avut drept consecință favorizarea firmelor controlate de Penescu Gheorghe Cornel și prejudicierea bugetului de stat cu suma de 572.280 lei reprezentând TVA.
De asemenea, echipa de control care a întocmit raportul de inspecție a fost desemnată de inculpatul Grigore Gheorghe la cererea lui Penescu Gheorghe Cornel.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 572.208 lei.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Ceaușescu Adrian, Bejenariu Constantin – Darius, Enescu Florina

Dosarele în care este judecat Penescu

Acesta este cel de-al treilea dosar de pe rolul instanței în care Penescu este trimis în judecată, iar pe numele său mai sunt alte trei dosare în care este cercetat pentru fapte de corupție.

În mai 2010, Penescu a fost prima dată trimis în judecată, alături de Liviu Făcăleață, Ionică Serea și Marius Martiș, în stare de arest, pentru luare de mită și complicitate.

În mai 2011, Penescu a mai fost trimis în judecată pentru mituirea președintelui Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu. Omul de afaceri i-ar fi dat acestuia din urmă 66.558 de lei pentru ca instituţia pe care o conduce să achiziţioneze de la firma PIC pachete de sărbători pentru angajaţi, fără licitaţie.

Cum a început declinul lui Penescu

Pasiunea pentru fotbal a fost cea care i-a venit de hac lui Cornel Penescu, iar  dedesubturile afacerilor sale necurate au început să iasă la iveală pe 13 aprilie 2009.

Atunci, procurorii anticorupţie au decis reţinerea pentru 24 de ore a lui Cornel Penescu, pentru dare de mită, a lui Liviu Făcăleaţă, director al SC PIC SA, pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, a lui Gheorghe Constantin, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, pentru luare de mită, şi a lui Dan Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, pentru luare de mită.

Practic, pentru a-și proteja afacerile, Penescu a început să împartă bani în stânga și-n dreapta.

Folosindu-se de directorul şi administratorul firmei PIC, respectiv Liviu Făcăleaţă şi Gheorghiţă Pieca, finanţatorul FC Argeş l-a mituit pe Gheorghe Constantin, în perioada septembrie 2007-martie 2009, cu peste 300.000 lei pentru ca acesta să delege la meciurile de fotbal disputate de FC Argeş arbitri agreaţi de Penescu, pe care acesta ulterior i-a cumpărat pentru a favoriza echipa alb-violetă. Suma primită ca mită de cei şapte arbitri din Liga I se ridică la 54.000 de dolari.

În plus, omul de afaceri argeşean a oferit mită diverselor instituţii care aveau ca sarcină controlarea hipermarketului PIC, încercând astfel să scape de amenzile usturătoare pe care le-ar fi putut primi dacă inspectorii ar fi descoperit neregulile din firmele sale. Primul care a acceptat mită de la Penescu a fost Dan Cristian Libertatu, directorul OPC Argeş, care, contra sumei de 4.000 de euro, a închis ochii la neregulile din firma PIC SA. Acesta a fost eliberat din penitenciar la 30 iulie 2009.

Cea de-a doua instituţie care trebuia să treacă cu vederea ilegalităţile comise de firmele lui Cornel Penescu era Garda Financiară. Astfel, şeful instituţiei şi alţi doi comisari superiori au fost şi ei gâdilaţi cu mici atenţii. În perioada iunie 2007-decembrie 2008, Aurel Stoian, şeful Gărzii Financiare Argeş, a primit 43.000 de lei şi bunuri în valoare de 1.540 de lei.

În martie 2007, Liviu Mîrţoiu şi Iulian Popescu, în calitate de comisari superiori ai aceleiaşi instituţii, au primit fiecare câte 1.000 de lei pentru a face un control superficial la firmele lui Penescu. La un control ulterior efectuat de Garda Financiară în urma solicitării DNA, a reieşit faptul că firma PIC SA a prejudiciat bugetul de stat, prin evaziune fiscală, cu un milion de euro. Printre funcţionarii mituiţi de finanţatorul FC Argeş se numără şi Florian Anghel, inspector de muncă în cadrul ITM Argeş, care a primit în noiembrie 2006 suma de 1.000 de lei pentru un control superficial la sediul PIC.

Ultimul dosar plecat de la Penescu este cel în care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, este cercetat pentru că ar fi luat mită 66.558 de lei pentru ca instituţia pe care o conduce să achiziţioneze de la firma PIC pachete de sărbători pentru angajaţi, fără licitaţie

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite