“Moş Crăciun, adu-mi o familie de sărbători!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

29 de micuţi aflaţi în centrul de plasament au ocazia să petreacă sărbătorile alături de familiile lor naturale sau de părinţi adoptivi care vor să-i ia acasă.  Alţi cinci visează ca Moşul să le facă această bucurie.

Pentru copii, Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare din an. Colindele, împodobirea bradului în seara de Ajun,  cadourile mult aşteptate de la Moşul, dar şi căldura familiei care se adună la masă în ziua de Crăciun sunt doar câteva din motivele care aduc la ceas de sărbătoare bucurie în sufletele micuţilor. Însă nu toţi prichindeii sunt la fel de bucuroşi pe 25 decembrie.


Dacă toţii copiii îşi doresc să primească de la Moşul în dar jucării, dulciuri sau hăinuţe, copiii de la Centrul de Tip Familial nu au asemenea pretenţii. Singurul lucru pe care ei şi-l doresc este o familie. Micuţii, cu vârste între 3 şi 18 ani, aşteaptă cu nerăbdare sărbătorile pentru că atunci speră că părinţii vor veni să-i ia acasă fie şi pentru câteva zile.


Micuţii petrec două săptămâni în sânul unei familii

Puţine persoane însă se îndură să facă un asemenea gest. Doar şase familii au anunţat că vor primi copii în casele lor de sărbători şi le vor aduce un strop de bucurie în suflet.


“Micuţii stau de pe 20 decembrie până pe 5 ianuarie cu aceştia şi petrec Crăciunul într-o atmosferă de familie, primesc daruri de la Moşul, merg la biserică şi au parte de o masă îmbelşugată. După Anul Nou, se întorc înapoi în centrul de plasament. Din 34 de copii, 23 se întorc în familiile lor natural care vor primi câte 100 de lei fiecare ca ajutor din partea noastră. Încă şase micuţi vor merge în familii adoptive pe perioada sărbătorilor, iar cinci fraţi vor rămâne în centru întrucât nimeni nu vrea să-i ia”, a declarat preotul Decebal Floroaica, directorul Centrului de Tip Familial Găvana.


Mihaela Ştefănescu a văzut anul trecut la televizor un reportaj filmat în acest centru şi aşa s-a hotărât să-l ia pe Marius acasă de sărbători. Nu are copii şi şi-a dorit foarte mult să simtă că poate face un suflet fericit de Crăciun.


“Mă simt extraordinar”
“Copilul pe care îl iau e cel pe care l-am văzut plângând la televizor pentru că nu vroia să-l ia nimeni acasă. E un lucru extraordinar să ai un suflet de copil alături, de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, mă simt extraordinar că pot face asta. La anul intenţionez să iau cât de des pot, probabil voi lua doi micuţi”, spune cu lacrimi în ochi femeia.


Nerăbdător, Marius şi-a adunat cele câteva hăinuţe şi jucării într-o plasă şi a fugit să-şi ia la revedere de la prietenii săi. I-a îmbrăţişat şi au dat mâna bărbăteşte, încurajându-i.


“Am fost şi anul trecut acasă la o familie. Am împodobit bradul, am mers la biserică, a venit Moşul. Mi-a adus jucării şi haine. Sunt bucuros că plec şi anul acesta. E frumos să petreci în familie”, spune bucuros copilul.


La ieşire micuţii care au rămas în centrul de plasament i-au urat sărbători fericite lui Marius şi să-i aducă Moşul tot ce îşi doreşte. “Te aşteptăm după Anul Nou! O să ne lipseşti!”, i-au spus prietenii săi.

Cinci fraţi nu şi-au găsit o familie de Crăciun

În urma sa au rămas cinci copii, fraţi, care îşi vor petrece Crăciunul în centrul de plasament. Georgiana are 17 ani şi şi-ar dori mai mult ca orice să poată petrece sărbătorile alături de o familie care să-i ofere căldură sufletească. “Îmi pare rău că nu plec şi eu. Mi-a plăcea mult să vină o familie să mă ia şi pe mine de sărbători”, spune cu lacrimi în ochi fata.


Din puţinul lor, copiii de la Centrul de Tip Familial Găvana dau şi altora mai nevoiaşi ca ei. Cum nu au bunici, micuţii s-au hotărât să le facă un cadou bătrânilor de la azil. Astăzi, 10 copii au susţinut un concert de colinde la biserica Sfinţii Petru şi Pavel din cartierul Nord. Cu banii obţinuţi de la enoriaşi şi din vânzarea Cd-urilor cu cântece de Crăciun pe care le-au înregistrat, vor cumpăra cadouri bătrânilor şi vor merge în Ajun să le facă o bucurie.


Cifră:  La Centrul de Tip Familial din Găvana sunt găzduiţi 34 de copii cu vârste între 3 şi 18 ani.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite